VAKAVASTI SAIRAAN LÄHEISILLE

Tämä kirjoitus on sairastuneiden läheisille. Vanhempi-lapsi aspektissa olisi tärkeää, että lapsella pysyisi tunne siitä, että hän on tärkeä, että hänestä huolehditaan ja rakastetaan kaikissa tilanteissa. Tekstini on kirjoitus omista huomioistani ja ajatuksistani. Kerron, mitä haluaisin sairastuneena läheisille sanoa (lähinnä ajatuksella, että on kiinteässä lähes päivittäisessä vuorovaikutuksessa sairastuneeseen). Kerron mietteitäni läheisten osasta. Toivottavasti jokaisella on ainakin yksi välittävä läheinen elämässään.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

OLET KORVAAMATON

Te läheiset olette korvaamattoman tärkeitä. Ette pääse sairastuneen nahkoihin ettekä mieleen, ettekä voi täysin ymmärtää miltä hänestä tuntuu. Sairastuminen tuo mukanaan hämmentäviä asioita ja arjen muuttumista. Mieli myllää ja varmasti pelottaa. Alussa on shokki ja elämä voi tuntua vyyhdiltä, jota ei kykene selvittämään. Asiat hahmottuvat hiljalleen.

HALLINNAN PUUTE

Pelon lisäksi tunne siitä, etteivät asiat ole enää omissa käsissämme on kuluttavaa. Ettei oikein mikään ole varmaa eikä hallittavissa. Byrokratiaa riittää, eikä yhdeltä luukulta saa kaikkea tietoa tai tukea. Voit olla yhteydessä esim. sairaaloiden sosiaalihoitajiin. Kunnista, sairaanhoitopiireiltä ja yhdistyksistä saa myös apua. Sairaaloissa on mm. OLKA-tukipisteitä, joista saa apua ja vertaistukea. Facebook-ryhmiin kannattaa liittyä. Käytännön talous-ym. asioissa voisi auttaa myös, jos luet Sairaan kallista alkuiset kirjoitukseni (linkkiluettelossa alla).

Rutiinit antavat turvaa ja raamit olemiselle, ylläpidä ja mahdollista peruselämä. Sen pitää rullata - pitää syödä, pukea ja peseytyä. Muista myös oma elämäsi ja pyri hoitamaan muut velvoitteesi (työ yms).

OLET SAIRASTUNEEN VOIMAVARA

Sairastunut tarvitsee tukeasi sairastumisensa käsittelyyn. On valtava voimavara, jos kykenet kuuntelemaan sekä sairasta että itseäsi. Voitte miettiä tapahtunutta ja edessä häämöttävää sekä yhdessä että itseksenne. Uuden tilanteen ymmärtäminen ja hyväksyminen vie aikaa. Kukaan ei tarvitse täydellisyyttä, joten ole armollinen itsellesi ja sairastuneelle. Läheinenkin voi ja saa ahdistua, lamaantua, masentua ja unettomuus voi tulla seuralaiseksi huolien painaessa. Hae ammattiapua, jos et jaksa. Et voi auttaa sairastunuttakaan, jos itse olet katkeamispisteessä. Sairastuneen ja läheisen kriisinkäsittelytahti voi olla myös kovin erilainen (Sairastuessa-kirjoituksessani lyhyesti kriisinvaiheista linkkien kera, linkit löydät aina kirjoitusten alalaidasta).

LÄHES KAIKKEEN TOTTUU

Jonkun ajan päästä alun kaaoksesta asiat alkavat jäsentyä. Tietoa ja ymmärrystä on jo kertynyt ja mittakaavat alkavat asettua kohdalleen. Voit olla tukena, auttamassa arjessa, kuuntelemassa ja yhdessä pohtimassa. Ristiriitojakaan ei tarvitse pelätä, itku ja huutokin on sallittua. Ne puhdistavat ilmaa. Kukaan ei kaipaa silottelua, hyssyttelyä eikä paapomista. Rutiinien katkaisu ja yhteiset pikkuhemmottelut silloin tällöin (hieronta, herkuttelu) ovat toki ihania ja katkaisevat arjen ankeutta. Pienikin huomaavaisuus keneltä tahansa jää pitkäksi aikaa mieleen. Ulkoilu (sairastuneen voinnin salliessa) on aina mukava ja molempia auttava asia. Tehkää samaa kuin ennenkin ja kokeilkaa uusiakin asioita, niin ilo ja mielihyväkin alkavat palaamaan. Alun shokki on jossain vaiheessa taaksejäänyttä elämää. Tulee tunne, että arki rullaa ja päivät soljuvat eteenpäin. Elämän ja ulkomaailman alkaa hahmottaa sumun jälkeen uudelleen. 

HUOLEHDI ITSESTÄSI

On hyvä tehdä yhdessä ja erikseen asioita. Luulen, että sairastunut ei kestä eikä halua, että kukaan muuttuu palvelijaksi tai toiseksi ihmiseksi hänen vuokseen. Hän lähinnä toivoo, että pysyt siinä vierellä. Jaat arkea tai koettuja asioita hänen kanssaan. Sairastuneen takia ei muiden tarvitse muuttaa koko elämäänsä. On tärkeää pitää kiinni omista menoistaan ja kiinnostuksenkohteistaan (ainakin osin tilanteen mukaan). Neuvoni on siis: älä hylkää itseäsi. Olet hyvä sellaisena kuin olet. Jos taakkasi tuntuu liian raskaalta niin muista, että voitte hakea ulkopuolista apua yhdessä ja erikseen. Läheisillekin löytyy vertaistukea. Suhde sairastuneeseen voi myös muuttua. Muutokset voivat olla myös hyviä ja yhdistäviä. Huolehdi itsestäsi.

TUNTEET JA AJATUKSET SEILAAVAT

Välillä väsymys ja epätietoisuus painaa. Ikäviä asioita ei kannata padota tai lakaista maton alle. Niistä voi kertyä liian iso ”pommi”, joka räjähtäessään saa pahaa aikaan. Yrittäkää kykyjenne mukaan sanoittaa mitä ja miten koette asiat. Kukin kokee samankin asian hieman eri tavalla. Toinen miettii ja vatvoo, kun toinen porhaltaa jo suorempaa reittiä ja vauhtia eteenpäin. Hyväksykää keskeneräisyys ja epävarmuus. Muistakaa se, miksi olette keskenänne ja vaalikaa sitä hyvää edelleen. Sanat satuttavat, mutta myös korjaavat. Anna toiselle ja itsellesi mahdollisuus selittää. Katso toista armollisesti ja anteeksiannolla, siten kuin haluaisit itsellesi tehtävän tai sanottavan. Voit vaikka rauhoituttuasi tai riidan päätteeksi sanoa- välitän, rakastan tai hipaista kättä tai olkaa, kenties halata? Kaikki ei ratkea hetkessä eikä siten kuin haluaisi, mutta aina voi yrittää. Sairaus voi muuttaa sekä sairastunutta että läheistä. Kriisin myötä on mahdollista löytää uusia puolia itsestään. On mahdollista löytää jotain syvempää, mitä ei ennen ole uskaltanut. Voi käydä niin, että vihdoin on saatu nostettua se kuuluisa kissa pöydälle. Ihminenhän muuttuu muutoinkin koko elinkaarensa ajan.

PUHALTAKAA YHTEISEEN HIILEEN

Myötätunto ja auttaminen on ihanaa, mutta väsymyksen ja huolien tuomien epämieluisienkin ajatusten ja tuntemusten pitää saada tulla ulos. Sinulla on lupa olla vihainen ja surullinen. Anna tunteiden tulla ja yritä päästää kielteisistä ajatuksista irti.  Sanavaraston anteeksi-sanaa ei voi liikaa suositella. On valtavan helpottavaa saada jakaa vaikeat ajat ja asiat läheisen kanssa, joka aidosti välittää. Vertaistuki on se, jonka ääreen myös sinut ja teidät ohjaisin.


KIITOS LÄHEISET, ETTÄ OLETTE!

#armo #laheinen#mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo #vertaistuki 


Linkkiluettelo

Kirjoituksiani:











Itke vaan - RUNO



Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: