RAKAS YSTÄVÄ 2 - Painajaisista kohti haaveita

Sinulle pudotus terveestä vakavasti sairaaksi tuli ”täysin puskista”.  Vaikea sairastuminen muutti väkivalloin elämänkulkusi ja arjen. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää ymmärtää ja selvitä. Elämääsi ohjasi epävarmuus ja pelko. Sairastumisen voimat olivat hallitsemattomia. Sairaspolun aikana tottuu ja tajuaa monta asiaa, joista ei ole aiemmin ollut mitään ”hajua”. Alussa ajattelit, että kyllä se tästä. Otit huumorintajusi ja sanalliset heittosi avuksi. Hoidit oman leiviskäsi sairasprosessista. Teit kaiken mitä pitää, mutta terveyden alamäkesi jatkui ja alamäki jyrkkeni. Et ollut enää oman kroppasi ja elämäsi ohjaimissa. Kuva sydänsiirtoleikkauksesta on Yle Uutiset-sivuilta 24.4.2017.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

MIKSI MINÄ?

Aika pysähtyi ja kaikki muuttui silmänräpäyksessä. Entinen arki oli mennyttä. Elämä ja epätoivo vilisti silmissäsi. Mitä kaikkea olikaan suunnitelmissasi? Tilalla sairaalaseiniä, kotiseiniä, apteekkireissuja, tutkimuksia. Tylsyyttä ja ihmettelyä. Ystävät tsemppaavat ja taputtelevat, alkuun. Kun jää pois entisestä, taputtelut ja yhteydenotot alkavat yksi kerrallaan hiljetä. Korttipakan kortit on jaettu uudelleen. Tulevaisuus on täysi kysymysmerkki. Pitää kestää, kun ei ole vaihtoehtoja. Haaveilet siitä, jos voisi vain nukahtaa ja herätessä kaikki olisi ennallaan. Näet painajaisia edessä häämöttävistä asioista, joiden tiedät olevan kivuliaita ja rankkoja. Kaverit eivät ymmärrä, etkä voi olla huomaamatta sääliviä katseita. Ottaa rajusti pattiin! Elämäsi kurssi on muuttunut kokonaan. Tekisi mieli huutaa: ”Hei, elän vielä!”.

TUNTEET, SYDÄMEN APUPUMPPU

vasemman kammion apupumppu (LVAD), 
Ennen sairastumista olit seurallinen, näppärä ja aina menossa. Tunnet olevasi nyt varjo entisestä. Elämä menee muualla. Mielessäsi on pelko, paniikki, ahdistus, katkeruus ja kateuskin. Tekisi välillä mieli luovuttaa ja toisaalta lyödä luu kurkkuun tälle hiton sairaudelle. Vuoristorataa mielen ja sairauden kanssa. Fyysisesti suunta on alavireinen ja turvaksesi päädytään isoon operaatioon. Saat lisäseuralaiseksi sydämen apupumpun, joka turvaa elämänlankaasi. Nimeät ja juttelet seuralaisellesi, josta et pääse eroon ennen kuin sydänsiirto on tehty. Kaveri on vaativa ja työläs, mutta sitä on huollettava, jotta elämäsi jatkuisi. Stressi kasvaa, niin kuin ahdistus ja väsymys. 

apupumppulaukut Husari 1/2012
Sairaalavuorokausia ja kuukausia riittää. Valkoisia seiniä, vaihtuvia henkilöitä ja laitosruokaa. Motivaation löytäminen on toisinaan vaikeaa. Tunne on kuin vangilla, paitsi että heillä on paremmat oltavat. Ihan kuin katsoisi omaa elämäänsä ulkopuolelta. Tekisi mieli raivota ja pienikin lisäasia ketuttaa. Siirto-operaatio siirtyy ja siirtyy, kun niitä takapakkeja tulee. Se ei tee mielellesi eikä elämänuskollesi hyvää. Elämäsi rajallisuus on käsin kosketeltavaa. 

SYDÄNSIIRROSTA TOIPUMINEN

Sydänsiirtosi onnistui ja olet elossa. Juukelinmoisia takapakkeja, kuinkas muuten. Viimeisillä fysiikkasi ja mielesi raunioilla kuuntelet fyssareiden ja hoitajien kehotuksia. Pitäisi, pitäisi. Joskus tympii ja tulee purettua sitä terveydenhuollon henkilöillekin. Kun sairaala on kuukausia paikka, jossa on elettävä, niin kai silloin on lupa yrittää viihtyäkin? Sairastuminen on muuttanut sinua, tältä retkeltä ei enää palata ennalleen. Lopulta pääset kotiin hatarassa kunnossa. Arkiset askareet ja tavallisten asioiden hoitaminen on melkein liikaa. Kaikki on työn ja tuskan takana. Perusasiat vaativat suunnatonta venymistä. Kuukausien myötä fysiikkasi paranee hitaasti. Kontrolleja ja selvitettäviä asioita riittää. Pikkuhiljaa lenkkisi pitenevät. Lääkkeitä vähän vähennetään ja koet ajoittaisia pieniä takapakkeja. Univaikeudet, pelot ja ahdistus jatkuvat. Sinua masentaa, eikä sitä kuuluisaa ”valoa tahdo näkyä tunnelinpäässä”, kuin ajoittain. Kirjoituksen alla linkkiluettelossa on lisätietoa sydämen apupumppuleikkauksesta ja siitä toipumisesta sekä sydänsiirtoleikkauksesta ja siitä toipumisesta.

YSTÄVÄN SANANEN

Olet kulkenut yhtäkkiä elämäsi romahduttaneen sairausmatkan, joten eipä ihme, että yhä oireilet. Ei haittaa, vaikka mietteet menisivät yhä vuoristorataa, se on sitä sairastumisprosessia. Jouduit varmasti työntämään kamalimpien pelkojesi käsittelyn aina tuonnemmaksi, kun kulman takaa tuli aina uusia kampituksia. Neuvoni on: Puhu, puhu ja puhu. Kirjoita: ajasta ennen sairastumista, sairasajasta, nykyhetkestä ja mitä ajattelet tulevasta. Hyväksy se, että olet peruuttamattomasti muuttunut. Ihminen muuttuu joka tapauksessa kaiken kokemansa ja ajan saatossa. Olet selvinnyt niin isosta asiasta, että isompia ei yhdelle ihmiselle taida tullakaan. Synkillä hetkillä toivon, että soitat tai kirjoitat. Lähdet kävelylle ja kauppaan, jonnekin ihmisten ilmoille. Lähde vertaistukiryhmiin ja sellaisten seuraan, jossa saat olla sellainen kuin olet. Älä välitä, vaikka vanhat ystävät puhuvat mielestäsi puuta heinää. He eivät kykene ymmärtämään, niin se vaan on. Nyt kun seisot taas jaloillasi, voit ottaa askelia takaisin ystäviesi pariin. Olla mukana, vaikka vähemmän tehden. Yksin ei ole ihmisen hyvä olla mietteissään.

PEILISTÄ LÖYTYY PARAS YSTÄVÄSI

Katso itseäsi peilistä lempeästi silmiin niin kuin katsoisit ystävääsi. Huomaa arpesi. Sano peilikuvallesi: ”Hyvin mä vedän ja kelpaan juuri tällaisena”. Kroppasi petti sinut, mutta siinä se on kasaan kursittuna. Entistä katu-uskottavampana. Ota se ystäväksesi. Katso myötätuntoisesti päätäsi, joka on ollut viime vuodet tavattoman kovilla. Anna sillekin aikaa ja anna tunteiden ja mietteiden tulla kaikkine  pelkoineen ja muistoineen. Sulattele kokemiasi asioita rauhassa, elämä on muutenkin matkantekoa. Olet tavattoman älykäs, fiksu ja nokkela. Muuttuminen voi olla hyväksikin. Kun ihminen selviytyy näin isosta, hän on vahvempi. Itseluottamuksesi voi vaihdella ilmapuntarin lailla, mutta anna vaihdella. Jätä liika analysointi ja ahmi elämää. Tee mieleisiäsi asioita ja hakeudu sellaisten seuraan, joissa sinun on vaivattoman hyvä olla. Asteittain ja pieninä annoksina osallistu vähemmän kivoihinkin, ihan vaan vaihtelun vuoksi. Luulen ja toivon, että ajan myötä: tunnet elämän kantavan ja jatkuvan, uskallat luottaa tulevaan. Siihen, että hyviä ja kivoja asioitakin voi tapahtua. Toivon, että tapahtunut draama kulkee jossain vaiheessa mukanasi sankaritarinana, sillä sellainen sinä olet. Yritä luottaa siihen, että aika tekee tehtävänsä ja mielen möröt hiljalleen laantuvat. Olet ansainnut supersankarin viitan. Kaukohalaus, olet huippu!

TÄTÄ TOIVON SINULLE

Tarina on siis minun näkemykseni rankasta sairastumismatkastasi. Sydänsiirto (ja sitä edeltäneet ajat) olivat tosi rankkoja. Elimistönkin kestää tottua siirteeseen. Ajatukset tulevat hämäläisittäin perässä. Olen varma, että hiljalleen otat automaattisesti hylkimis- ja muut lääkkeet ja voinnin miettiminen alkaa jäädä taustalle. Hiljalleen pääset ystävien kanssa harrastuksiin mukaan ja muihinkin menoihin. Työelämäkin siintää jossain tulevassa. Varmaan siirtyminen kannattaa aloittaa osa-aikaisesti. Kaikki puuhastelu on hyväksi, jottei jää liikaa luppoaikaa pyöritellä asioita. Älä haikaile täyden työpäivän perään. Se tulee sitten, jos on tullakseen. Uuden elämäsi palaset alkavat löytää paikkansa pala kerrallaan. Tuki ja vertaistuki ovat niitä, joihin on lupa nojata.

Ahmi elämää, sillä tänään eletään. Valonpilkahduksia on tulossa ja valoisampia aikoja. Jaksa uskoa 💓.

#armo #mielenrauha #myotatunto #sairas #sydan #sydansiirto #toivo #vertaistuki #ystava


Linkkiluettelon kaikki linkit on lainattu Terveyskylän sivustolta:

Sydämen apupumppuleikkaus

Sydämen apupumppuleikkauksesta toipuminen

Sydänsiirtoleikkaus

Sydänsiirtoleikkauksesta toipuminen


Kirjoituksiani:

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Rakas ystävä - reunalla saa pelottaa




Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: