SIETÄÄ, SIETÄÄ - SIETOKYVYSTÄ

Sietokykyä (resilienssi) mitataan päivittäin. Ihmiselon arjessa vaaditaan henkistä kapasiteettia, sillä haasteita, venymistä ja joustamista riittää. Meitä ihmispoloja kehotetaan haaveilemaan ja yrittämään. Lähes aina matka on täynnä kuoppia ja esteitä, joiden selvittäminen vaatii kurssin muuttamista.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

MIKSI TOISET PORSKUTTAVAT?

Meillä on erilaiset resurssit ja lähtökohdat kohdata muuttuvia tilanteita ja asioita. Joku näkee asiat mahdollisuuksina ja haastein. Toinen lamaantuu miettien jo edessä odottavaa pitkää kielteisen kierteen alamäkeä. Ihmiset taustoineen ja perusluonteineen ovat erilaisia. Jos pyyhkii hyvin ja elää voi ilman huolenhäivää, on suhtautuminen yleensä lähes tiedostamatonta eteen tulevien asioiden hoitamista. Jos takana on ollut murheita toisensa perään ja päälle lätkäistään vielä joku arkinen asia, se voi olla se, joka pistää pakan sekaisin tai hetkellisesti ”kupin nurin”.

JOS TAKANA ON TRAUMOJEN SARJA

Ihmisen ahdistuksen ja kiivastumisten takana voi olla kriisi tai pitkiä tragedioita. Ne ovat voineet viedä voimavarat niin täydellisesti, että pienenkin lisävaikeuden edessä voi tulla kohtuuton alkuräjähdys tai täydellinen epätoivo ja sitä myöten lamaantuminen. Jos itsellä tai läheisillä on voimia hakea apua, niin hyvä. Aina olisi hyvä luottaa siihen, että lähes kaikesta voi päästä yli. Viisarit liikkuvat ja päivät lipuvat. Kun voimavaroja on vielä hippusen, asiaa voisi vilkaista. Kenties voisi pohtia sietokykyyn liittyviä asioita.

JOS ELÄMÄ ON KOHDELLUT SILKKIHANSIKKAIN

Hienoa, jos elämä on ollut hyvää ja rinnalla on sinua tukevia ihmisiä. Muistathan, että monella eri tavoin oireilevalla ei asiat ole yhtä hyvin. Toisinaan huonosti käyttäytyvät eivät tosiasiassa ole muuta kuin rikkinäisiä ihmisiä, jotka ovat kokeneet usein iskun toisensa perään. Toivon, että ketään ei tuomittaisi jonkun yksittäisen asian tai tilanteen takia.

Ehkä voisit miettiä, että jakaisit hyvää? Moitteen sijaan tarjoaisit auttavaa kättä tai rauhoittavan hyväksyvän sanan? Joskus helpottaa jo se, että pysähtyy toisen ”pahan” äärelle. Aina ei löydä niitä ”Oikeita” sanoja, mutta taputus selkään tai Kyllä se siitä-, voi joskus tulla juuri sopivaan saumaan ja olla siipeensä saaneelle mittaamattoman tärkeä.

KESTÄÄ, MUTTEI KATKEA

Milläpä sitä maalaa mustaa valkoiseksi? Selkeästi vaikkapa pilkkomalla tapahtumia ja asioita pienempiin palasiin. Jos elämässä on monta keitosta tekeytymässä, niin on syytä miettiä yhtä kerrallaan. Jokaisessa asiassa voi oikein kaivaen olla jotain mikä on ainakin ”ihan hyvin”- tai josta lopulta voi seurata jotain ihan hyvää. Kannattaa miettiä asioita, joista voi kaikesta huolimatta olla kiitollinen, tyytyväinen tai iloinen.

Eletty elämäkin opettaa. Jos on selvinnyt erilaisista asioista niin ne vahvistavat edelleen tunnetta, että kyllä näistä yli päästään.  

HUOLIHETKIÄ, KIRJAAMISTA - TYYTYVÄISEMMÄKSI?

Jotta elämän kolhut eivät aiheuttaisi isompia ruttuja, niin koettelemusten keskellä olisi hyvä pitää ennen nukkumaan menoa huolihetki. Kirjoittaa paperille asioita, jotka mietityttävät. Paiskaa ahdistavina vellovat ajatukset mustaa valkoiselle niin ei tarvitse pähkäillä niitä keskellä yötä. Moni siirtää asioita, koska kokee kirjaamisen lisävaivaksi tai turhuudeksi, mutta Mitäpä jos kokeilisi?

Sietokyvyn lisääminen auttaa jaksamaan muuttuvia tilanteita, vastoinkäymisiä ja ihan tavallisia arjen haasteita. Jokaiselle olisi hyvä kyetä purkamaan asioitaan ja tunnistaa itsessään niitä asioita, joissa hän on vahva. Huomaamalla omat vahvuutensa hän voi olla muille tukena. Jokainen voi auttaa toisia vahvuuksillaan ja vastapalveluksesi saada muilta jotain, missä ei itse ole niin hyvä. Pääasia, että osaisi huomata valonpilkahduksia ja toivoa, Että elämän tuomissa haasteissa olisi oman elämänsä ruorissa. Ehkä taipuen ja ajoin taantuen, mutta jollain lailla toimintakykynsä säilyttäen.

HARJOITELLAAN ELÄMÄÄ

Epävarmuuden sietäminen on Laiffii. Kannattaa sanoa elämälle Kyllä. Aina ei tarvitse odottaa nurkan takaa tulevan uutta kuraa ja isompaa Mörköä. Joskus ihan oikeassa elämässäkin voi tapahtua oikein kivoja ja mukavia asioita. Usko pois, meille ihan tavallisille. Sinullekin!

Yritetään elellä toisiamme tukien. Ollaan voimavarana ja iloitaan elämästä. Elämä on jatkuvaa opettelua, kenties paremmaksi ihmiseksi tulemiseksi? Ei oteta elämää kuitenkaan ryppyotsaisesti vaan ilolla vastaan.

 Linkkiluettelossa myös harjoituksia!


LINKKILUETTELO:

Aiheen sulatteluun ja ajatusten työstämiseen on käytetty seuraavia kirjoituksia:

Mielenterveystalon ahdistuksen omahoito ja harjoituksia

 Is/terveys/Hertta Hiltunen Me Naiset - toiset selviävät

Mieli.fi - resilienssi auttaa selviytymään

Jani Wickholm Saat mut uskomaan YouTubessa


#ahdistus #kriisi #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo


Kirjoituksiani:

Miten jaksaa?

Töissä sairaana

Myötätunto

Toivon valintoja - RUNO

Uskallus

Lempeydellä - RUNO

Itke vaan - RUNO

Auta ja pyydä apua - RUNO

Luonto terapeuttina - RUNO

Mielenrauhaa - RUNO

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: