MARJO FORSBLOM IN MEMORIAN - KEUHKOSYÖPÄTIETOUTTA SISULLA JA RAKKAUDELLA

Kuva Marjosta Sisulla ja Rakkaudella  
Marjo Forsblom kuoli sairauteensa keuhkosyöpään sunnuntaina 22.10.2023. Marjo vei ainutlaatuisella tavalla eteenpäin keuhkosyöpään sairastuneiden ihmisten ja läheisten asemaa sekä elämänlaatuun liittyviä kysymyksiä kansallisesti ja kansainvälisesti.

SISULLA JA RAKKAUDELLA BLOGISTI

Marjon kirjoituksiin törmäsin ensin Keuhkosyöpäverkoston teksteissä, josta bongasin hänen kirjoituksensa Siskot, matka, jolle kukaan ei halua-blogiin. Marjo avasi Facebookissa ja Instagramissa olevan Sisulla ja Rakkaudella -blogista bloginsa pian sairastumisensa jälkeen syksyllä 2020.

Marjo halusi levittää tietoa keuhkosyövästä ja siitä, että jokainen, jolla on keuhkot voi sairastua keuhkosyöpään. Elinikänsä rajallisuuden ymmärtäessään hän päätti käyttää aikansa, mahdollisuuksien mukaan, keuhkosyöpätietoisuuden lisäämiseen. Lainaus hänen blogistaan 28.11.2020 : ” Olen pyrkinyt myös jakamaan keräämääni tietoa eteenpäin. Jos mulla on edes jollain tasolla sopiva avain lukkoon, jonka avulla pääsee syöpämatkalla eteenpäin, niin sitä avainta kannattaa käyttää muidenkin ovien avaamiseen.

Minulle avoimuus on ajatusten ja osaamisen jakamista, rohkeutta puuttua epäkohtiin, suoruutta, uskottavuutta, lupausten pitämistä ja erilaisten ihmisten arvostamista. Avoimuus on myös inhimillisyyttä ja keskeneräisyyden myöntämistä.

Olen sairastumisen alusta lähtien ollut valmis puhumaan rohkeasti keuhkosyövästä omalla nimelläni ja tulemaan esiin omilla kasvoillani. Haluan hälventää sitä stigmaa ja häpeää, jota jotkut keuhkosyöpään sairastuneet kokevat. Mun toimintaa on hämmästelty ja mua on peloteltu (Tein kuulemma ammatillisen itsemurhan kertomalla sairaudestani Linkkarissa) Mutta olen myös saanut paljon myönteistä ja kannustavaa palautetta. Se rohkaisee jatkamaan - olemaan avain lukkoon, tuomaan tietoa ja toivoa, valamaan uskoa ja tekemään muutosta. Näin mun sairastumiselle löytyy isompi merkitys ja tarkoitus.”

MARJO VAIKUTTI MONESSA TOIMESSA, KORKEALLA TASOLLA JA MEDIASSA

Lainaus Suomen syöpäpotilaat ry:n kirjoituksesta 24.10.2023:
Marjo vei ainutlaatuisella tavalla eteenpäin keuhkosyöpään sairastuneiden ihmisten ja läheisten asemaa sekä elämänlaatuun liittyviä kysymyksiä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän osallistui moneen SSP:n vertaistuelliseen ja edunvalvonnalliseen kohtaamiseen sekä toimi Lung Cancer Europen (LuCE) hallituksessa. Marjo kirjoitti aina kuolinpäiväänsä saakka Sisulla ja rakkaudella -blogia elämästä keuhkosyövän kanssa ja siitä huolimatta. Jätit Marjo meihin lämpimän tunnejäljen.

Elämäntyösi ja muistosi elää meissä.
Myötäelämme lämmöllä läheisten surussa sekä luopumisessa rakkaasta.
Lämmin kiitos, Marjo!
❤️
”.

MARJO VERTAISENA JA TOIMIJANA

Kirjoitimme toisillemme keskinäisen vertaistuen viestein. Elämänkaarissamme, iässämme oli samankaltaisuutta. Keuhkosyöpädiagnoosikin tuli molemmille samoihin aikoihin. Tapasimme kasvokkain kesällä, ja syksyllä 2021. Tapasimme myös keuhkosyöpävertaisten päivässä marraskuussa 2022. Liityin porukkaan, joka yritti Marjon innoittamana lisätä keuhkosyöpätietoutta, ongelmien esiin tuomista ja muuttaa sairauteen yhä liitettyä stigmaa. Marjo edusti ja esiintyi. Olin mukana keuhkosyöpää koskevilla kirjoituksillani ja etäpalavereissa. Marjon hengästyttävä tahti saada aikaan ja toimia oli kunnioitettava  Lopputalven aikana vointini takia jäin itse joukosta sivuun.

Hyvää Taivasmatkaa Sisulla ja Rakkaudella toiminut Syöpäsisko Marjo 💓

#armo #haave #keuhkosyopa #marjoforsblominmemoriam #siskola #toivo #vertaistuki

 

Linkkejä:

Marjo Fosblomin Sisulla ja rakkaudella-blogi Facebookissa

LISÄTTY Marjo Forsblomin muistokirjoitus Helsingin Sanomissa 30.11.2023 💓

 

Kirjoituksiani:

Tapaaminen Marjo Forsblomin kanssa ja syöpätutkimus

Marjo Fosblom haastateltavana - Huomenta Suomi-keskustelu syöpäseulontojen lisäämisen tarpeellisuudesta

Syövänhoitomme häpeäpilkut - Marjo Fosblom Suomi Arenan keskustelussa kesällä 2023


Keuhkosyövästä faktoja

Keuhkosyöpätietoisuus kk - leima, sairauden löytäminen ja hoito ontuvat

kirjoitushaasteen vastaus 2:  - Keuhkosyövän stigma, kohtelu ja haluttomuus hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla

Tutkimuksiin pääsyvaikeuksien takia keuhkosyöpää ei usein voida parantaa

Keuhkosyöpä - Hoitoja & vaihtoehtoja ei etsitä - liian moni kuolee liian varhain

Keuhkosyöpä - Miltä tuntuisi, jos oireita ei uskota ja syöpä leviää??

Vastasin kirjoitushaasteeseen - Kustannustehokkuutta syntyy, jos syöpä havaitaan riittävän aikaisin

Kirje - Sinä Perhanan Syöpä

Kun kuulet, ettet voi parantua - Keuhkosyöpä ja muut vakavat sairaudet 

Syövän hoidot 

Syöpäsairaan ravitsemus 

Syöpä ja suun terveys 

Syöpään sairastuu joka kolmas 

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: