RUNOKOKEILU - HAIKUA JA TANKAA

Tämä kirjoitusessa kokeiluna useita pieniä japanilaistyyppisiä runoja. Näitä kokeilin yhden runon verran kevättalven Sydän sanoina ja kuvina-kurssilla. Äkkiseltään aika hankalaa. Kokeilkaapa kotona. Ei ihan helppoa, vai?

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

HAIKU

on japanilainen pitkän perinteen omaava lyhytruno. Sen rakenteen tulisi mielellään olla kolmirivinen, siten että 1. rivillä on 5 tavua, 2. rivillä 7 tavua ja viimeisellä eli kolmannella rivillä taas viisi, lähde Wikipedia ;).

HAIKUJA:

Auringon voimaa imen,

syvälle sisimpääni,

lempeät säteet.


Turhautuneena,

paremman toivossa - joo,

haaveilen muutoksesta.

Asiointia,

selvitys, pyyntö pieni,

anottavaksi.

Lumoaa valo,

luonnon kauneus kesän,

vehreä viher.  

Asiat kesken,

vähän rempallaan aina,

usko parempaan.

Musiikin voimaa,

kappaleiden lumoa,

elämänuskoa.

Hellässä syleilyssä,

rakkautta, lempeä,

hyväilyn liekki.

TANKA

… on japanilainen runouden laji. Sejakautuu perinteisesti kahteen lauseeseen. Japanin kielessä tanka kirjoitetaan usein yhteen suoraan riviin, mutta suomessa ja muissa kielissä jaetaan rivit yleensä viiteen tavukappaleeseen muotoon 5-7-5-7-7. Tanka on runo rakennettu kahteen osaan, toinen vahvistaa ensin. Tanka huolissaan kunnioittaen alkuperäistä sääntöjä on näin ollen otettava hieman taukoa kahden ja käsitellä vain yksi aihe kerrallaan. Hän voi kyseenalaistaa, mutta ei anna vastausta. Tanka perustuvat havaintoihin, ei heijastus. Sen on oltava vilpitön ja eletty tunne, ei kuviteltavissa. Ensimmäinen osa on perinteisesti 5-7-5 rakenne kutsutaan ja toinen säepari rakenteen 7-7. Ensimmäinen näyttää luonnollisen kuvan, kun taas toinen voi mahdollisesti ilmaista tunteellisia inhimillisiä tunteita, jotka liittyvät edelliseen aiheeseen, ilman että tämä on ehdoton sääntö. Havaittujen teemojen ilmeinen yksinkertaisuus antaa tankalle kaiken sen keveyden ja universaalisuuden. Toisin kuin haiku, tanka on laulettu muoto, lähde Wikipedia 😉.

TÄMÄ OLI HANKALA JA MENI VARMAAN IHAN METSÄÄN, mutta kokeilkaa itse!! Nämä vaatisi aikaa ja vaivaa.

TANKAA: 

Syvä turtumus,

pohjaton epätoivo,

näköalatta.

Raastaa kyvyttömäksi,

valtaa mielensopukat.

Sydän roihussa,

lemmenliekin lepatus,

poltteena palaa.

Ikiaikainen vietti,

valtaa mielen, kehonkin.

RUNOT LÖYDÄT AIKAJANALTA MUIDEN KIRJOITUSTEN SEASTA AIHEEN JÄLKEEN OLEVAN - RUNO-sanan perusteella


#haiku #ilo #kiitollisuus #runo #tanka #toivo

 

Kirjoituksia;

RUNO - Henkäys kerrallaan

RUNO - Rakkaalle 

RUNO - Kuosissaan

RUNO - Hiljaisuus

RUNO - Itsetutkiskelua

RUNO - Jos voisin 

RUNO - Ahdistuksen alla

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: