Kontrolli- ja tutkimuskäynnit

Tutkimusajat on tarkkaan aikataulutettu, samoin lääkärien tapaamisajat. Tarkista reitti ja aikataulut ajoissa ja jätä väljyyttä, sillä aina liikenteessä ei mene putkeen. Varaa ylimääräistä aikaa, sillä usein ajat ovat vähän myöhässä.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

VALMISTAUDU KIRJAAMALLA

Kirjoita, merkitse, lisää varatut ajat kalenteriisi ja laita puhelimeen hälytyksiä, jos tarpeen.

Pidä ja päivitä ahkerasti listaa ainakin seuraavista (paperilla, puhelimessa, läppärin muistiossa, mikä kullekin luontevaa, kunhan hommasta tulee automaattinen ja lista muistuu ahkerasti mieleen):

  • määräämät lääkkeet ja määrätyt satunnaiskuurit (esim. antibiootit, flunssaan käyttämäsi tuotteet jne.)  siis pidä yllä lääkelistaa ja kirjaa ja kerro aina mahdolliset lääkeaineallergiasi
  • vaihtelevat tai satunnaisoireet 
  • erityisruokavalio tai ruokavalio, jos olet siihen hiljattain vaihtanut 
  • käyttämäsi lisävalmisteet- ja ravinteet, luontaistuotteet
  • kirjaa ylös kaikki tarpeellinen mitä on edellisen kontrollikäynnin jälkeen tapahtunut ja etenkin muuttunut aiempaan verrattuna, kirjaa myös oireesi ja tuntemuksesi
  • listaa mietityttäviä asioita kysymyksiksi, jotka sitten esität lääkärille.

PEREHDY JA OSALLISTU

Perehdy aina lääkkeittesi ominaisuuksiin esim. otetaanko lääke tyhjään vatsaan, ruoan yhteydessä ym. Ota ne niin kuin on määrätty. Kysy lääkäriltä tai hoitajalta ottamisaikoja, jos huomaat että joissain on keskenään ristiriitaisuuksia tai jos huomaat muuta mitä et ole muistanut kertoa. Valmistaudu-listaan kokosin asioita, joiden kirjaamisesta kannattaa tehdä itselleen rutiini. Asiat ei usein muistu ykskaks tapaamisilla mieleen. Lääkkeiden yhteensopivuuksia kannattaa miettiä, sillä ne voivat vaikuttaa kokonaisvointiin ja tutkimustuloksiin.

Eri tutkimuksissa on erilaiset rajoitteet. Lue saamasi ohje ja mieti lääkityksesi. Aikatauluta syömiset, juomiset ja lääkkeidenotot – tai tauotukset ohjeen mukaan. On oma etusi, että kaikki tutkimustuloksiin vaikuttava on tehty ohjeiden mukaan. On tärkeä saada vertailukelpoisia tuloksia, jotta arvojen suunnan tulkinta perustuu oikeisiin asioihin. Jos tutkimus ei ole tuttu ja/tai pelkäät ja jännität etukäteen, niin kerro siitä. Aina kaikki ei mene kuin Strömsöössä, mutta joskus voi mennä myös helpommin kuin oli etukäteen kuvitellut. Noudata aina annettuja jälkiohjeita.
Älä peräänny, älä jänistä. Oireilulle ja sairaudelle on syytä saada nimi ja suunta. Pelon hetkillä hoen itselleni, että se mikä ei tapa, se vahvistaa. ja pian tämä on ohi.  

LÄÄKÄRILLÄ

Lääkärikäyntien ajat ovat aika lyhyitä. Tapaamisilla pitää olla tarkkaavaisena. Toisinaan pitäisi osata muodostaa saman tien omia punnittuja mielipiteitä, jos lääkäri niitä esittää. Tilanne on kuormittava. Jotta sekä lääkärisi että itse saat mahdollisimman paljon irti tapaamisesta, niin valmistaudu siihen. Ota kaikki tarvittavat faktat kirjattuna mukaasi. Ota kysymyspatteristo mukaasi ja muista kysyä. On parempi kysyä tyhmiä kuin olla epätietoinen poistuessaan. On ok ottaa hoitotahoon, usein hoitajiin, yhteyttä jälkikäteen jos jotain jäi epäselväksi. 
Voimia sairautesi kanssa!

#mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #toivo #vertaistuki

Kirjoituksia:

Kokemukseni . Sydäntutkimuksessa - mikrovaskulaarivaurio

Kokemukseni - keuhko- ja monielinsarkoidoosi

Kokemukseni - Sydänsarkoidoosi

Kokemukseni - Tupakoimattoman keuhkosyöpä

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Töissä sairaana

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: