RUNO - ALAKULO POIS

.. ja mielenkin pimentää pimenevä vuodeaika. Tietynlainen lamaantuminen ja tunne, että mikään ei oikein tunnu miltään. Päivät seuraavat toisiaan ilman erityistä vaihtelua tai huomiota. Alakulon isoveli masennus onkin jo astetta inhottavampi seuralainen.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ELÄMÄ IHAN HYVIN, MUTTA ...

Elämässä kaikki voi olla melko lailla hyvin ja silti voi olla tunne, että ikään kuin katsoisi toisen elämää. Tylsää ja toistuvaa kuviota. Mutta, sitähän se arki on. Korona-arjen rinnalla on ollut pitkään koronan kuorruttama vapaa-aika, jossa vaihtelua ei kauheasti ole tarjolla.  Alakulon syitä on vaikka millä mitalla: parisuhteen ongelmat, päihteet, kotitöiden jakaminen, työssäjaksaminen, rahapula ja työhuolet. Lista lienee loputon.

MENNINKÄINEN JA PÄIVÄNSÄDE

Meissä on luonne-eroja, kaikki koettu ja opittu koulii meistä sellaisia kuin olemme. Toiset ovat eloisia ja eräät flegmaattisia. Itse en totisesti ole Miss aurinkoinen. Välillä jo aamusta saattaa olla tunne, että voisi valua villasukasta ulos, jos siinä olisi reikä. En usko, että hidas hämäläissieluni kestäisi, jos rinnallani tai lähipiirissäni olisi iki-iloisen pirteä ihminen. Jalat maassa eikä turhaan pää pilvissä, eikös se ole sitä suomalaisuutta?

REUNALLA

Kuvaaja Susanna Huovinen

Tässä suora lainaus Terveystalon mielenterveystalon määritelmästä:” Alakuloisuus on luonnollinen reaktio erilaisiin menetyksiin, elämänmuutoksiin ja kuormittaviin elämäntilanteisiin.

Miten sitä osaisi itse hoksata, että alakulo alkaa olla liian syvää- siis kääntyä masennukseksi? Luulen, että on hyvä kuunnella kroppaansa ja tuntemuksiaan. Masennus on hiipimässä vaikkapa, jos lenkit jäävät pääsääntöisesti sohvan ja jääkaapin välille tai jos Alkon ripaa tavoittelee huomaamattaan joka kauppakäynnillä. Jos itkettää eikä oikein jaksa edes päivittäisaskareitaan ja syömisetkin unohtuvat, silloin alkaa varmasti olla liian reunalla. Tuumaile ja tarkkaile. Alakuloonkin on monta syytä. Oli tilanne mikä hyvänsä, itsesyytökset eivät yleensä auta. Täytyisi oppia antamaan itselleen aikaa ja armoa. Ettei se masennus tule liian lähelle ja ota elämästä niskalenkkiä. 

KOHTI VALOA🌞

Vaikka mitä kauheaa on tapahtunut, niin AIKA on se, joka auttaa. Koronarajoitukset huomioiden on hyvä siirtyä kotisohvalta edes hieman sosiaalisempaan suuntaan. Älä eristäydy. Ajatusten vaihtaminen, vaikkei aina sivuaisikaan oman murheesi ydintä, on aina hyväksi. Huomaa, että maailma pyörii ja päivät vaihtuvat. Ei muillakaan elämä ole auvoa 24/7. Enemmänkin onnenhetkiä, sirpaleita ja siivuja hyvästä. Toivon, että löydät huoliisi hieman suhteellisuudentajua. Liikunta, vaikka ihan pienet happihyppelyt ovat lähes aina hyväksi.

Hyvä keino on miettiä elämäänsä aikajanan omaisesti. Pohdi elämäsi kulkua ja mieti, mistä olet jo aiemmin selvinnyt. Laajenna näkökulmaa itsestä läheisiin ja vielä kauemmas, ystäviin ja tuttaviin. Mistä kaikesta he ovat selvinneetkään? Joskus näkökulman ja perspektiivin suhteuttaminen palauttaa maan pinnalle.

Toivottavasti selätät alakulon tunteesi. Toivon, että uskallat sanoittaa tympeän olosi ja tuumailla, että kyllä tästä vielä noustaan. Vuodenkierto takaa sen, että kevät vehreyden kera tulee ennen pitkää, valon voi antaa tulla omiin ajatuksiinkin. Älä piiskaa suotta itseäsi, kukaan ei tarvitse täydellisyyttä. Joskus on hyvä antaa sotkujen olla. Välillä on ookoo ostaa valmista sapuskaa tai puolivalmisteita. Armahda itseäsi ja laske välillä vaatimuksiasi. 


ALAKULO POIS

 

VÄHEMPIKIN RIITTÄÄ,

VÄHÄNKIN PIISAA.  

HIUKKASEN VOI YRITTÄÄ.

 

HUOMAA SÄVYT ELÄMÄN,

EHKÄ PAREMMAN,

EHKÄ SYVEMMÄN.

 

TYLSYYS ON HYVÄKSI,

OMAKSI PARHAAKSI,

AIKAA ON JUURI TARPEEKSI.

 

ÄLÄ SUOTTA PINGOTA,

ANNA ILON HERÄTÄ,

ON AIKA ONNENHETKIÄ KERÄTÄ.


#alakulo #armo #reunallapelottaa #runo #toivo

Linkki:     https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Tietopankki/tietoa_oireista/Pages/alakuloisuus.aspx


Kirjoituksiani:

Miten jaksaa?

Auta ja pyydä apua RUNO

Ahdistuksen alla RUNO 

Henkäys kerrallaan RUNO

Ystävälle

Kestä vielä RUNO

Musiikin avulla - RUNO

Jos voisin - RUNO

Itsetutkiskelua - RUNO

Toivon valintoja - RUNO

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: