HOITOVÄSYMYS

Kuvan lähde Sanoja elämästä - facebook-sivu
Kroonisesti sairastuneella jyllää elimistössään jatkuva ylikuormitustila. Tuntemus on voimakasta väsymistä ja uupumusta, joka ei mene levolla ohi. Tavalliset päivärutiinit voivat tuntua ylivoimaisilta tai valtavilta ponnistuksilta. Sairastuneen osa on kuulostella ja tarkkailla itseään. Hän toimii itsensä ”omahoitajana” ja raportoi hoitotahoilleen voinnistaan ja erityisesti niiden muutoksista.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

 

LOPUTON MARATON

Teksti käsittelee kroonista eli pitkäaikaista sairastumista ja sen vaikutuksia, joten en sitä lopputekstissä toista.
Sairauden ja hoitojen aikaisen väsymyksen syyt eivät ole täysin selvillä. Väsymys vie voimat pitkäksi aikaa ja vaikuttaa koko elimistöön.  Väsymys on voinut olla oireena jo ennen sairauden toteamista. Taustatekijöinä uupumiseen voivat olla hoidot tai muu lääkitys, anemia, painon lasku ja huono ruokahalu, aineenvaihdunnan muutokset, vähentynyt hormonitoiminta, unihäiriöt, liikunnan väheneminen, stressi, hengästyminen, kivut ja mahdollinen tulehdustila sekä epävarmuus ja pelko. Krooninen väsymys on oire, jonka jokainen kokee yksilöllisesti. Sairauden omahoito on elämän mittainen maraton.

OMAT VAATIMUKSET

Sairauden kanssa eläminen ja hoitaminen vievät voimavaroja. Lyhyet epätoivon hetket ovat inhimillisiä, ja ne menevät ohi. Ne ovat tapa suhtautua sairauden aiheuttamaan elämänmuutokseen. Uupumusta voi helpottaa tunnistamalla voimavaransa.  Lyhyet päiväunet riittävät ylläpitämään energiatasoa. Levätä voi useita kertoja päivässä mutta vain lyhyesti niin, että vuorokausirytmi säilyy normaalina. Katkeamaton yöuni on tärkeää. Jos unettomuus vaivaa, siitä kannattaa puhua lääkärin kanssa.

Jos hoito ei tuota tulosta, ihminen saattaa syyttää itseään. Hän voi miettiä, mitä on tehnyt väärin tai jättänyt tekemättä. Jos vointi ei kohene ja liitännäissairaudet uhkaavat, ihmisessä voi herätä pelko. Syyllisyyden, pelon ja riittämättömyyden tunteet saattavat aiheuttaa esim. ahdistusta ja masennusta. Omat, ylisuuret vaatimukset ja liika yrittäminen laittavat pinnistelemään yli voimiensa. Ihminen hilaa herkästi rimaa ylöspäin. Hän ei ymmärrä, että riittävän hyvä voi tarkoittaa sairauden eri vaiheissa eri asioita.

Jos ihminen lataa kaiken energiansa sairauden hoitoon, jossain vaiheessa se loppuu kesken. Kun energiaa ei riitä perheelle, ystäville ja harrastuksille, elämä kapeutuu. Kannattaa miettiä, mitä vaikutuksia pienellä laskulla oikeasti olisi. Hoidon tulokset tuskin kärsisivät, mutta ihminen jaksaisi entistä paremmin. Jotta voimia olisi tarpeeksi koko elämän mittaiselle matkalle, kannattaa miettiä yksi asia, johon keskittyy juuri nyt. Se riittää.

LÄÄKÄRIIN YHTEYS, JOS

  • väsymys muuttuu poikkeuksellisen voimakkaaksi
  • väsymys ei lievity levolla ja ulkoilulla
  • ei kykene huolehtimaan päivittäisestä ravinnonsaannista ja hygieniasta
  • väsymys on jatkuvaa

Vaikka krooniseen väsymykseen ei ole yksittäistä lääketieteellistä hoitoa, sitä voidaan aina lievittää.

KIELTEISYYDEN KEHÄSTÄ IRROTTAUTUMINEN

Väsyneellä ajatukset alkavat helposti kiertää samaa negatiivista kehää. Se tuottaa ylimääräistä stressiä, huolta, kuormitusta ja kärsimystä. Kielteisyydestä irrottautuminen edellyttää: omien ikävienkin tunteiden hyväksymistä ja niistä eriytymistä, kykyä olla läsnä nykyhetkessä ja sitoutumista omien arvojen mukaisiin tekoihin. Kielteisten ajatusten ja tunteiden torjunta johtaa yritykseen kontrolloida niitä. Se taas saa aikaan sen, että ihminen yrittää olla ajattelematta sairauttaan. Taudin sulkeminen pois ajatuksista voi huonontaa omahoitoa. Kielteisten tunteiden kyky häiritä ja pelottaa vähenee, kun sallii ne sellaisenaan.

ARVOT OHJAAVAT - KANNATTELEVA TUKI LISÄÄ JAKSAMISTA

Omien arvojen selkeyttäminen lisää motivaatiota pitää itsestään hyvää huolta. Se auttaa oivaltamaan, millaisia asioita arvostaa ja miten käyttäydymme itseä ja toisia kohtaan. Arvot ja toimintatavat muuttuvat ajan myötä. Ihmisen ei kannata olla liian tiukasti kiinni menneessä: se mikä on toiminut ennen, ei välttämättä toimi nyt. Terveys on arvo, joka kilpailee ajasta ja resursseista muiden arvojen kanssa. Joissain tilanteissa arvot on laitettava tärkeysjärjestykseen. Elämän loppuvaiheessa jäljellä oleva aika muuttuu entistä arvokkaammaksi.

Kuva Marja Hänninen

Pärjäävälle ihmiselle muihin turvautuminen ja oman väsymisen tunnustaminen voi olla vaikeaa. Hän voi kokea kannustavat kommentit kritiikkinä omahoitoaan kohtaan: porkkanaksi tarkoitettu ohje voi muuttua sairaan mielessä kepiksi. Läheisten ja hoitotahojen kannatteleva tuki lisää tyytyväisyyttä ja motivaatiota omahoitoon. Selkeä, liikkumavaraa sisältävä suunnitelma omahoitoon ja mahdollisuus yhteydenottoon kannattelevat seurantakäyntiin saakka.

HOITOVÄSYMYS VOI UUSIUTUA

Elämä on epäreilua. Osa saa taakakseen parantumattoman sairauden. Stressi kasvaa, ellei ihminen sopeudu sairauteensa. Se johtaa liialliseen murehtimiseen, ylisuorittamiseen ja yrittämiseen, jopa luovuttamiseen. Sopeutuminen tarkoittaa rohkeutta kohdata sairauden aiheuttamat kokemukset ja tuntemukset. Se on rohkeutta tunnustaa, ettei sairautta voida parantaa. Sairastunut joutuu aina uuden sopeutumistilanteen eteen, kun sairaudessa muuttuu jokin asia.

Lopuksi linkki Kuvaukseen siitä, miltä hoitoväsymys voi tuntua? Klikkaa kuva aukeamaan  suurempana.

Kuva Suomen Syöpäpotilaat ry - Syöpään sairastuneen oppaasta, linkki oppaaseen on linkkiluettelossa

Tekstin koostamiseen olen käyttänyt linkkiluettelon tekstejä lainaten, omavaltaisesti leikaten/muokaten ja yhdistellen.

LINKKILUETTELO:

Syöpä ja väsymys - Kaikki syövästä, elämää syövän kanssa - syöpää sairastavan hyvinvointi

 Suomen Syöpäpotilaat ry - Syöpään sairastuneen pdf-muotoinen opas Kun mitään ei jaksa

Tehylehti- psykologi Juha Kauppila - Hoitoväsymys ja sen selättäminen


#ahdistus #alakulo #armo #hoitovasymys #reunallapelottaa #sairas #toivo  #vertaistuki


Kirjoituksia:

 Sairastuneet ja läheiset

Töissä sairaana

 Miten jaksaa?

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Sietää, sietää - Sietokyvystä

Myötätunto

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: