RUNO - HÄVETTÄÄ

Häpeä on voimakas tunne. Joskus koemme toisen puolesta myötähäpeää ja toisen ahdingossa yritämme paikata tapahtunutta noloa tilannetta. Mielessä pyörähtää ja ajatukset alkavat laukata kehää tehdessämme jotain tyhmää tai ajattelematonta. Herkästi ajatuskuplassamme kuvittelemme, että muut luulevat minua aina yhtä pölvästiksi.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

HÄPEÄN KORJAAMINEN JA SEURAUKSET

Tilanteesta ja seurasta riippuu, miten voimakkaasti asian kokee ja miten siihen suhtautuu. Tutussa seurassa voi itsekin nauraa typeryydelleen, mutta ”vieraissa ja tärkeissä tilanteissa” moni pyrkii paikkaamaan virheensä. Toisinaan nolous on hetkellistä, jos joku hoksaa kiinnittää huomion toisaalle. Niin, että kaikki rentoutuvat ja tilanne menee ohi pelkällä ”olipa noloa” mietteellä. Jos joukolla nauretaan yhden punastumiselle ja kömpelyydelle, se voi aiheuttaa ison henkisen haavan. Haavan, josta voi alkaa syrjään vetäytymisen ja lamaannuksen kierre. Erilaisia tilanteita ja ihmisiä voi alkaa karttamaan kaikin keinoin. On julmaa jättää joku tai joitain keskustelun ja huomion ulkopuolelle, aivan kuin he olisivat ilmaa. Eristäminen ja huomiotta jättäminen on äärimmäistä julmuutta.

Häpeässään voi kokea monia tuntemuksia: vihaa tai inhoa pilkkaajia kohtaan. Jos tilanne on uhkaava kokemukseen voi liittyä pelkoakin. Häpeää tunteva voi ajatella olevansa kelvoton. Luuseri, jonka ylitse kävellään ja nauretaan. Itsetunnolle se tekee pahaa jälkeä.
Ihminen on pohjimmiltaan ”laumaeläin” ja yksin jääminen on rankka rangaistus. Yksinäistä on helppo haavoittaa. Isompi häpeän tunne voi johtaa eristäytymiseen, asioiden ja ihmisten tietoiseen välttelyyn. Häpäisty voi kokea, ettei hän riitä sellaisena kuin on. Hän voi alkaa pelätä, että jatkossakin muut nauravat, sättivät ja kiusaavat. Itseään on hankala yhtäkkiä muuttaa ja se aiheuttaa pohjatonta avuttomuutta.

EIHÄN NAURETA VAAN TUETAAN?

Runon sisältö on lapsena koettua, mutta muistissa kirkkaana. Mitätöintiä, sivuuttamista, supattelua, naurua, osoittelua, mittailevia katseita ja muuta ikävää tapahtuu jatkuvasti aikuistenkin kohtaamisissa. Syyn ei tarvitse olla kummoinen. Vaatetus/ulkoasu, mokailu/virheet (mitättömätkin), väärät sanavalinnat väärään aikaan väärällä sävyllä. Juhlatilanteissa mokailu. Kukaan ei ole täydellisen virheetön ajatuksiltaan ja käytöksiltään. MIKSI olemme niin julmia toisillemme? Kiusaajat, huomaattehan mitä voitte saada aikaan? Hävetkää. Pyytäkää aina nopeasti anteeksi!  

HÄVETTÄÄ


PUNATUKKAISELLE HUUDELLAAN,

PALOAUTOKSI MOLLATAAN,

UJOLLE, HILJAISELLE HIHITELLÄÄN,

VEIKÖ KISSA KIELESI- KYSELLÄÄN.


POJALLA ÄRRÄVIKA,

NAURUN REMAKKAA, MATKINTAA.

YKSI EI OPI KERTOTAULUA,

AUTA ARMIAS, HEKOTTELUA.


HUOMAAN,

SE KOVIN HILJAINEN, VAKAVA,

KATSOO KAUKAA, LAITAMILTA,

HYMYILEE LEIKILLE TOISTEN,

KAIPAISI VARMAAN MUKAAN.


VIHAAN,

KUN TOISIA PILKATAAN,

POMOTAN, SANOILLA VISKAAN,

NAPPAAN IVATUT MUKAAN,

LEIKKIMÄÄN JOUKKOON.

SAARNAAN,

ETTEI KUKAAN KUMMEMPI,

TÄYDELLINEN TAI PAREMPI,

JÄÄ ILKKUJA ITSEKSEEN,

ILKEYTTÄÄN HÄPEÄMÄÄN.


Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.

#ahdistus #alakulo #armo #havettaa #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #runo 


Kirjoituksia:


Myötätunto 

Sietää, sietää - Sietokyvystä

RUNO - Hyi Häpeä

Anna anteeksi

Huumori

Epek ja huono omatunto

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: