TYÖKYVYTTÖMÄT JÄRJESTELMÄN UHRINA

Työkyvyn menettämiseen liittyvä työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisprosessi ja koko järjestelmä kaipaa pikaista täysremonttia. Eläkeratkaisut tekevät vakuutuslääkärit, jotka eivät koskaan näe potilasta. Sairastunut voi olla jopa vuoteenomana ja häntä voidaan roikottaa eri tukiviidakoissa, "löysässä hirressä" jopa vuosikausia.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

MONI ASIA ON

... sairastuneen näkökulmasta pahasti pielessä. Sairastamisen tuet ja päätökset, laki- ja koko prosessi, on kankea ja puutteellinen. Paljon pitäisi muuttaa, nopeasti. Innoitus kirjoitukseen löytyi Työttömät-lehden artikkelista. Siinä asiaa pohtii viisaasti ja laajasti Turun yliopiston Neurologian erikoislääkäri, professori, Olli Tenovuo.
Suosittelen lukemaan linkkiluettelosta koko artikkelin.

TOIMINTAKYKY

Kuva Työttömät-lehden Olli Tenovuon kirjoituksesta, jonka linkki on  linkkiluettelossa. Taulukko: Työkyvyttömästä työttömästä aiheutuvat negatiiviset seuraukset. 



Lama-ajat eläneenä olen huomannut kirjoituksessa mainitut erot eri aikakausien työkyvyttömyyskriteerien muutoksien ja eläkkeen myöntämisen suhteen. Kirjoituksessa ongelmat tuodaan hienosti esiin. Siinä kerrotaan sairastumisen kokonaiskustannuksista ja inhimillisyyden aspekteista (ks. tuo yllä oleva kuvan taulukko)!

Poiminta kirjoituksesta: ” Yhteiskuntamme kuitenkin toimii vähän kuin aivojen hermoverkko: ongelma jossain kohdin vaikuttaa lopulta tavalla tai toisella etäämmällä oleviin toimijoihin. Kun kustannukset eivät kohdistu suoraan, vaan usein monenkin mutkan kautta, niiden todellinen vaikutus hämärtyy.” ja ”Ratkaisun perustaminen toimintakykyyn diagnoosin sijasta olisi välttämätön uudistus. Toimintakyky kuitenkin ratkaisee sen, mihin henkilö arjessaan pystyy.”

SAIRAS VAI TYÖKYVYTÖN

Käynneillä ei aina muista kertoa joka käännettä usean kk:n ajalta. Kaikilla ei ole valmiuksia kuvata asioita. Kirjauskäytännöt vaihtelevat, osa lääkäreistä kirjaa vain tutkimustulokset. Terveydenhoidon seurantakäynnit pitää hoitaa työn ulkopuolella, omalla ajalla. Tai ottaa palkatonta. Pitäisi hoitaa myös arki, vaikkapa lapset. Mikään taho ei huomioi sairastuneen elämän kuormitusta. Onko sairaalla vuorokaudessa enemmän tunteja käytettävissä kuin terveillä?
Maamme työkyvyttömyyseläkepäätökset perustuvat diagnooseihin, näin on lainsäädännössä päätetty. Kaikista sairauksista sitä ei ole, on vain tiedossa oirekirjoMiten esim. sairauden tuomaa kuormittavaa väsymystä voi mitata? Potilasryhmissä ja vertaistukihenkilönä on tullut vastaan monia hyvin, hyvin surullisia tarinoita ja valtavaa ahdistusta, syrjäytymistä, epätoivoa ja masennusta fyysisen sairauden lisäksi. 

MIELIPITEENI

Oma mielipiteeni: Tunnistan ja tuen kaikkea, mitä Olli Tenovuon kirjoituksessa on kerrottua.

Tuesta toiseen pallottelu ja työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiskriteerit pitäisi uudistaa täysin ja pikaisesti. Huomioida nuo muut seikat eri tahojen työtaakassa ja yhteiskunnalle pallotelusta aiheutuvat muut kustannukset ja kerrannaisvaikutukset esim. perheessä.

Linkki:

Työttömät lehti - Työkyvytön työnhakija – kenen ongelma?- Olli Tenovuo. Neurologian erikoislääkäri, professori, Turun yliopisto (posted by Juha Keränen).

Yläkuva on Microsoft 365 kuvapankista.

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: