ELÄMÄ VOITTAA KUOLEMAN

Kuva Kirkko ja Kaupunki-media, Matti Pikkujämsä

Pääsiäisen ilosanoma on, että me selviämme tästä. Kristinuskoon kuuluu tietty kaksinaisuus. Kristitty ei näe maailmaa taistelutantereena, jossa hyvä ja paha, Jumala ja saatana, ottaisivat mittaa toisistaan. Pääsiäinen on surullinen ilojuhla tai iloinen suru­juhla. Riippuu siitä, miten päin haluaa asennoitua. Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti, kuten luterilaiseen virsikirjaan ortodokseilta napatussa pääsiäishymnissä veisataan.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

PÄÄSIÄISEN ILOSANOMA

Pääsiäisen tarina vie tuonelan syvyyksiin asti, viipyy siellä ja nousee ylös, ylös taivaisiin asti. Kristinuskoon kuuluu ristiriitainen kaksinaisuus. Tämä on maan ja taivaan uskonto. Jeesus on jumalallinen ja samalla inhimillinen. Raamattu on Jumalan sanaa ja ihmisten kynäilyä. Ihminen on samaan aikaan kelvoton syntisäkki ja läpeensä vanhurskas. Olemme tulleet maan tomusta ja maan tomuksi päädymme. Olemme lähtöisin Jumalan luota ja hänen luokseen me lopulta palaamme. ”Kerran kotiin minut vie tämä röpelöinen tie, on kaikki niin kuin ennenkin”, ­laulaa J. Karjalainen. Pääsiäinen on iloinen surujuhla ja surullinen ilojuhla. Pitkänperjantain synkkä musta on yhtä totta kuin pääsiäisaamun kirkas valkea. Pääsiäinen ei kuitenkaan ole ilolla terästettyä surua eikä se ole surulla laimennettua iloa.

KERRAN KOTIIN MINUT VIE TÄMÄ RÖPELÖINEN TIE

Taistelu on jo käyty, ja hyvä voitti. Pääsiäisen ilosanoma on, että me selviämme tästä. Elämä voittaa. Kristus nousi kuolleista. Pitkäperjantai on yhtä totta kuin pääsiäinen, mutta päivien järjestyksellä on ratkaiseva merkitys. Tämän maailman ankarat lainalaisuudet ovat edelleen voimassa, mutta ne eivät ole kaikki kaikessa. Ylösnousemuksen valo kajastaa hautojen pimeyteen, ja viimeisen sanan maan päällä lausuu kuoleman voittanut Kristus. Ja se sana on sulaa rakkautta. LAINAUS 1 päättyy.”

KÄÄNNE

Lainaus 2: ”Kaksi vuotta sitten tapahtui historiallinen käänne. Kulkutauti levisi koko maailmaan. Arki muuttui. Syntyi vedenjakaja. Puhumme ajasta ennen koronaa ja ajasta koronan jälkeen. Helmikuun lopussa tapahtui toinen käänne. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Euroopan turvallisuus horjuu, maailmankuva murtuu. Tulevaisuudesta tuli hetkessä toivottomampi. Aina käänteet eivät kosketa koko maailmaa. Käänne voi olla vain yhden ihmiselämän kokoinen ja silti maailmanloppu. Elettyyn elämään tulee päivä, jota ennen kaikki oli tavallisesti, ja jonka jälkeen kaikki on toisin.

Rakkaimman omaisen menetyksen äärellä tuntuu, että mikään ei palaa enää koskaan ennalleen. Pääsiäisen käänne ei ole loppu, vaan alku. Kristuksen ylösnousemuksen jälkeen mikään ei palaa enää koskaan ennalleen. Pääsiäinen on voitto kuolemasta.  Pääsiäisen suuri käänne on lupaus siitä, että toivo on vahvempi kuin epätoivo. Pääsiäisen suuri käänne on lupaus siitä, että kaikkien loppujen keskellä häämöttää uusi alku. Pääsiäisen suuri käänne on lupaus siitä, että Kristus kukistaa kuoleman ja lahjoittaa iankaikkisen elämän – pimeimmän yön jälkeen aukeaa kirkas aamu.”

VÄKIVALLAN KIERTEEN VOI PYSÄYTTÄÄ

Lainaus 3: ”Tapahtui jotain niin järisyttävää, että Jeesuksen seuraajien oli vaikea löytää sille sanoja tai vertailukohtia. Se muutti heidän maailmankuvansa ja elämänsä. Se muutti heidän käsityksensä Jumalasta ja siitä, mikä oli mahdollista. Väkivallan ja koston kierteen voi pysäyttää. Me teemme hänelle sitä, mitä juuri nyt ­teemme toisillemme, mutta hän ei maksa takaisin samalla ­mitalla. Pääsiäisaamuna näemme, että Jumalan rakkaus kulkee läpi elämän ja kuoleman, eikä sitä lopulta pysäytä mikään. Siksi meilläkin on vielä mahdollisuus muuttua.

ARMO

Lainaus 4: ”Kristillinen kertomus kuolemasta ja ylösnousemuksesta on tavallaan koko ajan käynnissä meissä ja ihmissuhteissamme. Törmäämme jatkuvasti siihen, että kadotamme olemisen merkityksen, ahdistumme ja rikomme itseämme ja toisiamme, ja tavallaan painumme kuolemanlaakson maahan. Sitten jollain tavalla tapahtuu “ylösnousemus” niin, että voimme jatkaa eteenpäin.

Armo antaa meille mahdollisuuden olla olemassa ja elää eteenpäin sellaisena ihmisenä kuin me kaikkine puolinemme olemme
.”

Jeesus rukoili ristillä teloittajiensa puolesta: ”Isä, anna heille anteeksi, he eivät tiedä, mitä he tekevät.”

Lue hiljaa noita sanoja. Kuuntele niitä sydämessäsi. Rukoile, että Jumala pysäyttäisi meidät ja antaisi meille voimaa elää rakkauden tiellä.”


Linkkiluettelo:

Tämän päivän teksti oli kooste linkkiluettelon kirjoituksista, joita olen omavaltaisesti leikannut, muovannut ja koosteen kursinut. Katsoin aiheen sellaiseksi, että omat sanani eivät ole riittäviä. Kooste on tehty monia tekstejä lukemalla ja pohtimalla. Toivottavasti asian ydin avautuu ;)

Lainaus 1 Kirkko ja kaupunki - Pääsiäisen ilosanoma on, että me selviämme tästä - Jaakko Heinimäki

Lainaus 2 - Helsingin piispa Teemu Laajasalon pääsiäistervehdys: Pääsiäinen on käänteistä suurin 

Lainaus 3 - Kirkko ja kaupunki - Hyvää pyhää - väkivallan kierteen voi pysäyttää - Lauri Maarala

Lainaus 4 - Kirkko ja kaupunki - Armo nostaa ihmisen kuolemanlaaksosta kohti ylösnousemus – Armo on enemmän kuin lahja Marjaana Toiviainen


#armo #jeesuksenylosnousemus #paasiaisenilosanoma  #rakkaus #reunallapelottaa #toivo


Kirjoituksia:

RUNO - Jos käykin hyvin

RUNO - Uskalletaan

Vahvaa suorittamista

Myötätunto

Sietää, sietää - Sietokyvystä

Lopulta olemme yksin

RUNO - Toivon valintoja

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: