Liityttehän seuraamaan!
DIAGNOOSIN JÄLJILLE
Sairaus voi paljastua esimerkiksi sydänfilmin perusteella. Yleisin oire on rasituksessa tuntuva hengenahdistus, mutta jopa tajunnan menetykseen johtava rytmihäiriökohtaus ja äkkikuolema ovat mahdollisia. Hypertrofinen kardiomyopatia on nuorilla ja urheilijoilla yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy. Kun ultraäänitutkimuksessa todetaan paksuntunut sydänlihas, pohditaan ensin, onko paksuntumalle muita syitä. Niistä tavallisimmat ovat pitkään jatkunut koholla oleva verenpaine tai läppävika (aorttaläpän ahtauma). Myös anabolisten steroidien käyttö voi aiheuttaa sydänlihaksen paksuntumisen. Sydämen rytmin pitkäaikaisnauhoituksella (Holter-tutkimus) ja rasituskokeella pyritään arvioimaan henkilön riskiä saada henkeä uhkaava rytmihäiriö. Jos sydämen ultraäänitutkimuksessa näkyvyys ei ole riittävä, voidaan tarvita sydämen magneettitutkimusta lisäselvityksenä.
PERIYTYVYYS
Ilman kohonnutta
verenpainetta, läppävikaa tai muuta sydäntä kuormittavaa tekijää kehittynyt
paksuntava sydänlihassairaus on yleensä periytyvä. Usein sairauden aiheuttava
geenivirhe voidaan todeta verikokeen avulla. Tällaisten potilaiden lähiomaisten
sairastumisvaara kannattaa selvittää samalla tutkimuksella. Jos tutkimuksessa
todetaan geenivirhe, tehdään oireettomillekin sydämen kaiku- eli
ultraäänitutkimus. Tuoreessa FinHCM-tutkimuksessa todettiin, että
geenitestauksella pystytään nykyisin löytämään geenivirhe noin 40 %:lla
suomalaisista potilaista. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia geenivirheen
kantajia testaus ei löydä. Suomessa neljä yleisintä geenivirhettä selittää noin
28 % tapauksista.
Kun potilaalla todetaan paksuntava kardiomyopatia, kannattaa geenitesti tehdä. Jos testi on positiivinen, hypertrofista kardiomyopatiaa sairastavien lapset, sisarukset ja vanhemmat suositellaan tutkittaviksi kardiologisella poliklinikalla. Ensimmäisen asteen sukulaiset kuten omat lapset on helppo testata kyseisen geenivirheen suhteen ja tulos on selkeä. Tilanteen tekee mutkikkaammaksi se, että vaikka sisaruksilla olisi sama geenivirhe, sairaus ei näyttäydy heillä samanlaisena. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka toisella olisi oireita, toinen voi olla oireeton. Siitä syystä oireettomia geenivirheen kantajia seurataan EKG:llä ja sydämen ultraäänitutkimuksella. Jos potilaan geenivirheen nimeä ei löydetä, ensimmäisen asteen sukulaisille tehdään kuitenkin perustutkimukset eli EKG ja sydämen ultraäänitutkimus sairauden seulontakokeina.
HOITO JA ENNUSTE
Sairaalloisesti paksuuntunutta sydänlihasta ei voida hoidolla saada normaaliksi. Sydänlihaksen paksuntumista ei voi estää tai pysäyttää lääkehoidolla. Sydänlääkkeillä oireita voidaan lievittää. Beetasalpaaja-lääkkeitä voidaan kuitenkin käyttää oireiden ja rytmihäiriöiden hillitsemiseksi. Suuren rytmihäiriövaaran takia kilpaurheilun kaltaista rajua ruumiillista ponnistelua tulee välttää. Suurella osalla potilaista rytmihäiriön vaara on vähäinen ja ennuste vastaa normaaliväestön ennustetta. Osalla potilaista rytmihäiriöön liittyvä äkkikuoleman vaara on kuitenkin huomattavan suuri, ja he tarvitsevat rytmihäiriötahdistimen. Sairastuneilla pyritään välttämään eteisvärinää, ja usein toistuvat rytminsiirrot ja rytmihäiriön estolääkitys amiodaroni-lääkkeellä voi olla tarpeen. Jos potilaan sydänlihaksen paksuntuma on erityisen hankala eli sydänlihaksen paksuuntuminen rajoittaa verenvirtausta vasemman kammion ulosvirtauskanavassa, paikallista paksuntumaa voidaan joutua käsittelemään sydänleikkauksella tai katetritoimenpiteellä.
Kaikille kuuluu elintapahoito
eli terveelliset elintavat. Nikotiinituotteita ja alkoholia on syytä välttää.
Liikunta on suositeltavaa, mutta raskaita ponnisteluja vaativa urheilu tai
kilpaurheilu ovat kiellettyjä. Jos ilmenee eteisvärinää, käytetään
antikoagulaatiohoitoa tavalliseen tapaan.
POTILASJÄRJESTÖ KARPATIAT
Karpatiat ry on valtakunnallinen sydänlihassairaiden ja heidän läheistensä yhdistys. Se on myös yksi Suomen Sydänliiton jäsenjärjestöistä. Yhdistyksen nettisivulta löydät tietoa ajankohtaisista asioista ja yhdistyksen toiminnasta. Karpatioiden nettisivujen kautta saa tietoa ja tukea. Sairastuneet läheisineen voivat osallistua paikallistapaamisiin, jossa on erilaista toimintaa ja verratonta vertaistukea. Karpatioilla on oma painettu jäsenlehti. Vuositapaamisessa on mahdollista tavata eri puolilta suomea olevia muita sairastuneita läheisineen. Etenkin nyt korona-aikana on ollut myös etätapaamisia. Yhdistys järjestää myös sopeutumisvalmennuskursseja sairastuneille. Facebookissa toimii vilkas ryhmä kaikille sydänlihassairaille ja heidän läheisilleen. Karpatiat ja Sydänsarkoidoosiin sairastuneet-ryhmät ovat vertaistukihenkilöiden vetämiä. Sekä sairastuneet että heidän läheisensä voivat olla myös yksityisemmin yhteydessä vertaistukihenkilöihin.
Olen
koostanut omavaltaisesti kirjoituksen hyötykäyttäen kolmea ensimmäistä linkkiluettelon linkkeissä olevia tietoja. Kuvat Microsot 365 kuvapankista,
Linkkiluettelo:
Sydän.fi Ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Hypertrofinen kardiomyopatia
Terveyskylä - Hypertrofinen kardiomyopatia
Sydän.fi - apua ja tukea vertaistuki
Karpatiat ry - tukea sydänlihassairaille
#hypertrofinenkardiomyopatia #kardiomyopatia #karpatiat #reunallapelottaa #sairas #sydan #toivo #vertaistuki
Kirjoituksia:
Sydänlihassairaus kardiomyopatia
Sydänlihassairaus Dilatoiva kardiomyopatia
Sydänsairaille suun terveydestä
Kokemukseni - Sydän sanoina ja kuvina 2. päivä ja kurssin anti
Kokemukseni - Sydänsarkoidoosi
Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)
Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikat. KIITOS JA KUMARRUS.
2 kommenttia:
Hi! I have HOCM and I am swedish. I would love for us in Scandinavia to get united and I wanted to let you know that this summer we started a FB group in Sweden for HCM, and we would like to invite finish members too, there are already some norweigians and danish members. Here is the adress:
https://www.facebook.com/groups/483400506053589
Thanks, I'll leave your comment on your post for readers. Is the group written in Swedish or English?
I will also spread information to the Heart Association.
Lähetä kommentti