KOKEMUKSENI – NOPEAT TAKYKARDIAT JA ABLAATIO

Harvinainen sydänsarkoidoosini on vaurioittanut sydämen supistumista ohjaavan sähköärsykkeen normaalia etenemistä sydämessäni. 2018 sain hengenvaarallisten nopeiden vt-takykardioiden takia iskevän rytmihäiriötahdistimen. Pari vuotta myöhemmin takykardioita tuli sarjoittain rytmihäiriömyrskyjen muodossa. Päädyttiin tekemään ablaatio-toimenpide.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.

RYTMIHÄIRIÖT JA ICD-TAHDISTIN

Vuosien varrella on ollut rytmihäiriötuntemuksia. Kesällä 2018 iski kivulias rytmihäiriö, joka jatkui. Asennettiin iskevä rytmihäiriötahdistin (ICD). Pumppuni juhli Suomen itsenäisyyspäivää 2019. Tuli kivulias olo rintaan. Tätä jatkui usean kerran. Arkena tahdistinhoitaja soitti ja kertoi minulla olleen rytmihäiriömyrskyn, jotka johtuivat hengenvaarallisista nopeista kammiotakykardioista. Tahdistin oli reagoinut antamalla ATP-hoitoa. Tahdistimeni siis tunnisti sydämen vaarallisen rytmihäiriön ja tuotti voimakkaan sähköimpulssin, joka pysäytti rytmihäiriön. Niitä oli ollut sarjallinen. Yksittäisiä takykardioita alkoi putkahdella tämän jälkeen. Beetasalpaaja lisättiin maksimimäärään. Magneettitutkimus tehtiin ja gurut pohtivat ablaatio-toimenpidettä. Kardiologikäynnillä tuli vahva ablaatio-ajatus. Pienikin tekeminen esim. käden nostaminen silmien tasolle laukaisi takykardian. Rauhoitin tekemiseni minimiin. Se toimi pari viikkoa. Sain luvan taas lisätä tekemisiäni.

RYTMIHÄIRIÖMYRSKY EI LOPPUNUTKAAN

Tyttäreni tuli meille juhlimaan 20-vuotispäiväänsä. Illalla tuli raastava kipu rintaani. Tahdistin raksutti. Yritin vakuutella, ettei tämä mitään. Sama toistui uudelleen ja uudelleen. Pötköttelin. Välillä oli pientä taukoa ja välillä kipuilin. Tytär jäi nukkumaan sohvalle ja minua vahtimaan. Kivuista iski migreeni ja kävin oksentelemassa. Onneksi tytär sai vähä nukuttua. Mies lähti varhain töihin. Aamu 7 jälkeen tahdistinpoliklinikalta soitettiin. Minulla oli ollut siihen mennessä yli 60 nopeaa vaarallista takykardiaa = rytmihäiriömyrsky (ja soiton aikanakin meneillään). Tahdistin oli antanut atp-hoitoja. Määrättiin tilaamaan heti ambulanssi ja tulemaan Hus meilahteen. Ambulanssin tullessa takykardiat jatkuivat. Ambulanssimiehet sanoivat, että jos eivät näkisi kuin ekg:n olisivat sanoneet sen olevan kuolleen tai vähintään toivottoman tilanteen, johon ei enää elvytys tepsisi. Ihmettelivät, kun pystyin puhumaan. hitaasti ja välillä taukoillen mutta kuitenkin Paareille sohvalta siirtyessä (1 askel) tahdistin lopulta iski ja oloni tasaantui. Voipuneena lähdin lanssin kyytiin ja tytär jäi hämmentyneenä meille. 

Ambulanssisedillä oli yhteys hätäkeskukseen ja kuulin heidän sopivan medihelistä, jota saatettaisiin tarvita. Tahdistimen isku oli jee, mutta ei voitu tietää alkaisiko rytmihäiriömyrsky uudelleen. Medihelin sopivat seuraavan reitillä ja miettivän mahdollisia pysähdys/kyytiinottopaikkoja. No, olin puolipöhnässä ja reporankana. Vastailin, annoin lääkelistani ja tietoja mitä toinen kuski tenttasi. Matkalla sain jotain tiputusta.                                      
Ai, MIKSI en jo illalla tilannut ambulanssia? Mieheni ja tytär olisivat halunneet sen tilata illalla, mutta kielsin. Ajattelin, että tahdistin turvaa ja hoitaa, enkä pilaa tyttäreni kyläilyä ja synttäriä. Syy miksi yritin olla cool, oli lasteni muistiin painunut Tukholman risteily, jossa jouduin laivalta ambulanssilla Tukholmaan sairaalaan 2011. Onneksi äitini oli laivareissulla mukana. Hn palasi suomeen lasteni kanssa. Minä palasin kotiin Tukholmasta vietetyn sairaalareissun jälkeen päivää myöhemmin.

SAIRAALAAN - SYY, OPERAATIO JA TOIPUMINEN

Meilahteen saapuessa kardiologi oli vastassa ja alkoi heti ultrata sydäntäni. Hän muutti tahdistimen asetuksia muutettiin. Labroja otettiin paljon. Rytmihäiriöt olivat lähteneet aivan kammion laidalta, joten tahdistin ei ollut osannut antaa iskutoimintoa. Siksi takykardia toisensa perään pääsi jatkumaan. Paljastui kilpirauhasen liikatoiminta ja tyreotoksikoosi. Sen syyksi arveltiin rytmihäiriölääke Cordaronea, jota olin käyttänyt tahdistimen asennuksen jälkeen noin 7 kk. Toinen arvelu oli, että sydänsarkoidoosini tulehdus olisi uusinut. Määrättiin kortisonia (tulehduksen takia) ja myös kilpirauhaslääkettä. Noita lääkemäärää pienen-nettiin asteittain. Käytin niitä puolisen vuotta. Kilpirauhasarvoni ovat sittemmin olleet ok eli johtuivat mitä ilmeisimmin rytmihäiriölääkkeestä.

Kammiotakykardioitteni syynä pidettiin sydänsarkoidoosin tulehduksen ja arpikudoksen muodostumista sydänlihaksessa. Sydämen MRI:ssa näkyi transmuraalinen vaurio (=koko seinämän läpi ulottuva vaurio arvesta vasemmassa kammiossa inferolateraalisesti). 

Olin sairaalassa, kunnes HUS Meilahden Rytmikardiologian Ylilääkäri Pekka Raatikainen yhdessä Apulaisylilääkäri Hannu Parikan ja tiiminsä kanssa löysivät aikaa toimenpiteelle. Odotellessa tehtiin tutkimuksia. Olin 24/7 sydämen ekg piuhoissa ja tarkkailussa. Sairaala-arki puuduttavaa. Toisena tai kolmantena päivänä sain köpötellä huoneessani ja käydä suihkussa. Enempää en saanut touhuilla ennen kuin ablaationi olisi tehty. Operaationi ei ollut ihan perusjuttu. Niitä Minulle tehdyn kaltaisia ennakkosunniteltuja alle 1 per viikko. Harvinaisempi toimenpide siis, kuten sairastamani sydänsarkoidoosinikin. Sterilointeja ja liinoja, tippaletkut molempiin käsiin, valtimokatetri myös ja puudutukset molempiin nivusiin, joista katetrit vietäisiin. Valmisteluihin meni aikaa, mutta nukkumatti antoi lopulta minulle hyvät unet. Operaatio taisi kestää 3,5 tuntia. Loppupäivän pötköttelin sängyssä. Seuraavana päivänä sain hitaasti touhuilla. Olo oli ihan ok, väsynyt olin toki. Omakannassa lukee: ” Potilaalle tehty teknisesti onnistunut VT:n rakenteellisista seikoista johtuva ablaatio.” Operaatiossa poistetaan sydämen sisältä tapahtuvaa rytmihäiriötä aiheuttavan sähköisen rakenne.

Ablaation jälkeen ohjeena oli, etten saa tehdä rauhallista puuhastelua kummempaa (ei nostelua eikä rasitusta) ensimmäiseen kolmeen viikkoon. Sen jälkeen toipuminen oli aika nopeaa, kiitos kortisoni-buustin. Ablaatiosta tuli juuri kuluneeksi 2 vuotta. Takykardioita ei ole enää rekisteröitynyt. Sen verran muutosta tuli sydämen johtumiseen, että kammio ja eteinen alkoivat toimia epätahtisesti. Todella har-voin sykkeeni, edes hetkellisesti, nousee yli 100:n. Ablaation jälkeen on ollut paljon muuta riesaa ja mietittävää, joten olen todella kiitollinen siitä, että ablaatio rauhoitti sydäntilannettani.

Lainaus Terveyskylästä - Ablaation tekninen toteutus: ”Katetriablaatiolla tarkoitetaan rytmihäiriötä aiheuttavan sähköhäiriön poistamista sydämen seinämästä. Ablaatiokatetri viedään verisuonen kautta sydämen sisälle rytmihäiriötä tuottavaan kohtaan ja siihen kohdistetaan radiotaajuista sähkövirtaa, joka estää takykardian. Sydänsairauden aiheuttamassa kammiotakykardiassa hoitokohde on laaja, käsittäen lähes koko arpialueen.”

Kuvat Microft 365 kuvapankista.

Linkkiluettelossa on Kokemustarinani rytmihäiriöistä ja tahdistimen asennuksesta JA tietopohjainen Tahdistimet-kirjoitus.


Linkkiluettelo (tästä lisätietoa lääketieteellisistä asioista ablaatioon liittyen:

Tietoa sydänsairauksiin liittyvästä kammiotakykardiasta - Terveyskylä Sydänsairaudet

 Sydänsairauksiin liittyvän kammiotakykardian katetrihoidon kulku - Terveyskylä Sydänsairaudet

Rytmihäiriömyrskyn diagnostiikka ja hoito Rytmikardiologian Ylilääkäri Pekka Raatikainen Sydänääni 2013

#ablaatio #kiitollisuus #reunallapelottaa #rytmihairio #sydan #sydansarkoidoosi #takykardia #toivo #vertaistuki

Kirjoituksia:







Kokemukseni - rytmihäiriöt ja tahdistimen asennus

Kokemukseni - Syöpä vs. harvinaissairaus

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: