RUNO - KÄRSIMYS

Lähestymme pääsiäisen teemoja. Syvää kärsimystä on esim. kipu, johon liittyy uhkakuvia ja epävarmuutta. Ihmisen kokema kärsimys voi olla fyysistä, psyykkistä, sosiaalista ja olemassaolon merkitykseenkin liittyvää. Jokainen voi helpottaa toisen kärsimystä ihan vaan olemalla hänen lähellään. Aina ei tarvita edes sanoja. Toisen kärsimys tulee ottaa todesta sitä arvioimatta, epäilemättä tai selittämättä.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ELÄMÄNLAATUA HEIKENTÄVÄ

Lainaus 1: ” Kärsimys on vaikeaa epämukavuutta, joka aiheuttaa todellisen tai ihmisen kokeman uhan omalle eheydelle. Ihmisen kokema kärsimys voi olla niin fyysistä, psyykkistä, sosiaalista kuin olemassaolon merkitykseenkin liittyvää. Kärsimykseen liittyy turvattomuutta, pelkoa kärsimyksen jatkumisesta ja ahdistusta tulevaisuuden näyttäytymisestä ennustamattomana ja kontrolloimattomana. Kärsimystä lisää kokemus siitä, että kärsimys jää kohtaamattomaksi ja merkityksettömäksi. Kärsivä ihminen hakee merkitystä kärsimykselleen, miksi kärsin?

Jos kärsimys kohdataan myötätunnolla ja ihminen kokee saaneensa apua, on kärsimyksen mahdollista lievittyä tai muuttua siedettäväksi. Auttaakseen kärsivää tulee koettu kärsimys nähdä, tunnistaa ja kohdata.

KÄRSIMYKSEN MERKITYS

Kärsimys on alkuperältään liikkeelle paneva voima. Kärsimys on viesti, että joku on vialla ja ihminen pyrkii poispäin kärsimyksestä pyrkimällä poistamaan kärsimyksen aiheuttajan.

Parantumattomassa sairaudessa omat mahdollisuudet poistaa kärsimyksen aiheuttajaa tai aiheuttajia on rajallisemmat. Tämä voi johtaa avuttomuuden tunteeseen tai jopa lamaantumiseen. Parantumattoman sairauden kohdalla kärsimykseltä katoaa mielekäs merkitys.

Jos kärsimys kohdataan myötätunnolla ja ihminen kokee saaneensa apua, on kärsimyksen mahdollista lievittyä tai muuttua siedettäväksi. Auttaakseen kärsivää tulee koettu kärsimys nähdä, tunnistaa ja kohdata.”

KÄRSIMYKSEN KOKEMUS

Ihmisellä on monta ulottuvuutta, muun muassa

  • toimiva, fyysinen keho
  • ajatteleva, toimintaa ohjaava psyyke
  • emotionaalinen, tunteva minä
  • yhteyteen pyrkivä tai yhteydessä elävä sosiaalinen ihminen
  • henkinen ja hengellinen, merkitystä hakeva ulottuvuus.

Kokonaisuus, josta koettu minä muodostuu, on enemmän kuin osiensa summa. Kärsimys ihmisen yhdessä ulottuvuudessa tuottaa kärsimystä koko ihmiselle. Esimerkiksi fyysistä kipua ei koe vain ihmisen keho vaan koko ihminen. Fyysinen kipu vaikuttaa psyykkiseen, tunneperäiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Myös henkiseksi koettu ahdistus voi tuntua fyysisinä oireina – kipuna, pahoinvointina – ja vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin toimia sosiaalisissa suhteissa.

Tämän myötä on mahdollista lievittää tämän kokonaisen ihmisen kärsimystä myös useita kanavia pitkin. Esimerkiksi kipua voi lievittää fyysisen, lääkkeellisen kivunlievityksen ohella emotionaalisen minän kokema turvallisuuden tunne sekä sosiaalisen minän vastaanottama myötätunto ja apu.”

SUURI KÄRSIMYS SYSÄÄ POHTIMAAN ISOJA

Lainaus 2 ”Kun vaikkapa vakava sairaus osuu kohdalle, hengelliset kysymykset ja kuolemanjälkeisen elämän mahdollisuus alkavat askarruttaa niitäkin, jotka eivät ole olleet niistä aiemmin kiinnostuneita. Moni saattaa miettiä, mistä löytää oikeat sanat silloin, kun toisella on hyvin paha olla. Voi tunnustaa, ettei osaa sanoa mitään. Vaikka auttajalla ei sanoja olisikaan, kärsivällä niitä yleensä on. Kärsivän kohtaamista ei tarvitse pelätä. Voi tunnistaa oman vajavaisuutensa ja epätäydellisyytensä ihmisenä ja sallia sen. Puhutaan elämänhallinnasta, mutta eihän sellaista ole. Kärsimys osoittaa, ettei elämää voi hallita.

Kun pysähtyy kohtaamaan kärsivän, oppii ihmisenä olemista ja rohkeutta. Voi tunnistaa, millainen on oma tapa käsitellä vaikeita asioita. Mikä minua tässä ahdistaa? Entä jos minä olisin vastaavassa tilanteessa? ”

Toivon aspekti ei pääty kärsimyksessä, se muokkaa kärsivää ja muita. Toivo muuttaa muotoaan.

KÄRSIVÄN KOHTAAMINEN

 

TUKEA, APUA TARJOTEN,

RAUHALLISESTI KUULOSTELLEN,

HELLÄSTI VILLASUKKASILLAAN,

KOHTELIAASTI YSTÄVÄLLISYYDELLÄ,

TURVALLISESTI MYÖTÄTUNNOLLA,

ARVOSTAEN AIDOSTI ARVOKKUUDELLA,

PYSYTELLEN RINNALLA, LÄHELLÄ.


Kärsimyksen monet kasvot KLIKKAA SELKEÄMMÄKSI


Linkkiluettelo:

Lainaus 1 Terveyskylän Palliatiivinen talo - Mistä kärsimys muodostuu

Lainaus 2 - Kirkko ja kaupunki - Lohdutttaminen pitäisi olla kansalaisvelvollisuus, terveystieteiden tohtori Annu Haho 


#kipu #laheinen #myotatunto #reunallapelottaa #runo #sairas #toivo


Kirjoituksiani:

RUNO - Älä jätä

Auta ja pyydä apua - RUNO

RUNO - Sanaton

RUNO - Toivon valintoja

RUNO - Itke vaan

Lopulta olemme yksin

Kivusta

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: