LIIAN KILTTI

HYS! Olkaa kilttejä, joulu on nurkan takana! Jouluun valmistautuminen voi olla kivaa. Uupuneille arjen riepomille, pyhät voivat katkaista ”kamelinselän”. Työtä tekeville ne tuovat muutaman (tai yhden) ylimääräisen vapaan. Soman jouluntunnelman takana voi olla perinne, jota taiotaan verisuoni pullistuen vaikkei jaksaisikaan. Kaunis joulukoti kylpee koristeissa, kukissa ja valoissa. Herkullisella jouluaterialla ihmetellään, kun ollaan hermoromahduksen partaalla ja mielenrauhan tilalla on vain väsymys.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

Olen itsekin ollut se Ehtoisa emäntä, joka piti yllä oppimiani perinteitä. No matter what. Vaikka pumppu olisi tiltannut, niin pitihän sitä joulupuuhat tehdä. Aikanaan reissattiin lasten isovanhemmille. Se ei ollut juuri helpompaa. Lasten asioiden muistamista. Töissä painettiin tiukkaan tahtiin, jotta vapaille pääsi. Lomareissuun pakattiin, kulkuvälineissä istuttiin viihdyttäen ja jonoissa ajaen, tavaroiden purkamista ja epämukavaa nukkumista. Sitten istuttiin nauttimaan ja seurustelemaan. Väsymys painoi jo miettiessä kotiin päästessä edessä odottavia kassien purkamista, pyykkikoneen täyttämistä ja kauppareissua. Ruokaa piti saada nälkäkiukkua helpottamaan. Joulun sanomaan hiljentyminen ja aitoon joulurauhaan virittäytyminen oli vähillä voimavaroilla kokonaisuudessaan siinä tilanteessa hankalaa.

HELPOMPAA?

Jokainen sukupolvi on saanut kuulla, miten helpolla he ovat päässeet. En allekirjoita. Jokaisessa ajassa on paljon pielessä. Elintaso ja elinikä on noussut, mutta hyvinvointi jakaantuu kovin epätasaisesti. Eihän se voi nuorison vika olla. Aiemmat sukupolvethan nykymenosta ovat vastuussa. Työvaiheet ja toteutus ovat lyhyessä ajassa muuttuneet tavattomasti. Tieto- ja muu media laitteineen ei ole tuonut juuri helpotusta. Ruuvia ja vaatimuksia on kiristetty ja monessa työssä multitaskataan. Pitää saada yhä enemmän aikaan ja usein työt sisältävät monta vaihetta ja muuttujaa. Työ on mielessä työmatkan lisäksi alitajuisesti vapaallakin. Osa tekee ajatustyön lisäksi jonkin verran valmistelua ja varmistelua (etätyötäkin) kuin huomaamattaan. Sellainen on tavattoman kuluttavaa. Se on pois omista voimavaroista. Niin kilttiä.

ETSIKÄÄ

On hyvä ihmetellä elämää ja etsiä onnenhetkiä. Elämästä voi oppia kalkkiviivoille asti. Jokaisella on ainutlaatuinen elämänmittainen matkansa. Joskus väsymys, turhautuminen, jonkinlainen katkeruus tai vertailu voi täyttää mielen arjen haasteiden painaessa. Ilman terveyteni romahtamista olisin taatusti pinnallisempi ja kypsymättömämpi. Olisinko osannut pysähtyä huomaamaan tätä kaikkea mitä nyt olen huomannut? Olisinko osannut etsiä ja tutkia sisimpääni niin kuin nyt on käynyt? Luulen ja uskon, että kaikella tapahtuvalla on tarkoituksensa ja että olemme täällä osana isompaa suunnitelmaa. Elämä ei ole aina herkkua, mutta aina voimme etsiä hyvää sisältämme. Elää omanlaista elämäämme. Olemalla vähän enemmän läsnä. Olemalla kilttejä, mutta arvostaen myös itseämme.

PITÄISI

Yle Uutisten kolumnissa Reetta Räty kirjoitti mm.: Hyvinvoinniksi kutsutaan sitä, että tekee kaikkea. Kaava on tuttu: arjesta selviytyy suorittamalla töitä, salia, unta ja ihmissuhteita. Tämän lisäksi suoritetaan empatiaa itseä kohtaan ja kiitollisuutta elämää kohtaan. Suoritteista tärkein on palautuminen. Palautuminen on paitsi suoritus myös jotain, josta pitää olla alati huolissaan. Reetan keittiöpsykologian havainnot ovat peräisin hänen elämästään: Usein suorittaminen liittyy yritykseen kontrolloida erilaisia vaateita ja ympäristön epävarmuutta.” JA ”Tätähän meillä arvostetaan: hanke etenee, kehitys kehittyy, ohjausryhmän toimet on määritelty, projektoitu ja lopulta myös suoritettu. Kokonaan toinen asia on, onko tämä ihailtavaa, tavoiteltavaa, tai viekö tämä jotain olennaista maailmassa eteenpäin. …… mikään määrä suorittamista ei johda siihen, että kaikki valmistuisi.”

TOMERAN KILTTI

Yhteiskuntarauhan nimissä olisi hyvä käyttäytyä lakien ja normien mukaisesti. Voimavarat ja eväät eivät jakaudu tasaisesti. Samasta puusta ei olla - ja hyvä niin. Yhtä hyvin voidaan touhuta omilla vahvuusalueillamme toisiamme vähättelemättä. Joulupukkiin en taida enää uskoa, mutta uskon että hyvillä ja pahoilla teoilla on merkitystä sitten kun olemme niillä viimeisillä porteilla. Toivon, että voisimme kohdata ja arvostaa toisiamme, kulkea rinnakkain ja toistemme vierellä kiitollisina.

Ollaan tomeran kilttejä toisillemme jouluna ja ympäri vuoden!

Tämän kirjoituksen idean sain luettuani Yle Uutisten Tuukka Tervosen kolumnin Nuorison kiltteydestä otsikolla:” Kiltit lapset eivät ole vaatineet mitään, kiltit lapset eivät ole saaneet mitään (linkki kirjoituksen alaosassa). Osui ja upposi. Olen itsekin ollut se Ehtoisa emäntä, joka piti yllä oppimiani perinteitä. No matter what. Vaikka pumppu olisi tiltannut, niin pitihän sitä joulupuuhat tehdä. Aikanaan reissattiin lasten isovanhemmille. Se ei ollut juuri helpompaa. Lasten asioiden muistamista. Töissä painettiin tiukkaan tahtiin, jotta vapaille pääsi. Lomareissuun pakattiin, kulkuvälineissä istuttiin viihdyttäen ja jonoissa ajaen, tavaroiden purkamista ja epämukavaa nukkumista. Sitten istuttiin nauttimaan ja seurustelemaan. Väsymys painoi jo miettiessä kotiin päästessä edessä odottavia kassien purkamista, pyykkikoneen täyttämistä ja usein kauppareissujakin. Ruokaa piti saada nälkäkiukkua helpottamaan. Joulun sanomaan hiljentyminen ja aitoon joulurauhaan virittäytyminen oli vähillä voimavaroilla kokonaisuudessaan siinä tilanteessa hankalaa.


Ollaan tomeran kilttejä toisillemme jouluna ja ympäri vuoden!


Kuvat viimeistä otosta lukuunottamatta on Microsoft 365 kuvapankista.


Linkkiluettelo:

Tuukka Tervosen kolumni Kiltit lapset

Reetta Rädyn kolumni On ok olla raikuli nainen

Kirjoituksiani:

RUNO - Näkymätön

RUNO - Kuule minua

RUNO - Sivuun siirretyt taakat

RUNO - Toivon valintoja

Parempia kohtaamisia

Ajan kulumisesta

RUNO - Kun ei riitä - itselleen

Narsistin hallintaa kodissa

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: