LÄÄKKEET, LUONTAISTUOTTEET JA ROHDOT

Kuvan lähde Microsoft 365 kuvapankki

Lääkäri määrää sairauden takia lääkkeitä. Perusterveelle riittää usein apteekista ostettu itsehoitolääke. Jotkut uskovat isoäidin ohjeisiin tai mainoksiin - rohdosten ja luontaistuotteiden voimaan. Ohjeita ja mielipiteitä riittää. Jos sairauteen on määrätty reseptilääkkeitä tai sairastaa pysyvää seurantaa vaativaa sairautta, olisi syytä tietää faktoja. Hyvää tarkoittavat tropit voivat johtaa ojasta allikkoon. Vakavasti sairaiden ei kannata jättää hoitotaholleen kertomatta yhdestäkään lisästä, oli ne sitten ostettu apteekista, kaupasta, luontaistuoteliikkeestä, kutsuilta tai netistä. ETHÄN OHITA LINKKILUETTELON LINKKEJÄ, niissä on hurjasti tietoa.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

OMA KOKEMUKSENI JA MIELIPITEENI

Ennen kuin sairastuin vakavasti, kuuntelin vinkkejä esim. vatsavaivoihin tai flunssaan. Ostin tippoja ja vitamiineja. Oireet menivät pian ohi. Sitä olisi halunnut olla 100% kunnossa 24/7 ja harmitti. Rahanmenoa, pikkuvaivat kun menevät aikanaan itsestään ohi.

Kun vakavia, pysyviä sairauksia tuli, oli lääkärin määräämiä lääkkeitä otettava, jotta pysyi edes jotenkin toimintakykyisenä. Hoitajat ja lääkärit ovat kysyneet käytänkö muitakin tuotteita kuin lääkkeet. Muutamista lääkkeistä on tullut vakaviakin sivuoireita ja ne ovat nyt kiellettyjen listalla. En uskalla enää kokeilla mainostettuja tuotteita. Vointini on paljon parempi, kun syön säännöllisesti terveellisestä ruokaa. Ajoitan lääkkeiden otot optimaalisesti, siten kuin niiden ottaminen on määrätty. Joskus reissussa ruokailuajat ja lääkkeiden ottoajoista huolehtiminen ei ole niin helppoa. Heilahtelun huomaa heti huonontuneena vointina. Moni aine, kuten inkivääri vaikuttaa veren hyytymiseen ja arvon säädetyissä rajoissa pysyminen on itselleni elintärkeää.  Loppukirjoitus on tutkittua faktaa!

LÄÄKE

Lääke on valmistetta, jonka on puolueettomissa tutkimuksissa todettu tehoavan niin kuin väitetään. Sen turvallisuus on varmistettu sekä terveillä henkilöillä että kyseistä lääkettä käyttävillä potilailla. Jotta uusi lääke saisi myyntiluvan, on valmisteen teho ja turvallisuus arvioitu.​

ROHDOS JA KASVIROHDOS

Kuvan lähde Microsoft 365 kuvapankki
Kasvirohdosvalmisteet ovat lääkevalmisteita, joiden vaikuttavat aineet ovat kasviperäisiä aineita. Rohdoksiin kuuluu myös sienistä peräisin olevia tuotteita. Rohdos-sanalla tarkoitetaan tarkoin määriteltyä tuoteryhmää. Suurin osa niistä on peräisin kasvikunnasta. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voi sisältää myös vitamiineja tai kivennäisaineita, jos ne edistävät kasviperäisten vaikuttavien aineiden vaikutusta.

Rohdokset ja kasvirohdokset ovat saaneet myyntilupansa viranomaisten arvioinnin jälkeen. Niiden hyväksymiseen ei vaadita yhtä paljon tutkimuksia kuin lääkkeiltä, vaan myyntiluvan voi saada esim. termillä ”perinteinen kasvirohdosvalmiste”, jos tuote on ollut käytössä lääkkeenä yhtäjaksoisesti vähintään 30 vuoden ajan ja tästä 15 vuotta EU:n alueella. Koostumuksensa ja käyttöaiheensa puolesta valmisteen pitää sopia käytettäväksi iman lääkärin määräämää reseptiä ja seurantaa.​​

LUONTAISTUOTE TAI RAVINTOLISÄ

Ravintolisät on suuri ryhmä varsin erilaisia aineita sisältäviä valmisteita. Ne eivät saa sisältää lääkkeeksi luokiteltuja aineita. Niiden tehoa ja turvallisuutta ei tutkita etukäteen. Niiden seuranta kuuluu elintarvikelain alle. Tuotteiden turvallisuus arvioidaan vasta, jos jokin epäilys herää. Ne on tarkoitettu normaalin ravinnon lisäksi ja yleensä johonkin erityistilanteeseen, jolloin halutaan paikata omaa ruokavaliota. Koska ravintolisät voivat sisältää vitamiineja tai kasvien osia, samaa valmistetta voidaan myydä rohdoksena apteekissa, ravintolisänä ruokakaupassa tai luontaistuotteena luontaistuotekaupassa.

Luontaistuote on yleiskielessä käytetty termi, jolla usein tarkoitetaan ravintolisiä tai kasvirohdosvalmisteita. Huomioithan: Tuotteiden koostumukset on syytä lukea tarkkaan. Esim. vitamiineja ja hivenaineita voidaan lisätä perinteisiin kasvirohdosvalmisteisiin, jos ne edistävät kasviperäisten aineiden vaikutusta. Jos lisäksi syö vitamiineja tai hivenaineita esim. monivitamiinivalmistetta, voi jostain yksittäisestä vitamiinista saada liian suuren annoksen.

Tätä Terveyskylän Lääketalon tekstiä olen käyttänyt kirjoituksen koostamiseen omavaltaisesti muokaten:

Terveyskylä - Lääketalo - Tietoa lääkkeistä - lääke, rohdos vai vitamiini

NÄITÄ LINKKEJÄ SUOSITTELEN:

Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim-lehti – Anna-Liisa Enkovaara, LL, Lääkelaitoksen Ylilääkäri ERITTÄIN VAHVA LUKUSUOSITUS IHAN KAIKILLE

Yle Uutiset – Ystäviä vitamiinipurkista – teksti Jonna Karjalainen. Toimittaja soluttautui FitLlne-ravintolisiä myyvään verkostoon. VAHVA LUKUSUOSITUS IHAN KAIKILLE 

 Sydän.fi – Fakta - Löytyykö luontaistuotteista apua sydänvaivoihin? – Kardiologian erikoislääkäri Mikko Parry SYDÄNSAIRAAT – LUKEKAA!!

Kaikki syövästä – Hoito ja kuntoutus – syövän vaihtoehtohoidot – SYÖPÄSAIRAAT LUKEKAA!!


#arvaamaton #kiitollisuus #mielenrauha #reunallapelottaa #sairas #syöpa #sydan #toivo

Kirjoituksia:

RUNO - Hauras elämä

RUNO - Luontoon

RUNO - Jos tietäisi

RUNO - Elämä koulii

RUNO - Arkeesi mietteitä

RUNO - Aurinko hellii jo

RUNO - Vähemmän on enemmän

Ajan kulumisesta

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

2 kommenttia:

Reunalla pelottaa kirjoitti...

Kovasti moni tuntuu turvautuvan mieluummin helppoon kokeiluun, ennemmin kuin miettisi vaikkapa ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan. Kuten kirjoitin, niin kannattaisi kuitenkin miettiä huolella valitessaan luontaistuotetta tai ravintolisää. Niiden tehoa ja turvallisuutta ei tutkita etukäteen. Niiden seuranta kuuluu elintarvikelain alle. Tuotteiden turvallisuus arvioidaan vasta, jos jokin epäilys herää. Sairaille etenkin lääkkeet - ja tuntematon tuote voi aiheuttaa äkillisiä tai pitkäaikaisempia vaikutuksia. Moni sairas ei kehtaa myöntää hoitotaholle edes kokeilleensa tai käyttävänsä jotain "lisää", vaikka sitä kysyttäisiin. Siksi katsoin, että aihe on niin tärkeä, että siitä pitää "rummuttaa".

Pirre kirjoitti...

Täyttä asiaa. Minä tilaan perusvitamiinit eli D:n, C:n, raudan sekä kalsiumin kotiinkuljetuksena apteekista. Mutta kaikkien muiden tuotteiden hankinnassa käyn itse paikan päällä ja tiedustelen kaiken mahdollisen informaation niistä. On hyvä kuulla, mitä farmaseutti kustakin luonnonmukaisesta valmisteesta sanoo ennen ostamista. Tämän seurauksena jää usein koko tuote ostamatta.