KONTROLLI- JA TUTKIMUSKÄYNNIT

Tutkimusajat on tarkkaan aikataulutettu, samoin lääkärien tapaamisajat. Tsekkaa reitti ja aikataulut ajoissa ja jätä väljyyttä, edes liikenteessä ei aina mene putkeen. Varaa myös ylimääräistä aikaa, usein ajat ovat vähän myöhässä.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

PEREHDY

Perehdy aina lääkkeidesi ominaisuuksiin (lääkepaketin lääkeinfosta, (esim. otetaanko lääke tyhjään vatsaan, ruoan yhteydessä vai miten) ja ota ne niin kuin määrätään. Kysy lääkäriltä tai hoitajalta ottamisaikoja, jos huomaat että joissain on keskenään ristiriitaisuuksia tai jos huomaat muuta mitä et ole muistanut kertoa. Valmistaudu-listaan kokosin asioita, joiden kirjaamisesta kannattaa tehdä itselleen rutiini. Asiat ei usein muistu ykskaks tapaamisilla mieleen. Yhteensopivuuksia kannattaa tosissaan miettiä, sillä ne saattavat vaikuttaa kokonaisvointiisi ja tutkimustuloksiisi.

VALMISTAUDU KIRJAAMALLA

Kirjoita, merkitse, lisää varatut ajat kalenteriisi ja laita puhelimeen hälytyksiä, jos tarpeen.

Pidä ja päivitä ahkerasti listaa ainakin seuraavista (paperilla, puhelimessa, läppärin muistiossa, mikä kullekin luontevaa, kunhan hommasta tulee automaattinen ja lista muistuu ahkerasti mieleen):

  • määräämät lääkkeet ja määrätyt satunnaiskuurit (esim. antibiootit, flunssaan käyttämäsi tuotteet jne.)  siis pidä yllä lääkelistaa ja kirjaa ja kerro aina mahdolliset lääkeaineallergiasi
  • vaihtelevat tai satunnaisoireet 
  • erityisruokavalio tai ruokavalio, jos olet siihen hiljattain vaihtanut 
  • käyttämäsi lisävalmisteet- ja ravinteet, luontaistuotteet
  • kirjaa ylös kaikki tarpeellinen mitä on edellisen kontrollikäynnin jälkeen tapahtunut ja etenkin muuttunut aiempaan verrattuna, kirjaa myös oireesi ja tuntemuksesi
  • listaa mietityttäviä asioita kysymyksiksi, jotka sitten esität lääkärille.

VALMISTAUDU TUTKIMUKSIIN

Eri tutkimuksissa on erilaiset rajoitteet. Lue saamasi ohje ja mieti lääkityksesi ja aikatauluta syömiset, juomiset ja lääkkeidenotot – tai tauotukset ohjeen mukaan. Joskus ohjeet saattavat olla yleisluonteisia ja silloin on parempi kysyä ennalta epäselvistä asioista. On oma etusi, että kaikki tutkimustuloksiin vaikuttava on tehty ohjeiden mukaan, silloin tuloksetkin ovat todenmukaisia. Usein tiettyjä arvoja seurataan lähes aina, joten on tärkeä saada vertailukelpoisia tuloksia, jotta arvojen suunnan tulkinta perustuu oikeisiin asioihin.

TUTKIMUKSET EIVÄT AINA MENE PUTKEEN

Aina tutkimukset ei mene kivasti. Syy ei aina ole tutkimuksentekijässä, vaan esim. itselläni on sadoista (tuhansista?) piikityksistä ja lääkeaineista johtuen huonot suonet. Elämä on. Hoitajat ja lääkäritkin ovat ihmisiä, joilla voi olla elämässään vaikka mitä. Jokaiselle osuu päivään ja päiviinsä hetkiä, jolloin mikään ei onnistu ja väsyttää ja ajatus harhailee. Itse yritän itse olla lisäämättä paineita, jos tilanne on valmiiksi haasteellinen tekijällekin. Olen siis rennon liikkumaton ja tottelevainen (siinä määrin kuin kykenen).

TUTKITAAN

Jos tutkimus ei ole tuttu ja/tai pelkäät ja jännität etukäteen, niin kerro se hetimmiten. Jotkut tutkimukset ovat inhottavia, jotkut nipistävät tai sattuvat enemmän tai vähemmän. Aina kaikki ei mene kuin Strömsöössä, mutta joskus voi mennä myös luultua helpommin kuin oli etukäteen kuvitellut ja pelännyt.

Terveyden osalta tutkimuksia on vaikka millaisia. Osa niistä vaatii tutkittavalta osallistumista (pidemmät tietokonetomografia- ja magneettikuvantamiset, tähystykset, puhallukset jne.). Yritä siis keskittyä ja kuunnella tarkkaavaisesti. Noudata aina annettuja jälkiohjeita.

TUTKIMUSTILANTEISSA

Älä peräänny, äläkä jänistä. Oireilulle ja sairaudelle on syytä saada nimi ja suunta. Pelon ja väsymyksen hetkillä hoen itselleni, että se mikä ei tapa se vahvistaa. Ja pian tämäkin on ohi. Itsellä perusverikokeiden ototkin ovat välillä haastavia, mutta kipu on lyhytaikainen. On silti inhaa olla neuletyynynä. Oma kyseenalainen ennätys on 9 yritystä kanyylinlaitossa. Pois kannattaa katsoa, jos heikottaa. Itse keskityn funtsimaan zeniläistä rauhoittavaa hyminää päässäni.

LÄÄKÄRIKÄYNTI

Lääkärikäyntien ajat ovat aika lyhyitä. Tapaamisilla pitäisi olla tarkkaavaisena. Toisinaan pitäisi osata muodostaa saman tien omia punnittuja mielipiteitä, jos lääkäri niitä esittää. Tilanne on kuormittava. Jotta sekä lääkärisi että itse saat mahdollisimman paljon irti tapaamisesta, niin valmistaudu siihen. Ota kaikki tarvittavat faktat kirjattuna mukaasi. Ota kysymyspatteristo mukaasi ja muista kysyä. On parempi kysyä niitä tyhmiä kysymyksiäkin kuin olla lapatossuna huomatakseen tapaamiselta poistuessaan, että Ai niin, unohtui.

#mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #toivo #vertaistuki

Kirjoituksiani:

Sydäntutkimuksessa - mikrovaskulaarivaurio

Keuhkosarkoidoosi - kokemukseni

Sydänsarkoidoosi - kokemukseni

Tupakoimattoman keuhkosyöpä - alkutaipaleen kokemukseni

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Töissä sairaana

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: