MITEN JAKSAA?

Minulta on vuosien varrella kysytty satoja kertoja, miten ihmeessä jaksan auttaa muitakin. Yleensä se vaatii ihan joka päivä tietoisen päätöksen. Blogini nimi Reunalla pelottaa, muotoutui samasta ajatuksesta.Tiedostan viikatemiehen jossain vaanivan, mutta kun sydämeni yhä lyö ja hengitys kulkee. Siksi aioin kääntää katseeni tähän hetkeen ja asioihin, jotka ovat tässä ja nyt. Oen kiitollinen siitä, että matkani yhä jatkuu  – syke ja hengähdys kerrallaan.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ELÄMÄSTÄ

En omaa supervoimia, eikä elämäni ole pelkkää aurinkoa ja auvoa. Painin karhunpainia päivän mittaan erilaisten olojeni ja oireideni kanssa. Päivästä ja hetkestä riippuen olen perusväsynyt tai totaaliväsynyt, turhautunut, kettuuntunut tai mollimielellä. Elämässäni aina jostain nurkasta puskee isompaa tai pienempää huolta, mielipahaa tai jossain asiassa olisi parantamisen aihetta. Elämä ei ole koskaan valmis, niinpä suuntaan katseeni eteenpäin. Pään pensaaseen laittaminen ei auta (kuin hetkellisesti). Ja kiitollinen pitää olla, kun saa kokea niitä hetkien toistumisia. Yritän ajatella, että niin monella muulla on pahempia ongelmia. Ei tarvitse kuin miettiä vaikkapa kehitysmaa - länsimaa ajatusleikkiä, niin hetkessä kirkastuu, että me suomalaiset olemme etuoikeutetussa asemassa. Miten turhista napisemme. Välillä on ihan hyvä nollata se aivosolujen turhanaikainen sinkoilu. Kuunnella hengitystäään ja sydämen sykettään. Tuntea elävänsä!

VERTAILU

En kadehdi kauniita, rikkaita enkä kuuluisia. On ihan mukava olla tavallinen. Huolet taitavat vaan vaihtua materian myötä.

Terveys sitten. Jokaiselle tulee aikanaan viimeinen taival eteen, jolloin ei auta mammonat eikä suhteet. Sydänkäyrä suoristuu kaikilla jossain vaiheessa lopullisesti. Ajattelen, että Yläkerran isäntä on viisaudessaan pohtinut isommat kuviot. Meillä on jokaisella täällä oma latumme kuljettavana. Onneksi emme tiedä elämämme pituutta emmekä lähtöhetkeä. Iloitsen siitä, että yhä liikun omin jaloin, puhun ja ajattelen. On paljon asioita, jotka voisivat olla tavattoman paljon huonommin. 

AJATUS KUOLEVAISUUDESTA

 


Riippumatta elämänjanan kestosta, on usein lähes kielletty keskustelualue sivuta kuolevaisuutta. Edelleen lääketieteen huikeasta kehityksestä huolimatta jokaisen latu loppuu joskus. Minun on täytynyt miettiä asiaa  jo yli 20 vuotta sitten ensin vaikeiden raskausaikojen myötä ja sitteb näiden sairasvuosien aikana. Pähkäilen pikku päänupissani asioiden tärkeysjärjestystä tai sitä, haluanko vielä jotain Ennen kuin Se Hetki Koittaa. Vuosikaudet sain voimaa siitä, että halusin tehdä kaikkeni, jotta lapseni saavat pitää äitinsä ainakin siihen asti, kun he ovat täysi-ikäisiä (ja ovatkin jo).

Inhoan asiaan liittyvää kiertelyä. Termejä hiippakunnan vaihtamisesta, siirtymistä ajasta ikuisuuteen. Kauniisti ilmaistu, mutta ihan voisi sano, että hän kuoli tai menehtyi. Silloin kun takana on reilusti vuosikymmeniä tai roimakaupalla sairauden tuskia ja vaivoja, on helpompi hyväksyä kuolema. Jos kuolema korjaa liian varhain, niin sen hyväksyminen on paljon vaikeampaa. Läheisestä ja rakkaasta ihmisestä luopuminen jättää aukon. Tilanteen hyväksyminen on jokaiselle omanlainen prosessinsa. Tänne jäävien on aina ja kaikissa tilanteissa jaksettava askel ja hetki kerrallaan - tapahtui ihan mitä tahansa, vaikka se kuolema. Muistathan, että tukea ja vertaistukea on ja sen pariin kannattaa hakeutua.

ILON JA HYVÄN HUOMAAMINEN



Lohduttomuuden, itsesäälin ja alakulon kuiluun on helppo tipahtaa. Kaikkeen ei aina voi itse vaikuttaa, mutta joidenkin asioiden kanssa pitää elää.  Auvoisina päivinä on helppoa tuoda aurinkoa muillekin. Tavallisina päivinä voi yrittää tietoisesti huomata ympärillään olevat ihmiset. Muistaa kirjoittamalla tai soittamalla tai vaikka valmiilla voileivällä. Pimeä aika- jee, pidetään hämäränhyssyä ja poltetaan kynttilöitä. Annetaan pölypalleroiden olla ja leijailla. Herkutellaan kohtuudella ja leppoistetaan elämäämme hyvällä omalla tunnolla. Puuhaillaan edes hieman niitä omilta tuntuvia ja iloa ja toivoa tuottavia asioita. Kun läheisellä on rankka päivä tai aika, silloin on hyvä olla läsnä vaikkei niin muuta jaksaisikaan. Aina on aikaa hieman pysähtyä ja katsella ympärilleen. Hyvää ja kaunista voi huomata ympäriltään ja elämästä.
Jatkan nyt muutamalla hulavanteen pyöräytyksellä, luukutan musaa silleen, että melkein rappaukset tippuvat. Ne varmaan kalpenevat seuratessaan säälittäviä muuvejani. Matti Nykäsen sanoin: ”Kyllä elämä on laiffii.”

OLLAAN KILTTEJÄ TOISILLEMME.

#ahdistus #alakulo #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo #vertaistuki

Kirjoituksiani:

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

RUNO - Kestä vielä

Siskot, matka jolle kukaan ei halua - Toivo ja tuki Syöpämatkastani kirjoitus Siskot blogiin

OMA KOKEMUS - Sydänsarkoidoosi

Keuhko- ja monielinsarkoidoosi yli 20 vuoden sairasmatkani


Syöpä vs. harvinaissairaus sairauksieni vertailua

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: