VERTAISTUESTA - IHANA KAMALA LÄMPÖ

Karpatiat ry:n vuositapaaminen, vas. toiminnanjohtaja Timo Pärssinen ja hallituksen jäsen Katja Almusa
Oli kesä tai talvi, niin sydän- ja muiden pitkäaikaissairaiden huolet eivät aikaa kysy. Joskus erityistilanteet, kuten lomat ja juhlapyhät voivat olla sairastuneille herkkiä paikkoja. Lomiin ja muihin erityishetkiin on muutenkin ladattu joskus kohtuuttomasti odotuksia. Vertaistukea saa onneksi kesälläkin.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ETÄOSALLISTUMINEN, PALKITSEMINEN - KIITOS!

Kirjoitukseni oli juuri ilmestyneessä Karpatiat ry:n jäsenlehdesssä. Tuon ison kuvan varmaan tunnistittekin,

Osallistuin Karpatioiden vuositapaamiseen tällä kertaa muun esteen takia etänä. Olikin melkoisen kuumottavaa nähdä hermeettisen kokoinen oma naamataulunsa aika isolta screeniltä. Pointti on - tukihenkilöt auttavat parhaansa mukaan. Sen mukaan mitä muun elämän kuvioistaan kykenevät. Minulle tuli maaliskuussa 10 vuotta tukihenkilöpestiä täyteen. Yhä tuntuu, että kuulemisista ja kohtaamista saa itse enemmän kuin ehkä pystyy antamaan. Kiitos kaikille vuosien varrella kohtaamilleni vertaisille ja heidän läheisilleen.

POIMINTOJA KIRJOITUKSESTA JA MUUTA

"Tukea, toivonkipinöitä, olkapäätä ja valoa - yhteys vertaistukihenkilöihin - kappaleesta: "Tukena oleminen on avartanut maailmaani ja tehnyt siitä täydemmän. on hyvä uskaltaa tunnustaa olevansa puutteellinen ja pelkäävä. on hyvä, jos on voinut olla luomassa toivonkipinöitä. Sairastamisen voi hyväksyä osaksi elämää. Vaikka siksi rasittavaksi kaveriksi, joka kuuluu kaveriporukkaan. Sen, jonka kanssa tulee vaihtelevasti toimeen. Onneksi on yhdistys, joka kokoaa meidät sydänlihassairaat läheisiemme kera yhteisen "pöydän" ääreen ja luo puitteet monenlaiselle tuelle ja keskinäiselle yhteydenpidolle."  -> Onneksi on monia yhdistyksiä ja erilaisia yhteydenpitomahdollisuuksia niin monissa sairauksissa. 

Teksti on kuvissa liitteenä. Kuvaa klikatessa ne avautuvat suurempina. 

KESÄ 

... aiheuttaa monessa halun mennä ja kokea. Perheissä voi olla perinteitä ja ristiriitaisia toiveita. Lomat ovat lyhyitä ja moni asettaa niihin paljon menoja ja odotuksia. Joku on sanonut, että loma pitäisi aloitta hölläämällä ja levolla. Matka ja monet riennot- etenkin jos toinen haluaa sitä ja toinen tätä - eivät stressaantuneena annakaan sitä, mitä ehkä lähti hakemaan.
Sairaus on voinut laskea enemmän tai vähemmän toimintakykyä. Entinen auringonottaja voikin olla tyytyväinen saadessaan huokailla helteellä varjossa. Pidempään sairastanut on jo oppinut oman toimintakykynsä rajat ja osaa jo reissatessakin vointinsa rajoitteet huomioiden. Ja ehkä tehdä väljempiä suunnitelmia. Voi harmittaa, ettei enää kaikkeen kykene. Joskus hidastaminen voi tuoda uusia näkökulmia ja huomioita eteen. joiden ohi aiemmin terveenä oli rientänyt. Osa meistä jää miettimään omaa sairastumisen myötä arvomaailmaansa ja asioita, jotka ovat lopulta niitä tärkeitä. 

Jokainen muuttuu vanhetessaan ja jokainen kriisi, kuten sairaus, muuttavat meitä. Sairaus on osa elämän kiertokulkua. Sen voi ottaa selkäreppuun ja kaverikseen. Asia, jonka kanssa jakaa päivänsä - turha  sille on kiukutella sen enempää. Armon elementtiä kannattaa itse kunkin miettiä ja sitä, ettei tekeminen koskaan tekemälläkään lopu. Joskus voi hölläillä.
Musta huumori voi auttaa (ainakin itseäni) ja sen hyväksyminen, että asiat ovat nyt näin. Piste. Näillä eväillä eteenpäin.

TAAVI-TAHDISTIMENI TÄNÄÄN 5 VUOTTA

Tyytyväinen asiakas antaa kiitokset turvamiehensä toiminnasta ;)

IHANAN KAMALA LÄMPÖ

Muun ohella lämpimän ja kylmän vaihtelun sietokyky saattaa sairauden myötä muuttua. Helle ei aina helli eikä pakkasen puraisut tunnukaan poskilla pelkästään virkistäviltä. 

Nautitaan varjossa, auringossa, ulkona ja sisällä, kukin tavallaan keskikesän juhlasta.

NAUTINNOLLISTA JUHANNUSTA!


#armo #ilo #kiitollisuus #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #toivo #vertaistuki


Kirjoituksia:





RUNO - Jos tietäisi

Kokemukseni - Töissä sairaana

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

RUNO - Kun ei riitä - itselleen

Kokemukseni - Rytrmihäiriöt ja tahdistimen asennus

Tahdistimet

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: