HYVÄNNÄKÖINEN

.. tuo mieleeni monta merkitystä. Juuri soi Turo´s Hevi Geen biisin Hyvännäköinen. Iloitsin, sain mielialaboostin käydessäni kampaajallani, joka saa aina mieleni ja kutrit kuntoon. Sitten muistin ne lukuisat kerrat, jolloin lääkäri on avannut tapaamisen sanomalla: näytät hyvältä. Melkein tunnen ihottuman, ketutuksen ja verenpaineeni nousevan. Niin moni asia ei näy ulospäin.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

Aloituskommenttina näytät Hyvältä tai oletpa hyvännäköinen on ok, jos lääkäri aidosti muistaa edellisen tai edelliset käynnit. Silloin voin kuitata kiitoksella. Menen lääkärille saamaan selkoa missä mennään, apua ja ymmärrystä tilanteeseen ja kenties osviittaa tulevasta. Muussa tapauksessa vastaanoton aluksi lausahdus hyvännäköisyydestä on muodostunut itselleni punaiseksi vaatteeksi. Vaan ei niin huonoa, etteikö hyvääkin, auttaahan se väliaikaisesti nostaen alhaista verenpainettani.

HYVÄN OLON TAVOITTELUA

Ryhti, olemus ja katse kertoo paljon. Harvoin olen Hyvännäköinen kommenttia siviilissä kuullut. Läheisiltäni toki kohteliaita kommentteja, kun on vähän jaksanut buustata naamatauluun Pinotexia ja päällä on jotain muuta kuin kotoisat rönttövaatteet. Muuten en toljottele peilikuvaani juuri kuin hammaspesulla (koska itsesuojeluvaisto?). Joskus Hyvää Oloa pitää vähän ulkoisillakin tekijöillä ja avuilla kaivamalla kaivaa, jotta jaksaa kotona kyhjöttämistä ja arjen toistuvuutta.

”Tukka hyvin, kaikki hyvin”. Joskus itsekin säikähtää peilikuvaansa. Miten vanhalta, ryppyiseltä ja kalpealta näyttääkään. Toisinaan pistän pakkelia ihan vaan piristyäkseni. Arjen keskelläkin saatan laittaa muuta vermettä niskaan, joskus jopa Parempaa Seppälääkin (juu tiedän - Nuoremmat ei ymmärrä sanontaa, sorry). Nykyään teen enemmän mitä haluan ja olen turhamainen. Käyn useammin kampaajalla, hoidatan feikkikynsiä (ihovaurioidenkin takia, ovat nyt ok ilman keinoihoa, jee) ja käytän feikkiripsiäkin toisinaan. Olen kai kuin nuoret, epävarma? Tällaisella "huuhkajalla" sentään vähän elämänmerkit ja vuosirenkaat näkyvät, kun perävalotkin jo vilkkaavat. Olen päättänyt elää enemmän niin, että itselläni on parempi olla. 

OIVALLUKSIA JA FIILIKSIÄ LAULUN SANOISTA

Kuuntelen musiikin lisäksi kappaleiden sanoituksia. Äsken soi Samuli Putron Älkää unohtako toisianne. Lainaan mielestäni parasta kohtaa: ” Kun olette hauraita, olette vahvoja, Kallion kaltaisia, Luottakaa itsenne elämän kyytiin, Ja nauttikaa matkasta.”

Niin justiin, elämä on tässä. Olemme elämän matkalla. 

PIENTÄ PUUHASTELUA

On mukava olla ja hölläillä, kun pirtissä on lämmintä ja rauhaisaa. Pyhiin valmistaudun yleensä siivoamalla. Nyt sai pölyt jäädä leijailemaan. Itsenäisyyspäivänä ja muina pyhinä olen pyrkinyt valmistelemaan vähän juhlavampaa pöytään. Ruokaa sentään jaksoin tehdä. Hissukseen sain puuhasteltua täytekakun. Tadaa, kakku on hyvää vauhtia hupenemassa. On kiva huomata, että hissukseen tekemällä saa toisinaan jotain näkyvää - ja katoavaa, aikaan.

MYRSKYLUODON MAIJA

Itsenäisyyspäivä on ehdottomasti juhlimisen arvoinen. Sodan traumat heijastuvat yhä useiden sukupolvien jälkeen ja kautta. Oma maa, mutta kovilla menetyksillä omaksi saatu. Äidinäitini oli saksalaisten sotavankina ja inkeriläisenä suomessa hän sai kokea hanttihommia, pilkkaa ja vähättelyä. Äidinisällä oli sekä fyysisiä että henkisiä traumoja sodasta. Sodan nähneiden traumat elivät ja muovasivat seuraavaakin sukupolvea. Vanhemmiten on vähän ymmärtänyt lapsena käsittämättömänä näkemääni käytöstä. Kun on lukenut historiaa, katsonut dokumentteja ja muutakin ajankuvaa, on ehtinyt ymmärtää syvemmin näitä isoja asioita. Sukupolvi kerrallaan siirtyy kauemmas siitä, miten kamalaa oikea sota onkaan. Voi, kunpa maailmassa ei tarvitsisi sotia ja aiheuttaa toisille pahaa.

Anni Blomqvistin kirjoittama Saaristolaiskertomus Myrskyluodon Maija kuvaa mielestäni jotenkin karun oikealla tavalla suomalaisuutta. Sitkeyttä, elannon hankintaa, karua arkea ja pieniä/suuria vaikeuksia. Lopuksi muutama katkelma Lasse Mårtensonin säveltämästä laulusta, jonka alkuperäiset ruotsalaiset sanat on kirjoittanut Benedict Zilliacus ja suomenkielisen tekstin kirjoitti Jukka Virtanen: ”

Meri jäljet lyö luotoon,
Vaot kallioon ne aalto tehnyt on.
Myös myrskysää tarttuu Maijan muotoon,
Ja Jannen silmiin leudot tuulet kiinni jää.
Meren ankara työ heihin merkkinsä lyö,
Heihin merkkinsä lyö.

ja

Yhdestä katseesta mies ymmärtää vaimoaan,
Kuinka hän pelkää myrskyävää
Pohjoista selkää, yksin kun jää.
"Siis tyynnytelkää huomiset veet,
Haltijat", mies pyyhkii kyyneleet.

Oppii luodolla kielen,
Puhe turhaa on ja lause tarpeeton.
Mies aavistaa liikkeet herkän mielen,
Kun nousee aamu, joka miehen matkaan saa.
Katse saattamaan jää, vielä tyyni on sää,
Vielä tyyni on sää.”

YouTube-linkki Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija

Spotify-linkki Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija

Koen, että tämä jos mikä on suomalaisuutta.

Onnea kotimaamme Suomi Itsenäisyyspäivänäsi 6.12.2021.


#mielenrauha #reunallapelottaa sairas #toivo


Kirjoituksiani:

Miten jaksaa?

Naiseudesta

Lopulta olemme yksin

Heikkous - RUNO

Miltä tuntuu? - Tuntemuksia, ajatuksia sairastamisesta

Jos tietäisi - RUNO

Kuka minä olen?

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: