DIAKONIA - IHMISELTÄ IHMISELLE

Kerron evankelisluterilaisen kirkon diakoniatyöstä, jonka jäsen itsekin olen. Diakoniatehtäviä on mm. haavoittuvassa elämäntilanteessa olevien auttaminen ja tukeminen tarjoten apua kaikille. Uskon laatua tai kirkon jäsenyyttä ei kysellä. Kirkko pyrkii toimimaan oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden ja rauhan puolesta. Diakoniatyötä hoidetaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja ihmistä pyritään auttamaan kokonaisvaltaisesti.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAMINEN

Suomen evankelis-luterilainen kirkko innostaa toteuttamaan lähimmäisenrakkautta ja edistämään ihmisarvoista elämää. Se tunnistaa yhteiskunnallisia epäkohtia, välittää tietoa yhteiskunnallisille päättäjille ja edistää yhdessä muiden toimijoiden kanssa hyvinvointia. Kirkon piirissä diakoniatyöllä tarkoitetaan vaikeuksissa olevan ihmisen kokonaisvaltaista auttamista, jossa on mm. seuraavia ulottuvuuksia: hengellinen, henkinen, aineellinen, sosiaalinen ja terveydellinen toimintakyvyn tukeminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja diakoniakasvatus.  

KESKUSTELUAPUA JOKAISELLE

Elämän huolien ja murheiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Seurakunnan perustehtävä on auttaa ja tukea vaikeuksien keskellä käytännöllisissä asioissa ja henkisessä selviämisessäkin. Luottamuksellista keskusteluapua saa puhelimessa, chatissa, sähköpostitse ja postittamalla perinteisen kirjeen. Kirkon perheneuvonnan palvelut ovat maksuttomia. Voit hakea asiakkaaksi, vaikka et olisi evankelis-luterilaisen kirkon jäsen.

HYVINVOINTI JA AVUN TARVE

Elämä on moninaista niin kuin ongelmien kirjokin. Diakoniatyössä voi keskustella yleiseen hyvinvointiisi liittyvistä asioista, peruselämän ongelmista (uni, kiire, väsymys, yksinäisyys). Halutessa voi pyytää ripittäytymistä. Rippi voi olla kertaluonteinen syntien tunnustamisen ja anteeksiannon julistamisen tapahtuma, joka on luottamuksellinen.

Epätoivoisten ajatusten keskellä ei ole hyvä jäädä yksin. Kannattaa muistaa, että huomenna on uusi päivä. Ylitse vyöryvä paha olo menee aikanaan ohi. Jos elämän jatkaminen tuntuu vaikealta, ota yhteyttä auttajiin. Valtakunnallisia kriisiauttamispalveluita tarjoavat muun muassa Kirkon keskusteluapu, Mieli - Suomen mielenterveys ry ja Mielenterveystalo. Luotettavaa tukea saat myös seurakunnan diakoniatyöntekijältä tai päivystävältä papilta. Kirkon palvelevaan puhelimeen ja chatitiin voi ottaa yhteyttä.

SOSIAALINEN HYVINVOINTI JA IHMISSUHTEET

Yhteys toisiin ihmisiin tuo turvaa ja lisää hyvinvointia. Diakonia pyrkii tarjoamaan apua syrjäytymisvaarassa oleville ja lisäämään osallisuutta. Sosiaalisen hyvinvoinnin taustalla vaikuttavat niin toimivat lähisuhteet kuin eri ryhmiin kuulumisen tunne ja sitä kautta osallisuuden kokemukset. Ihmistä tuetaan ja autetaan myös taloudellisessa ahdingossa. Seurakuntien monet toiminnot tukevat ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä. Terveyden edistämisessä on eri näkökulmia, esim. yksilön, yhteisön, elinympäristön ja yhteiskunnan.

Usein diakoniatyö on konkreettista auttamista terveyskysymyksissä: terveydenhuollon piiriin saattamista, neuvontaa sairauden hoitamisessa tai vaikka verenpaineen mittausta. Seurakuntien palveluksessa on terveydenhuollon ammattihenkilöitä, sairaanhoitajakoulutuksen saaneita diakoniatyöntekijöitä (diakonissoja).

VIDEO DIAKONIATYÖSTÄ

Suosittelen katsomaan mainion Kirkko Suomessa Instagramissa julkaistun videon diakoniatyöstä. Video on sosionomi-diakoniksi opiskelleen Amina Jamesin tekemä.

Kuva Kirkko suomessa Instagramista
VIDEON tekstit: ”Jokaisella on aikoja, jolloin tuntuu, että kaikki on rikki ja väärinpäin tai kuin olisi eksynyt usvan keskelle, kuin kelluisi ulapalla eikä vastarantaa näy. Toisinaan piiloudumme kuoren sisään tai suojaamme kuorella itseämme. Kaikki me tarvitsemme kokemuksen siitä, että olemme turvassa. Diakonia on valon kantamista, antamista ja jakamista .. uskoa siihen, että vaikka tuntisimme olevamme kuinka mitättömiä suurten asioiden edessä, niin Valo löytää aina meidät. Diakonia voi auttaa rakentamaan luottamusta menneisyyteen, mutta ennen kaikkea näkemään valoa tässä hetkessä ja tulevassa. Diakonia tarjoaa välineitä sille, että jokainen pääsisi elämässään eteenpäin. Diakonia rakentaa luottamusta kallioon, joka kestää. Diakonian ydin on usko, toivo ja rakkaus. SUURIN NIISTÄ ON RAKKAUS."

Kuvat on otettu videosta, joka on Kirkko suomessa Instagram-tilillä.


Linkkiluettelo:

 Diakonia - evankelisluterilainen kirkko

Tässä yhteystiedot diakoniaapuun: puhelin, chat, meili, kirje.

Diakoniavideo. Tekijä sosionomi-diakoniksi opiskeleva Amina James. Video on Kirkko Suomessa

 Instagram-tililtä.


#armo #anteeksi #laheinen #myotatunto #reunallapelottaa #toivo #ystava


Kirjoituksia:



Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: