LOPULTA OLEMME YKSIN

Olemme lopulta yksin itsemme ja sisimpämme kanssa, vaikka sivuamme tuhansia ihmisiä elämänpoluillamme. Yksin ajatuksinemme, muidenkin seurassa. Ajatustensa sekamelskaa kannattaa toisinaan selvitellä, niin että löytää oman rauhansa. Olisi suotavaa, että kykenisi katsomaan ratkaisujaan ja elämäänsä jokseenkin hyväksyvästi.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

TOLKUTTOMASTI PÄÄTÖKSIÄ

Teemme jatkuvasti huomioita ja ratkaisuja. Toisinaan teemme valintoja kiinnittämättä niihin edes huomiota, intuitiolla tai kokemuksen syvällä rintaäänellä. Ihan alitajuisestikin. Päälle sinistä vai punaista, kampaus, rutiiniasioissa jne. Luonne-eromme, kaikki mitä olemme nähneet ja oppineet vaikuttavat siihen, minkälaisia päätöksiä teemme. Usein aika, paikka ja seurakin ratkaisee mitä päätämme. Kulutustilanteissa voi olla houkutus tehdä kuten muut, matkia toisia. Ostaa kahvi leivoksen kera, vaikka miettiikin että rahat ovat tiukalla ja dieettiäkin olisi hyvä jatkaa. Ikä ei välttämättä takaa yhtään fiksumpien ratkaisujen tekemistä. Päätösten viisauttakaan ei aina näe heti. Iän karttuminen tarkoittaa toiselle oppimista kantapään kautta ja osalle nopeitakin muutoksia. Suurimpaan osaan päätöksistä, emme käytä juurikaan energiaa tai voimavarojamme, teemme vaan ratkaisumme. Päätösten järkevyyttä ei tiedä kuin se, joka niistä päättää, sitten jälkikäteen.

VAIKEITA RATKAISUJA

Isoja ratkaisuja on hyvä peilata omaan arvomaailmaan ja periaatteisiinsa pohjaten Niiden äärellä tarvitaan kärsivällisyyttä ja etäisyyttä tutkia asian eri puolia. Vaikeiden ratkaisujen äärellä on hyvä kuunnella sydäntään ja tuntemuksiaan. Niin, että niiden takana voisi seistä jälkikäteenkin ilman isompia omantunnontuskia.

Aina päätökset eivät osu oikeaan. Mokailu ja huonot valinnat ovat tavallista eikä niitä tarvitse hävetä. Rumia tekojaan ja sanojaan toki kannattaa katua, mutta niitä voi - ja pitää pyytää anteeksi. Ihminen oppii yleensä tehokkaasti tunaroimalla ja tekemällä niitä Ei niin kovin viisaita- päätöksiä. Tasapainottelemme elämän trapetsilla ja hiljalleen opimme, ainakin vähän lisää. Toisinaan vaihtoehdot voivat olla huonoja, vähemmän huonoja tai hyvin huonoja. Jos sählää, niin tietää että ainakin teki jonkun ratkaisun eikä jää ikuiseen ratkaisemattomuuden epätyydyttävään kehään. Monet tilanteet voivat olla kiusallisia, mutta niistä pääsee yli.

Meitä voi hävettää tai voimme mennä toviksi aivan palasiksi. Virheet voivat purkautua kiukkuna tai vähättelynä, asian lakaisuna äkkiä piiloon, hys hys. Isojen virheliikkeiden osalta pitää miettiä tapahtunutta monelta kannalta. Voisiko virhettä tai sen seurauksia hyvittää tai ylipäätään sille tehdä jotain? Tuntojaan on hyvä purkaa, vaikka ulkoilemalla tai jakamalla niitä luottamuksellisen ystävän kanssa.

PUUTTELLISIA OOMME KAIKKI

Viisautemme ja elämänkokemuksemme eivät takaa sitä, että osaisimme tehdä oikein. Voimme silti toivoa, että  osaamme tehdä ja valita hyvääkin. Myötätuntoisella mielellä tekee usein arvomaailmansa mukaisia ratkaisuja ja miettii asioita laajemmin. Epätäydellisyytemme auttaa muitakin omissa ratkaisuissaan, näkemään että erheitä sattuu – kaikille. Elämä ei tule koskaan valmiiksi, joten asioita ja ratkaisujaan ei kannata ottaa kuolemavakavasti. Joudumme tekemään loputtoman määrän kompromisseja ja oppimaan luovimalla. Yhden ratkaisun jälkeen meitä voi odottaa jo uudet mutkat, käänteet ja haasteet.

LOPULTA OLEMME YKSIN

Elinpäiviämme ja kuoleman kohtaamisen tapahtumia emme itse voi etukäteen tietää. Kohdatessamme vakavan sairastumisen ja lähestyessämme viimeisiä henkäyksiämme, olemme yksin. Kukaan muu ei pääse tuntemaan ja tietämään mitä kropassamme tuntuu. Toiset eivät pääse myöskään kuulemaan ajatuksiamme, joten on hyvä yrittää sanoittaa viimeisiä toiveitaan ja tärkeitä ajatuksiaan muille jo etukäteen.

Lainaan lopuksi V. A. Koskenniemen sanontaa:
”Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, / yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot.”

Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.

#anteeksi #armo #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo

Kirjoituksia:

RUNO - Vähemmän on enemmän

Vanhemmiten

Oletukset

Etsi neliapilaa

Ikävästä

Sietää, sietää - Sietokyvystä

Anna anteeksi

Kädet yhteen - voimaa ja rauhaa

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: