Hassu asia on, että muiden mokien, toilailujen ja
elämänkäänteiden suhteen ei olla niin kriittisiä kuin itselleen tapahtuville.
Myötätuntoa – itsensä ja muiden epätäydellisyyden hyväksymistä
voi opetella. Matka alkaa itsensä
hyväksymisestä kaikkine puolineen.
Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan! MIKSI RUOSKIMME ITSEÄMME?
Lähes kaikissa suhteissa tulee aina jollain tavalla esiin se, että ollaan ärsyyntyneitä ja kiukkuisia itselle, jos eivät jaksa niin kuin ennen. Asioita voi peruuntua ja muut joutuvat auttamaan. Itkua ja kiukuttelua, kun ei jaksa niin kuin ennen. Ja mitä muut joutuvat vuokseni kestämään? On jännä, miten isojenkin asioiden tapahtuessa itselle, kuten sairastuminen, sitä ajatellee mitä se MUILLE aiheuttaa: ”Ai kamala. Joutuvat kauppareissunkin hoitamaan. En jaksanut tehdä kuin einesruokaa." Oma kärsimys ja puutteellisuus laukaisee itsesäälipatouman. Omia mokia häpeää, vaikka muiden mokat huvittavat hetken ja unohtuvat saman tien. Toisten puutteita katsoo usein analysoimatta, todeten vaan että aha, tuo on tuollainen.
TILANTEEN TARKASTELU
Kasvutarinaani kuuluu vanhemmuus ja sairastaminen. Oli etuoikeus seurata lasten kehittymistä - vauvasta täysi-ikäisiksi. Sai olla ohjaamassa, opastamassa, välittämässä ja mahdollistamassa. Asioita, joiden myötä lapsesta tulee omanlainen ja omaan elämäänsä ponnistava yksilö. Suuntasin tarmoni siihen, että yritin sinnitellä elävien kirjoilla, kunnes näkisin heidän aikuistuvan. Tietyllä tapaa tuon rajapyykin saavuttaminen käynnisti prosessin, jonka aikana pohdin mahdollisuutta, että ehkä elänkin vielä – vaikkapa vuosia? Pohdin mitä itse tarvitsen ja kaipaan, jotta olisin iloinen ja tyytyväinen. Ellei ole hyvä olla itsensä kanssa, ei ole paljoa muillekaan annettavaa. Päädyin tekemään ison elämänmuutoksen.
Sairastuminen tai muut isot vaikeudet eivät toki vaadi tekemään isoja muutoksia. Ne voivat kyllä kiepauttaa elämää uusille urille, halusi sitä tai ei. Hetkessä elämistä ja oman itsensä kuulostelua suosittelen muuttuviin tilanteisiin. Kun siltä tuntuu, on hyvä miettiä itseään ja elämäänsä - tai tehdä aika ajoin muuten vaan välitilinpäätöksiä. Elämänmatkallaan voi tehdä hiljakseenkin pieniä kurssinmuutoksia tai jatkaa tutulla hyväksi koetulla reitillä.
TOISEN SILMIN
|
Maalaukset Susanna Huovinen
|
Oli tilanne mikä hyvänsä niin ensin kaivan tietoa, jos asia on sellainen, että tietämällä enemmän asia ratkeaa tai se voisi jotenkin auttaa. Tai yritän pohtia asiaa ulkopuolisen silmin, sillä välillä omille kuvioilleen ja asioilleen sokeutuu. Mietiskelen, että JOS kaverillani olisi tällainen tilanne, niin mitä tuumaisin ja mitä neuvoisin. On tavallista, että itselleen on paljon ankarampi kuin toisille. Tuomitsemisen tie on lyhyt. Syyllistäminen ja entisen kaiveleminen ei lähtökohtaisesti auta. Elämän pitäisi olla tässä ja nyt, mutta samalla on lupa elätellä myös pieniä haaveita. Tuomitsisinko toisen? Jos en, niin miksi suomin itseäni?
ANTEEKSIANTO
Elämässä tapahtuu; välillä kurvit menevät pitkiksi eikä aina
muista jarruttaa ajoissa. Porhalletaan, jätetään huomiotta, sinnitellään
kohtuuttomasti, asetellaan marttyyrinviittaa hartioille ja uhriudutaan. Yhtä
kaikki, ihmiselon koukeroissa anteeksiantamista ei voi suositella liikaa. Antaessaan
anteeksi toiselle, saa itselleenkin vapautuneemman olon.
Sairastuminen ei yleensä johdu suoraan henkilön itsensä toiminnasta vaan usein kyse on sattumasta. Joskus perintötekijöistä tai altistumisesta tms. Sairaus voi muuttaa elämän raameja väliaikaisesti tai pysyvästi, usein asteittain. Asioille, kuten sairastuminen ei voi mitään, joten jo mielenrauhasi nimissäkin ajatuksen omasta huonommuudesta voi haudata. Älä syyllistä itseäsi sairauden aiheuttamista asioista, kun et ole niitä itsellesi tilannut. Sairastuminenkin on vain osa elämää.
HYVÄKSY TILANNE
Tilanteen, - oli se mikä ja miten kamala tahansa, äärellä voi nostaa kädet ylös ja pyytää apua. Vaikeatkin asiat pitää hyväksyä. Kun kykenee, voi asioita pureskella pienemmiksi palasiksi ja hyväksyä kokemus elämänsä matkalaukkuun. Tapahtumat eivät aina ole iloa tulvillaan, mutta luota siihen, että valo ja aurinkokin vielä pilkahtavat. Ajattele, jos edessä onkin jotain hyvää? Katsomalla eteenpäin myötätuntoisin silmin voi elämästään saada vähemmän stressaavan ja antoisemman. Myötätunto on epävarmuuden ja epämiellyttävien asioiden sietämistä.
Empaattisuutta itseäsi ja muita kohtaan!
|
Sarjakuva lainattu Kamala Luonto fb-sivulta, sarjakuva 10.01.2013 |
Linkkiluettelo:
Itsemyötätunto Mieli (suomen mielenterveys ry) Nita Arpiainen
#anteeksi #armo #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo
Kirjoituksiani:
Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)
Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikat. KIITOS JA KUMARRUS.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti