ELOKUUN KUULUMISIA - VÄLITILASSA

Läheisteni, ystävieni läheisillä on monella huoli omasta tomumajastaan ja/tai vanhenevasta polvesta. Muistisairautta ja monenlaista sairauden ja/tai iän tuomaa. Olen möllötellyt lähinnä kotimaisemissa. Naisten jalkapallon ja Susijengin pelit katson. Terveysrintamalla pientä huolenvirettä, mutta toistaiseksi mennään tarkkailulinjalla.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

HUOLI ON ERILAISTA VIERESTÄ KATSOEN

Sattuneesta syystä itseni ja ystävieni on täytynyt tehdä hoitotahtoa ja testamenttia. Miettiä niitä perimmäisiä, kun vielä ehtii. Näitä pitäisi miettiä ihan jo vaikkei mitään sairastaisi. Ne kun helpottavat kovasti muiden taakkaa, JOS itse ei itse olisi ykskaks kykenevä tekemään, hoitamaan ja päättämään.

Olen monen kanssa jutellut näistä lopullisuuden ja välitilassa roikkumisen tuntemuksista. On muisteltu. On nautittu mansikoista, auringonsäteistä ja tästä ihmeellisestä vehreydestä. Ja siitäkin, että elämä on ihan hyvää ja hyvästi.

Omiin vointikäänteisiin on tottunut – ja tavallaan ei. Huoli on kovin erilaista riippuen siitä, miten lähelle se kolahtaa. Kaikkien suojana ei voi koko ajan olla. Jokaisella on polkunsa tallattavanaan. Läheisiään tukeville täältä iso kumarrus ja hatunnosto.

TIETO EI LISÄÄ TUSKAA – LOPULLISUUS

Sopiiko elokuulle ajatukset lopullisuudesta? Sellaisia kuitenkin olen tuumaillut. Lukenut monenlaista palliatiivisesta ja saattohoidosta – ja muutenkin lopullisuuteen liittyvistä asioista.

Mietin, osaavatko ihmiset pysähtyä kiittämään toisiaan ja suhteitaan. Osaavatko arvostaa ja olla kiitollisia, siitä kaikesta mikä on kuitenkin aika hyvin. Osaavatko arvostaa niitä isoja linjoja, jotka kantavat ja ovat kasassa. Ettei tulisi hukattua elämäänsä turhanpäiväisiä ihmetellen ja pieniä asioita marmatellen. Vaikka saa ja pitääkin ajoittain manailla. Kunhan muistaisi jakaa tärkeät ja vähemmän tärkeät asiat oikeaan mittakaavaan. Osaisipa ottaa pienet huolenmuruset sellaisena kuin ne ovat, pieninä ja joskus hoituvina.

KESKUSTELUJA – SUUNNITELMIA - KÄDET YHTEEN

Tiedän, että syvällisiä keskusteluja tulee jatkossakin olemaan. Yritän päivittää vertaistukihenkilönäkin osaamistani. Koskaan ei voi ymmärtää liikaa. Syvempää kuuntelemista voisin varmaan kehittää. 

Itseäni tieto rauhoittaa, samoin keskustelut, vaikka ei ole vain yhtä totuutta. Toiset ajattelevat toisin toisista lähtökohdista käsin. Ymmärrys kasvaa ajatustenvaihtojen myötä, luulen ja toivon. Jopa vaikeiden asioiden kanssa menee välillä nauruksi, etenkin muutaman uskotun kanssa. Ei elämästä selviä hengissä, ei ainakaan … lopulta.

Oma kynnys uskaltaa juuri minnekään on kasvanut. Koskaan ei ihan tiedä mikä on päivän ja hetkien kunto ja miten jaksan. Kaikki pitää suunnitella niin, että suunnitellun menon varmasti klaaraisi. Rajoittavaa ja osin kallistakin. Arvostattehan terveemmät sitä, ettei tällaisia turhanaikaisia tarvitse tuumailla!

Aamuvarhain kävin pienen lenkkini ja kas, lähikoulun pihassa oli paljon lapsosia ja vanhempia. Sitten hoksasin – ekaluokkalaiset. Ja muistot vyöryivät. Ajattehan hiljaa koulujen lähistöllä ja olkaahan tarkkana liikenteessä!

Itselleni tärkeää on nollata ajatuksensa iltarukouksella ennen pään tyynyyn painamista. Illan viimeinen sana rakkaalle on Rakastan. Jokainen voi jutella Luojansa kanssa haluamallaan tavalla. Tapa antaa ainakin meille turvaa ja rauhaa.

 

KEVENNYKSENÄ - Kamala Luonto-sarjis - Ihan liikaa kehitystä  ;)

KIVAA LOPPUKESÄÄ!


#armo #kiitollisuus #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #toivo #vertaistuki

 

Kirjoituksia:

RUNO - Jos tietäisi

RUNO - Jos voisin

RUNO - Jos käykin hyvin

RUNO - Kun ei riitä - itselleen

RUNO - Tulevaisuudenuskoa

RUNO - Huomaattehan

Oma kuolevaisuus

Kuoleman läheisyydessä

Elämä voittaa kuoleman

RUNO - Hyvin sä vedät

RUNO - Nyt on näin

RUNO - Elämä koulii

Kirjoittajan sairauksista

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: