AJAN KULUMISESTA

Ajan kulumisen käsite on kumma asia. Tuntuiko vuosi vilahtavan ohi yhtä nopeasti kuin suklaalevy toisinaan katoaa parempiin suihin? Tietyt päivämäärät tapahtumineen iskostuvat mieleen lähtemättömästi. Päivät lipuvat toisinaan madellen. Vuosikaudet kiitävät ja tuntuvat katoavan jonnekin mustaan aukkoon. Niin, ettei perässä pysy. Lapsien varttuminen pistää hämmästelemään miten ihmeessä he ovat ykskaks noin isoja? Vaikka itsellään tuntuu olevan vielä rippikoulu meneillään. Terveydenhuollon odotustiloissa aika tuntuu suorastaan jämähtävän niille sijoilleen.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.
TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

LAPSESTA ELÄMÄN RUUHKA-AIKAAN

Lapsi hämmästelee elämää. Hän ei osaa pelätä eikä hänen tarvitse suunnitella. Hän saa olla ja odottaa muiden ohjausta ja palvelua. Kehittyä ikänsä mukaisesti, oppia kohtaamisista ja tekemisistä. Lapsuuden kesien moni muistelee olleen huolettoman aurinkoisia ja pitkiä. Lapsena pysähtyi hetkeen ja siihen mitä näki ja koki. Ei tullut tuumailtua menneitä eikä ajateltua tulevia. Elämä oli tässä ja nyt.

Vanhetessa elämään tulee vaatimuksia ja rutiineja. Opinnot läksyineen ja harrastukset tiettyinä aikoina. Vapaan, sellaisen ihan pyyteettömän, aikatauluttoman ja vastikkeettoman aika vähenee varttuessamme. Sitten tulee yleensä työ, usein parisuhde ja monella perhekin. Huolehditaan itsensä lisäksi muista. Hoidetaan velvoitteet, jolloin oma aika on kortilla. Vapaat menevät yhä enenevästi palautumiseen. Keski-ikäisillä on usein myös vanhempiensa asioitaa huolehdittavanaan. Auteltavaa, muistuteltavaa, perään vilkuiltavaa. Arjen velvoitteet imaisevat tehokkaasti imuunsa. Aika kuluu hurjalla vauhdilla. Päivät, kuukaudet, vuodet – suorastaan laukkaavat.

ERITYISET TAPAHTUMAT

Ainutkertaiset ja merkitykselliset tapahtumat jäävät ikuisesti verkkokalvolle ja mieleemme. Ne, jotka ovat sykähdyttäviä ja nostavat arjen yläpuolelle. Joita voidaan odottaa ja valmistella. Merkkipäiviä, konsertti- ja teatterielämyksiä, kenties pitkään suunniteltu loma. Jos jotain ainutkertaista tapahtuu arjen keskellä, senkin muistaa pitkään. Mieluisissa ja odotetuissa tilanteissa aika pysähtyy, mutta merkityksettömät kohtaamiset ja tekemiset taas painuvat nopeasti unholaan.

Kauan pantattu asia, jonka lopulta saa hoidettua jää mieleen. Tärkeät kohtaamiset, kuten onnistuneet treffit voi muistaa erityisellä tarkkuudella Muistelee ja makustelee, sanomisia ja katseita, tunnelmaa. Hulvattoman hauskoja iltoja ystävien kanssa muistelee hymynkare suupielessä, vaikkei kaikkea sanottua ja puuhasteltua niin muistaisikaan. Tunnelma porautuu syvälle muistiimme. Itselleen mieleisessä seurassa aika tuntuu pysähtyvän.

ELÄMÄN TASAISUUS JA ALHOT

Aika kuluu, kello käy, vuodet vaihtuvat. Miten kohottautua voimat ja ajan vievän tasaisuuden yläpuolelle? Toisten huomioiminen on suurin rakkauden- ja välittämisen osoitus. Arjessa on hyvä joskus yllättää tai tehdä jotain pyytämättä. Katsoa seurana toisen toivomaa ohjelmaa tai yllättää hieronnalla. Tehdä jotain, vaikkei tarvitsisi. Vaihtaa lamppu, siivota tai kokata. Elämä voi olla ihan ookoo. Tavallisia asioita ei muista ikuisesti, mutta pienet mukavat asiat auttavat jaksamaan ja kiinnittäytymään hetkeen.

Elämässä on nurjat puolensakin. Kamalia tilanteita ja vaiheita, jotka voivat horjuttaa ja muuttaa elämänkulkua silmänräpäyksessä- tai pidempikestoisena vaikeana elämäntilanteena rassaten. Ikävien asioiden edessä aika pysähtyy todellisuuden iskiessä kasvoille. Lääkäriä odotellessa ja sairaalavaatteissa aika matelee. Aina siihen asti, kun havahtuu siihen, että tämänkin läpi mentiin. Kotiin pääsemiset ovat sinfoniaa.

ELÄMÄN EHTOOPUOLI

Askeleiden lyhentyessä elämänpiiri pienentyy. Omista tekemisistä, perhe- ja ystävyyssuhteista on kiinni miten vilkasta ja virikkeellistä loppupuoli on. On hyvä kerrata elämänkulkuaan- itselle ja muille. Elämä on muuttunut tavattomasti joka vuosikymmenellä. Voi harrastaa tai olla harrastamatta. Lukea, katsella ja tuumailla. Hiljaa, kellon raksuttaessa.

Aika kuluu välillä pikakelauksella ja kääntöpuolena joskus ihan madellen. Mitaten sen väitetään raksuttavan vallan tasaisesti. Sekunti on tasan sekunti ja minuutti tarkalleen minuutti, vaikka ihmisen aikakäsitys sitä ei aina puollakaan.

Kuva Microsoft 365 kuvapankista.

#armo #kiitollisuus #mielenrauha #reunallapelottaa #toivo

Kirjoituksia:

RUNO - Vähemmän on enemmän

RUNO - Seesteisyys

Kuka minä olen?

Vanhemmiten

RUNO - Jos käykin hyvin

RUNO - Hiljaisuus

RUNO - Tulevaisuuden uskoa

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: