SYDÄNLIHASSAIRAUS KARDIOMYOPATIA

Kardiomyopatia tarkoittaa sydänlihaksen sairastumista. Kardiomyopatian muotoja on useita erilaisia. Sydänlihassairaudet aiheuttavat sydänlihaksen kroonisen eli pitkäaikaisen sairastumisen. Ne voivat olla pitkään oireettomia ja paljastua sattumalta keuhkoröntgenkuvasta tai sydänfilmistä (EKG). Usein ensioireena on fyysisen suorituskyvyn lasku, leposykkeen nousu, tykytys tai muu rytmihäiriö, myöhemmin hengenahdistus ja lopulta sydämen vajaatoiminnasta johtuva turvotus.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

MUISTA SYDÄNLIHASSAIRAUKSISTA

Kaikkien sydänlihassairauksien toteamisessa sydämen kaikututkimus eli ultraäänitutkimus on tärkeä ensitutkimus. Kohonneen verenpaineen aiheuttamaa sydänlihaksen paksuuntumaa tai sydämen laajentumaa ei pidetä kardiomyopatiana. Sairastetun sydäninfarktin tai muutoin sepelvaltimotaudin aiheuttamaa sydämen laajentumaa ei pidetä kardiomyopatiana, vaikka joskus puhutaankin ”iskeemisestä kardiomyopatiasta”.

OIREISTA JA TAUSTASYISTÄ

Kardiomyopatioita on erityyppisiä. Tavallisimmin kardiomyopatiat aiheuttavat sydämen vajaatoiminnan oireita. Vajaatoiminnan oireet ovat varsin moninaisia, kuten hengenahdistusta, väsymystä, voimattomuutta ja pidemmälle edetessään turvotuksia alaraajoissa ja vatsalla. Useisiin kardiomyopatioihin liittyy myös rytmihäiriöitä ja leposykkeen nousua. Jo oireettomillakin sydänfilmi (EKG) on usein epänormaali, mutta sydämen ultraäänitutkimus varmistaa diagnoosin.
Sairauden taustasyy voi olla periytyvä tai hankinnainen, eli jonkin ulkoisen tekijän aiheuttama. Aina kardiomyopatian syytä ei etsinnöistä huolimatta löydy. Sairastua voi jo nuorellakin iällä. Kardiomyopatiat ovat usein periytyviä, joten siihen sairastuneiden oireettomatkin lähiomaiset kannattaa tutkia.

ERILAISIA KARDIOMYOPATIOITA

Yleisimmät kardiomyopatioiden muodot ovat sydäntä laajentava eli dilatoiva, sydänlihasta paksuntava eli hypertrofinen ja sydänihasta jäykistävä eli restriktiivinen muoto. Muita harvinaisempia kardiomyopatioita ovat oikean kammion arytmogeeninen sairaus ja trabekuloiva muoto , joka on saanut nimensä poikkeavista rakenteista sydämen sisäosissa. Erittäin harvinainen sydänlihassairaus on Takotsubo, josta käytetään myös nimitystä Särkyneen sydämen oireyhtymä.

HOITO

Kardiomyopatiaan sairastunut tarvitsee ainakin lääkehoitoa ja kardiologista seurantaa. Kardiomyopatioiden hoito on sydämen vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden tai niiden vaaran hoitoa. Sydämen vajaatoimintaa hoidetaan lääkityksellä ja joskus vajaatoimintatahdistimella. Rytmihäiriöitä hoidetaan lääkkeillä ja tarvittaessa rytmihäiriötahdistimella eli sisäisellä defibrillaattorilla. Itsehoitona sydänterveelliset elintavat ovat itsestäänselvyys. Esimerkiksi alkoholin käyttö on hyvä pitää minimissä.

SAIRAUDEN KULKU JA ENNUSTE

Kardiomyopatian sairauden kulku ja ennuste riippuu suuresti aiheuttajasairaudesta. Monissa kardiomyopatioissa oikeanlaisen lääkityksen ja hyvien elintapojen avulla sairaus saattaa olla vuosia tasapainoinen, sellainen että potilas voi käydä työssä, matkustaa ja elää normaalia elämää.

Toisaalta eräisiin harvinaisiin kardiomyopatioihin voi liittyä äkkikuoleman vaara, ja joskus saatetaan tarvita sydämensiirtoa. Kuitenkin eräissä tapauksissa, kuten esimerkiksi nopean rytmihäiriön aiheuttamassa dilatoivassa kardiomyopatiassa potilas voi toipua täydellisesti, kun aiheuttajaongelma on hoidettu.

POTILASJÄRJESTÖ KARPATIAT

Karpatiat ry on valtakunnallinen sydänlihassairaiden ja heidän läheistensä yhdistys. Se on myös yksi Suomen Sydänliiton jäsenjärjestöistä. Yhdistyksen nettisivulta löydät tietoa ajankohtaisista asioista ja yhdistyksen toiminnasta. Karpatioiden nettisivujen kautta saa tietoa ja tukea. Sairastuneet läheisineen voivat osallistua paikallistapaamisiin, jossa on erilaista toimintaa ja verratonta vertaistukea. Karpatioilla on oma painettu jäsenlehti. Vuositapaamisessa on mahdollista tavata eri puolilta suomea olevia muita sairastuneita läheisineen. Etenkin nyt korona-aikana on ollut myös etätapaamisia. Yhdistys järjestää myös sopeutumisvalmennuskursseja sairastuneille. Facebookissa toimii vilkas ryhmä kaikille sydänlihassairaille ja heidän läheisilleen. Karpatiat ja Sydänsarkoidoosiin sairastuneet-ryhmät ovat vertaistukihenkilöiden vetämiä. Sekä sairastuneet että heidän läheisensä voivat olla myös yksityisemmin yhteydessä vertaistukihenkilöihin.

Tekstin koostamiseen olen vapaasti yhdistellyt ja käyttänyt tietoa sekä Sydän.fi:n Anna-Mari Hekkalan että Lääkärikirja Duodecim Kardiologian erikoislääkäri Raimo Kettusen kirjoituksista kardiomyopatioista (linkit alla). Alla olevassa linkkiluettelossa on em. kirjoituslinkkien lisäksi myös hyväksi havaitsemani Terveyskylään linkki. Linkit myös Karpatiat-yhdistyksen sivuille ja Sydän.fi: apua ja vertaistukea sivulle. Kannattaa tutustua!

Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.

Tekstin koostamiseen on lainattu infoa linkkiluettosssa mainituista lähteistä itse muokaten:

Linkkiluettelo:

Sydän.fi Ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Kardiomyopatioista

Lääkärikirja Duodecim Kardiologian erikoislääkäri Raimo Kettunen Kardiomyopatioista

Terveyskylä - tietoa kardiomyopatiasta

Sydänlihassairaiden potilasyhdistys Karpatiat

Sydän.fi - apua ja tukea, vertaistuki

#kardiomyopatia #karpatiat #kipu #sairas #sydan #reunallapelottaa #toivo #vertaistuki

Kirjoituksia:

Vakavasti sairaan läheisille

Kun sairastuu vakavas

Vakavasti sairaan läheiti

Sydänsairaille suun terveydestä

Sydän rakenne ja toiminta

Sydämen vajaatoiminta

Sydän - rytmi ja rytmihäiriöt

Tahdistimet

Sairastuneet ja läheiset

Kokemukseni - Sydän sanoina ja kuvina 2. päivä ja kurssin anti

Kokemukseni - Sydänsarkoidoos

Sydänsairaudestani Rosie.fi:ssä

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: