MITÄ RAKKAUS ON?

Rakkaus jo sanana on niin iso, että sitä on mahdoton määritellä tai tyhjentävästi selittää. Raapaisen edes pintaa. Minusta rakkaus on hyvän voima, elämää ylläpitävä ja kannatteleva asia kaiken pahuuden ja houkutusten keskellä. Hyvän valitseminen pahan sijaan on suurta rakkautta. Arvaan ”ampuvani” tällä kirjoituksella jalkaani, mutta ajattelen että jokaisella saakin olla tästäkin asiasta oma käsityksensä. Yhtä ja oikeaa ei ole olemassakaan.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

PYYTEETTÖMYYS

Rakkauden muotoja ja ilmentymiä on paljon. Oma käsitykseni rakkaudelle on, että se on toiselle tehtyä ja ajateltua hyvää. Sellaista, jonka tarkoitusperät eivät ole itsekkäitä, vaan välittämisen vuoksi tehtyjä. Jokainen kokee ja ajattelee rakkaudesta tavallaan. Valintojen ja arjen edessä ei aina kannata valita helpointa reittiä, vaan sen, jonka sydämessään tuntee olevan oikean.

Nämä ikiaikaiset viisaudet allekirjoitan. Raamatun Paavalin kirjettä lainataan yhä yleisesti häissä (vaikka em. keskustelu on ollut ihmisen ja Jumalan välistä rakkautta koskeva). Jokainen lienee nämä kuullut:

·        ”Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.” (1 Kor. 13:4–7)

·        ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” (1 Kor. 13:13)

ARKINEN RAKKAUS

Rakkaus ilmenee kaikessa meitä ympäröivässä. Puoliso, lapset, vanhemmat, läheiset ja ystävät, lemmikit ja vastaantulijat. On tärkeä ymmärtää, ettei rakkauskaan ole 24/7 pelkkää auvoa. Enimmäkseen sitä peruspuuroa, mutta sen verran sitkeää tekoa, ettei sitä tarvitse epäillä. Kun antaa jokaisen olla omanlaisensa ja ymmärtää, että jokaisella on huonoja hetkiä ja aikoja - mutta välittää siitä huolimatta huonoinakin hetkinä. Huolet varjostavat, mutta arjen rakkaus on luottamusta ja yhteen hiileen puhaltamista. Se kantaa ja sen avulla jaksaa selättää lasten flunssat valvomisineen. Luotetaan siihen, että asiat lutviutuvat aina jotenkin.
Annetaan jokaisen olla omanlaisiaan, niin että toisilla ja itsellä on vapaus hengittää ja olla myös, välillä aivan ärsyttävän epätäydellinen tottero. Pohjavireenä on kuitenkin vakaa luottamus ja ymmärrys siitä, että keskinäinen välittäminen on pyyteetöntä ja ehdotonta. Katson, että rakkaus on suurin siunaus, jonka ansiosta jaksaa toivoen katsoa eteenpäin.

LÄHIMMÄISENRAKKAUS

Huomatessaan toisen seisovan eksyneen näköisenä kaupassa ylähyllylle ihmetellen, voi kysyä voisinko auttaa. Tällaiset kohtaamiset eivät vie kauaa, mutta avittavat toista. Etenkin pienten ihmistaimien kohdalla pysähtyminen ja aikuisen turvallinen huomio voi antaa matkaeväksi vähän lisäluottamusta. On rakkautta, että lapset ulkoiluttavat koiran ja peuhaavat yhdessä. Herkkujensa jakaminen ystävän kanssa on välittämistä ja se, että on toisen kanssa, vaikka hänellä on känkkäränkkäpäivä. Kolaripaikalla pitää pysähtyä auttamaan, ei kuvaamaan. Avittaminen on sitä, että tekee vaikkei erikseen pyydetä. Kohdataan kunnioituksella ja annetaan mahdollisuus vastavuoroisuuteen.

RAKKAUS PARISUHTEESSA

Rakkautta ja rakkaussuhteita on monenlaista. En omaa terapeutin papereita. Monenlaista ajattelen ja olen jo tänne blogiinkin suoltanut. Olen itse auttamattoman vanhanaikainen ja nojaan kristilliseen arvomaailmaan. Parisuhderakkaus on seikka, jonka ajattelen vaativan ihan oman kirjoituksensa.

Minusta rakkaus parisuhteessa on sitä, että yhdessä päätetään katsoa samaan suuntaan. Luvataan rakastaa joka päivä ja senkin ylitse. On onni elää ja rapistua yhdessä jakaen arjen ja suuret hetket. Puhalletaan samaan hiileen. Hyväksytään toinen kaikkine ominaisuuksineen. Ollaan valmiita oppimaan joka päivä toisesta lisää, sillä jokainen muuttuu ajan ja eletyn elämän myötä. Kestetään toisen ärsyttävät tavat ja välillä nälkäkiukussa sanotut tölväisytkin. Mutta uskalletaan ottaa hiertävät asiat puheeksi, ettei eletä luuloissa ja väärissä tulkinnoissa. Toinen tekee halkoja liiteriin ja toinen hoitaa ruoanlaiton ja kotia. Arkisia tekoja. Itse pidän tärkeänä, että päivän päätteeksi hyvän yön ja iltarukouksen jälkeen muistetaan sanoa: Rakastan.
Muista parisuhteen rakkauden asioista sitten joskus toisessa kirjoituksessa…

ONNI ON RAKASTAA

Rakkaus voi olla onnen huumaa tai auvoa, lämmintä läikettä ja hymynkaretta. Ylipäätään asia, joka on niin suuri, että sen eteen tekee paljon ja enemmänkin. Elämän eliksiiri ja kannatteleva voima. Rakkaudellista elämää lukijoille.

Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.

#armo #ilo #onni#myotatunto #rakkaus #reunallapelottaa #toivo

Kirjoituksia:
RUNO - Itsetutkiskelua





RUNO - Rakkaus eheyttää

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: