SURUN VERHO

Suruja on erilaisia. Kokoluokaltaan, laadultaan. Syitä suruun on valtavasti. Suru ilmenee eri tavoin ja tuottaa valtavasti inhimillistä kärsimystä. Eri ihmiset kokevat ja näyttävät surujaan kovin eri tavoin, joten surevan pitää antaa surra hänelle ominaisella tavallaan. Yhtä ja oikeaa tapaa ei ole. Isonkin surun ajatellaan kestävän tietyn ajan, jonka jälkeen se pitäisi sopivassa ajassa jättää taemmas. Palata entiseen – tai uuteen normaaliin.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

SURUN MERKIT

Ison surun, kuten läheisen kuoleman kohtaaminen muuttaa ihmistä. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu surra hiljaa ja itsekseen. Surua ja surevia huomioidaan usein kovin lyhyesti ja virallisesti. Sitten annetaan olla omissa oloissaan. Odotetaan hoitavan työpanoksensa ja entiset velvoitteensa. Ajatellaan kai, että jokainen pidempään elävä joutuu kokemaan läheisen menetyksiä (usein useiden).

Sureva itkee ja on pois tolaltaan. Järkyttynyt. Toisille suuri kriisi laukaisee aluksi tai pidemmäksi aikaa ihmeellisen Suorita-moodin. Kaikki eivät kykenekään heti suremaan, vaan kriisi työntää heidät suorittamaan asioita. Hautajaiset, pesänselvittelyt, maallisten asioiden selvittelyt. Suru voi lyödä silmille hiljalleen, kun todellisuus iskee vastoin kasvoja.

MONENLAISIA SURUJA

Suuria suruja kuoleman lisäksi aiheuttavat vaikkapa lapsettomuus, huoltajuusriidat, avioerot, mammonaan ja omistuksiin liittyvät riidat. Väkivaltaa, hyväksikäyttöä, päihteisiin ja huumeisiin liittyvät asiat. Lista on loputon. Toiset kokevat yksinäisyydestään suurta surua. Voimme vaan arvella, millaisia taakkoja ja suruja itse kukin kantaa sisällään. Traumoja ja kriisejä, synkkiä vaiheita. Kirjo on moninainen. Inhimillisessä elämässä on paljon menetettävää, elämän moninaisia ongelmia ja vyyhtejä.

SURU MUUTTAA MUOTOAAN

Ajan myötä surulla on tapana muuttua. Surunaallot taittuvat hiljalleen ajan myötä. Isot menetykset kulkevat kuitenkin pitkään rinnallamme, jopa ihmisiän. Suru voi syöksähtää pintaan eri tilanteissa. paikoissa ja hetkissä, jotka muistuttavat jotain aiempaa. Niissä, jossa muistot tulvahtavat takavasemmalta odottamatta. Ei ole oikeaa tapaa tai sopivaa aikajanaa, jolloin surun pitäisi olla suoritettu. Merkkipäivinä, joskus hassuina ahaa-elämyksinä suru voi palata kirkkaana. Tuttu ravintola, musiikkikappale, tuoksu - ihan mitä tahansa, joka palauttaa elävästi muistoja mieleen.

MYÖTÄTUNTOA

Sureva tarvitsee ennen muuta myötätuntoa. Ihanaa, jos hänellä on auttavia ihmisiä lähellään huolehtimassa ja varmistamassa, että toinen syö ja kykenee toimimaan arjessaan. Joskus sureva tarvitsee olkapäätä ja keskustelua halutessaan jakaa muistojaan ja käydessään läpi surun kirjoaan. Saattaa olla, että moni läheinen tai ystävä siirtyy hiljalleen surevan rinnalta kauemmas, sillä tukeminen ei aina ole helppoa. Se voi viedä aikaa ja omia voimavaroja. On hyvä sanoittaa omasta väsymyksestään ja keskustella tilanteesta. Surevan tulisi silti antaa kulkea omalla tavallaan prosessiaan. Toisten osa on ottaa sureva mukaan tavalliseen tekemiseen ja olemiseen. Kenties toisinaan tuuppia, kannustaa ja tarjota olkapäätään surun aaltojen ryöpsähdellä. Sureva edessä tulee olla kunnioittavasti ”sukkasillaan”, sillä surun kokemus on hyvin henkilökohtainen asia.


 Kuva Microsoft 365 kuvapankista.

#armo #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #suru #toivo #ystava

Kirjoituksia:

RUNO - Sanaton

RUNO - Älä jätä

RUNO - Itke vaan

Lopulta olemme yksin

Ajan kulumisesta

Vanhemmiten

Myötätunto

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: