SAIRAAN LÄHEISILLE

Haluan nostaa esiin sen, miten tärkeää kaikenlainen tuki on sairaalle. Painopisteen ja huomion ollessa sairaassa, voi läheisen osa olla raskas. Olette tavattoman tärkeitä sairastuneille, KIITOS! Arjen avun lisäksi myös kannustus, kannattelu ja myötäeläminen ovat tärkeitä. Sen muun kuin sairaselämän tuominen ajatuksiin ja sairaalle näkyväksi on tärkeää. Toivon kaikille uskallusta hakea seuraa, vertaistukea ja apua, se helpottaa. Esittelyssä opas läheisen tueksi.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

LÄHEISEN OPAS

Etsin opasta sairastuneen läheisille ja mielestäni paras versio on tässä esittelynä. Minusta se sopii kaikkia sairauksia sairastavien läheisille, vaikka siinä on myös osia syöpäsairaille. MUUTIN kirjoituksen Syöpä-sanan muotoon Sairaus. Omavaltaisesti muokkasin ja lyhensin tekstiä. Opas löytyy pdf-muodossa linkkiluettelosta. Linkeissä on myös pari muuta hyvää opasta. 

Opas syöpäpotilaan läheiselle on Suomen Syöpäpotilaat ry:n ja Suomen Mielenterveysseura ry:n yhteistyötä. Oppaassa on kolme osiota: Kun läheinen sairastuu syöpään, perhe ja parisuhde ja miten itse jaksaa.

Etenevä ja mahdollisesti parantumaton sairaus pakottaa koko perheen käymään läpi luopumisprosessia. Jokainen perheenjäsen käy läpi oman kriisinsä. Monet vaikeat asiat pelottavat, mutta niistä ei halua puhua muille, ettei leimautuisi itsekkääksi. Omainen voi olla huolissaan myös siitä, mitä sairaus aiheuttaa hänen elämälleen.

Oppaan tavoite on auttaa omaisia ja läheisiä ymmärtämään ja tukemaan potilasta, itseään ja koko perheen tilannetta. Siinä kerrotaan tavoista kertoa tunteistaan ja kohdata muiden tunteet. Siitä, kun on vaikea löytää yhtään sanaa, siitä miten toivo auttaa ja siitä, miten jokaisella on oikeus omiin tunteisiin, omaan elämään ja siitä mitä sairastuminen tuo tullessaan. Puhutaan tunteista ja puhumisen vaikeudesta, sairauden vaikutuksesta parisuhteeseen ja vanhemmuuteen sekä toivosta.  Aina omat voimat eivät riitä ja silloin on viisautta lähteä hakemaan apua. Oppaassa on myös luettelo palveluista ja paikoista, joista apua saa. Sairastunut on sama ihminen kuin ennen sairastumistaan. Sairaus ei ole hänen identiteettinsä eikä elämän keskipiste. Suhtaudu häneen läheisenä.

ASIALLISEN TIEDON LÄHTEILLE

Tieto sairaudesta tulee yleensä yllätyksenä. Tunneside sairastuneeseen on jokaisella erilainen. Asiallinen tieto auttaa kohtaamaan todellisen tilanteen ja välttymään turhilta peloilta. Se auttaa myös jäsentämään omia tunteitaan. On hyvä itse kysyä rohkeasti ja ottaa selvää asioista. Lääketiede pyrkii parantamaan sairaudet, mutta sairastuneen ja omaisten tunteet voivat hautautua tekniikan ja hoitotoimenpiteiden alle. Joskus myös henkilökunnan voi olla vaikea kohdata omaisten ja sairastuneen hätää, mikä helposti johtaa sen sivuuttamiseen. Miksi meille? Miksi nyt?- kysymykset ovat yleisiä.

Pitkittynyt sairaus vaatii kaikilta runsaasti voimavaroja. On tärkeä jatkaa mahdollisuuksien mukaan niitä asioita ja harrastuksia, joista on aikaisemminkin saanut voimavaroja. Erityisen tärkeää se on perheen lasten ja nuorten osalta. Sairaus voi koetella myös parisuhdetta. Sairastuminen ja sen hoidot vaikuttavat usein minäkuvaan, seksuaalisuuteen ja sitä kautta parisuhteeseen ja sukupuolielämään. Potilaan oma seksuaalinen minäkuva voi muuttua.

Usein sairastuneen itsetunto laskee voimakkaasti. Sairaan voi olla vaikea hahmottaa itseään miehenä tai naisena. Hän voi tuntea itsensä rumaksi tai epämiellyttäväksi. Hän ei päästä lähelleen henkisesti tai fyysisesti. Usein aika on paras lääke ja tilanne korjaantuu ennen pitkää. Sairaus ja sen hoidot voivat aiheuttaa myös sukupuolielämän toiminnallisia häiriöitä.

Oppaassa myös: perheen roolit, lasten huomioiminen, läheisten kohtaamisen vaikeus, Miten itse jaksaa?, Elämän arvot uusiksi, Oikeus omaan elämään, Sairaudesta toipuminen, Kuolema. Mistä apua? – neuvoja ja yhteystietoja.

ELÄMÄ EI OLE KOSKAAN KOKONAAN ENNAKOITAVISSA TAI HALLITTAVISSA.

LÄHEISET, YSTÄVÄT – KULKEKAA LEMPEÄSTI MATKAA SAIRAAN RINNALLA. OLETTE TAVATTOMAN TÄRKEITÄ JA ARVOKKAITA!

Linkkiluettelo:

Opas syöpäpotilaan läheisille pdf-muodossa. Tätä käytin kirjoituksen testin työstöön omavaltaisesti lyhentäen ja muokaten. Lähde Suomen syöpäpotilaat ry

 Mielenterveystalo Oppaat sairastuneen läheiselle - vahva suositus!

 Terveyskylä Tukea läheiselle sivusto. Vahva suositus!

Nuoren perheen selviytymisopas Suomen syöpäpotilaat ry

Nuoren (syöpä)potilaan selviytymisopas - Suomen syöpäpotilaat ry

Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.

#arvaamaton #laheinen #lasnaolo #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #toivo

Kirjoituksia:

Kokemukseni - Tupakoimattoman keuhkosyöpä

Kokemukseni - Syöpäpeikon kainalossa 

Kokemukseni - Sydänsarkoidoosi

Kokemukseni - Keuhko- ja monielinsarkoidoosi

Kokemukseni - Mitraaliläppävuoto ja avosydänleikkaus

Kokemukseni - Syöpä vs. harvinaissairaus

TOIVO ja TUKI - kirjoitukseni- Matka, jolle kukaan ei halunnut -sivustolle

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Hoitoväsymys

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: