SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS

Syöpä herättää usein ajatuksen kuihtuvasta ja hiuksettoman harmaasta olemuksesta. Syöpäsairaan ravinnon riittävyyteen ja laatuun kannattaa kiinnittää huomioita. Jos hoitoihin kuuluu hormoni- ja kortisonilääkitys, ne voivatkin lisätä ruokahalua ja paino voi herkästi nousta. Lääke- ja sädehoidot voivat aiheuttaa syömis- ja nielemisongelmia. Yhtä kaikki, kannattaa kysyä hoitotaholta ja lukea asiasta.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

RAVITSEMUS SYÖVÄN HOIDON AIKANA

Syöpäpotilaan energiantarve voi olla lisääntynyt sairauden vuoksi. Syöpäkasvain voi vähentää ruokahalua, jolloin paino laskee helposti. Kasvain voi aiheuttaa pahoinvointia ja kipua, jolloin syöminen on hankalaa. Syöpäleikkauksesta toipumiseen, haavojen paranemiseen ja kudosten uusiutumiseen tarvitaan tavallista enemmän energiaa, proteiinia ja ravintoaineita. Hyvässä ravitsemustilassa jaksaa suunnitellut hoidot ja niihin liittyvät haitat paremmin. Painon omaseuranta on tärkeää.

RUOKAHALUTTOMUUS

Kasvain, leikkaus, lääkkeet ja hoidot voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta. Alakuloisuus ja masennus voivat vähentää ruokahalua. Erityisesti solunsalpaajahoidon yhteydessä ruokahaluttomuus voi olla jaksottaista – toisina päivinä ruoka maistuu hyvin ja toisina ei. Kannattaa syödä reilusti silloin, kun ruoka maistuu paremmin. Monta pientä ateriaa ja välipalaa päivän mittaan varmistavat riittävän ravinnonsaannin. Kannattaa syödä sitä mitä tekee mieli. Syö, kun ruoka maistuu. Ruokahalu ja mieliteot vaihtelevat. Pienet annokset kauniisti katettuina houkuttelevat syömään. Syö muiden kanssa, jos mahdollista. Musiikki, lukeminen ja TV:n katselu syömisen aikana vievät ajatuksia pois ruoasta.

PAHOINVOINTI JA OKSENTELU

Pahoinvointi ja oksentelu liittyvät usein solunsalpaaja- tai sädehoitoon. Mahaa ei kannata syödä täyteen juuri ennen hoitoa. Kevyt ateria on paikallaan, sillä syömättömyyskin lisää pahoinvointia. Pitkille lääkehoitokäynneille kannattaa ottaa evästä mukaan. Lääkäri voi määrätä pahoinvoinnin estolääkettä. Lääkevaihtoehtoja on useita. Kokeile, mikä tehoaa parhaiten. Pahoinvoinnilla tarkoitetaan oksentamista edeltävää tunnetta, joten jos syöminen loppuu muutaman suupalan jälkeen tai ajatus syömisestä tuntuu epämiellyttävältä, tarvitset pahoinvoinninestolääkettä. Lääkettä kannattaa käyttää säännöllisesti parhaimman tehon aikaansaamiseksi. Puoli tuntia ennen ateriaa otettu pahoinvoinnin estolääke helpottaa usein. Usein pahoinvointi yhdistyy ruokaan, jota on viimeksi syöty. Pahoinvoinnin syy voi olla myös psykologinen; jo sairaalaan tai osastolle saapuminen, ruokakärryn kolahdus osastolla tai ruoan ajatteleminenkin voivat saada aikaan pahoinvoinnin tunteen. Pyri syömään pieniä aterioita useita kertoja päivässä ja kokoa ruoka isolle lautaselle. Silloin annos näyttää pieneltä ja sen syöminen mahdolliselta.

PAHOINVOINNIN EHKÄISEMISEKSI: 

  • Tuuleta huone hyvin ennen syömistä.
  • Kylmä tai jäähtynyt ruoka tuoksuu vähemmän. Esim. voileipä tai riisipiirakka, leikkelelautanen tai juustotarjotin hedelmien kera voi maistua.
  • Suolainen ruoka aiheuttaa vähemmän pahoinvointia kuin makea.
  • Puurot, vellit, kiisselit, jogurtit ym. kevyet ja miedot ruoat sopivat paremmin kuin rasvainen.
  • Juo vain vähän syömisen yhteydessä. Vältä hiilihappopitoisia juomia, ne voivat lisätä pahoinvointia.
  • Syö rauhallisesti ja pureskele ruoka huolellisesti. Syö usein ja vähän kerrallaan.
  • Aamupahoinvoinnin ehkäisemiseksi kokeile syödä korppua, keksiä tms. sängyssä ennen ylösnousua.
  • Käytä vyötäröltä tai kauluksesta väljiä vaatteita.

MAKUMUUTOKSET JA HAJUHERKKYYS

Solunsalpaaja- ja sädehoito voivat aiheuttaa makumuutoksia. Ruuassa voi olla outo, karvas tai metallinen maku eikä ruoka maistu siltä kuin ennen. Tiettyjä ruokia kohtaan voi tulla vastenmielisyys. Esim. punainen liha voi maistua oudolta. Lihan tilalla kannattaa kokeilla kalaa, broileria, juustoa tai kananmunia. Osa kokee makeat syötävät vastenmielisiksi. Toisilla ne taas maistuvat vähemmän makeilta kuin ennen ja kaivataan lisää sokeria. Joskus mausteet maistuvat liiaksi ja toiset taas kaipaavat ruokaan lisää tulisuutta. Suolan käyttöä ei kannata lisätä, vaikka ruoka maistuisi suolattomalta. Kokeile maustaa ruokaa muilla mausteilla. Ruoan ja ympäristön tavallisetkin tuoksut voivat tuntua vastenmielisiltä. Pyydä apua ruoanvalmistukseen tai lämmitä ruoka mikrossa. Raitis ilma ja tuuletettu ruokailutila helpottavat.

SYÖPÄPOTILAAN RAVITSEMUSOPAS - MUUSTA

Tämän tekstin työstämiseen olen käyttänyt Syöpäpotilaan ravitsemusopasta omavaltaisesti lyhentäen ja muokaten. Yllämainitun lisäksi oppaassa kerrotaan vielä Kipeän ja kuivan suun hoidosta, letkuravitsemuksesta ja nielemisvaikeuksista. Syöpäsairaan ravinnon saanti voi jäädä liian vähäiseksi ja oppaassa on tietoa ruoan rikastamisesta, siis energiamäärän kasvattamisesta riittäväksi. Kliiniset ravintovalmisteet ovat käyttökelpoinen vaihtoehto (juomat, vanukkaat ja jauheet). Syöpä, hoidot ja lääkitykset aiheuttavat myös ruoansulatusongelmia (ummetusta ja ripulia). Suun ja hampaiden hoidosta on oma kappaleensa ja neuvoja hammasterveyden edistämiseen. Opas päättyy kertomaan liikunnan tarpeellisuudesta myös syöpäsairauden aikana.

KEUHKOSYÖPÄNI

Keuhkosyöpäleikkauksen jälkeen laihduin vähän ja voin pahoin. Kipu oli pitkään kova. Sydämeni takia en voinut saada kemohoitoa (sytostaatit + säde). Koepalojen perusteella kehoni pahis on geenin uudelleenjärjestymä ALK+. Siihen on täsmälääke. Täsmälääkkeen reseptin voisin saada heti, mutta maksaja löytyisi peilistä (reilu 5000 €/kk). Hila ja Kela ovat rajanneet lääkkeen kelakorvauksen saamisen vain levinneisiin eli neljännen asteen syöpiin. Jos tai kun etäpesäke tai useampi ilmaantuisi, niin tarjolla olisi täsmälääke kelakorvauksella ja/tai kirurgin veistä. Limaisuus ja närästys on kasvanut. Minulla on sydän-keuhko- ja muun kropan suhteen niin paljon jatkuvia ja vaihtelevia tuntemuksia, etten osaa eritellä mikä voisi johtua syövästä. Vointi on vaihdellut vuosien varrella muun lääkityksen mukaan ja noita pahoinvointeja ja vinkkejä olen käyttänyt, nimimerkillä useita kertoja tiputuksissa olleena. Pidempikestoisia oireita oli avosydänleikkaukseni jälkeen myös ravitsemuksen osalta. Aika näyttää..

Kuvat Microsoft 365 kuvapankki.

Linkkiluettelo:

Syöpäpotilaan ravitsemusopas - Syöpäpotilaat ry

#reunallapelottaa #sairas #siskola #syopa #syopapotilaat #toivo


Kirjoituksia:

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Rakas ystävä - Reunalla saa pelottaa

Töissä sairaana

RUNO - Jos voisin

Sairastuneet ja läheiset

RUNO - Kestä vielä

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: