PAREMPIA KOHTAAMISIA

Kuvan lähde Microsoft 365 kuvapankki
Millainen tapaaminen lämmittää mieltäsi, herättää luottamuksen, hymynkareen ja toiveikkuuden? Ryhdistä, katseesta ja pienistä eleistä huomaa, onko ihminen aidosti sanojensa takana – vaiko vain näennäiskohtelias. Myötäelävä ihminen kuuntelee, havainnoi ja sisäistää toisen kertoman viestittäen empatia sekä eleillään että kehonkielellään. Oletko sinä kunnioittavan vastaanottava ja empaattinen kohtaamisissasi? 

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ENSIKOHTAAMINEN

Lyhyistä kohtaamisistakin teemme pika-analyysin. Kassa oli turhautunut, väsynyt, iloinen, huippu. Tämä kaikki muutaman hetken ja sanan myötä. Jos kohtaaminen on tyly, niin usein mieleen syöpyy jatkotapaamisillekin se ensituntemuksen tuoma. Sitä on yllättävän hankala muuttaa. Ensivaikutelma voi olla ihan väärässäkin, sillä syyt toisen käyttäytymiseen voivat olla moninaiset. On reilua antaa toiselle aikaa, miettiä kantaansa toisesta vasta useamman tapaamisen perusteella.

EMPATIAA

Muutamilla sanoilla voi saada erilaisen tunteen kohtaamiseen. Toisen voivottelee vaikka huonoa päivää, epäonnisia sattumuksia, päänsärkyä. Jos vastaus on: no, niinhän se kaikilla. Ei kannata marista. Minullakin… Jos kehonkieli viestittää tuohtumusta tai huvittuneisuutta siitä, miten pienistä asioista toinen viitsii vikistä, on keskustelu usein tyrehtyvä jo alkuunsa. Jos vastaus on: Voi miten ikävä kuulla. Onpa harmillista. Miltä nyt tuntuu, miten jaksat? Empaattisempi, toisen vaikeuksiin ja mielipahaan myötämielisesti suhtautuva tapa avaa helposti keskinäisen yhteyden. Aitous, myötätuntoiset katseet ja kehonkieli lisäävät tuntemusta siitä, että toinen on aidosti läsnä, että hän kuunteli ja sisäisti toisen kertoman.

Silloin on helpompi jatkaa vuoropuheluna. Jos on kokenut jotain epäreilua tai vaikeaa, on ihana, jos joku kuuntelee ymmärtävästi. Saa purkaa syntyneen kiukun ja harmin saman tien pois. Näin se ei jää möykyksi mieleen pyörimään. Mielipaha kasvaa mitä enemmän asioita pohtii, pikkuharmituksesta kiukkuun. Jos ihmisen kertoma toistuvasti ohitetaan, voi kuuleminen johtaa asioiden patoutumiseen ja lopulta suoranaiseen vihaan – Kukaan ei välitä ja kaikki tuntuu kohtuuttoman epäreilulta.

UUSIA NÄKÖKULMIA

Epäreiluudesta, kiukusta, pelosta ja sivuuttamisesta voi patoutuessaan nousta iso mielenlukko. Kerä kasvaa joka henkäisyllä, hetkistä, sanoista ja teoista, nostaen vanhojen tapahtumien kaunat mieleen. Mielessä voi risteillä: Miksi en sano vastaan? Miksi olen näin nössö? Miksen itse sano toiselle pahasti? Miksi en kerro miten kiukkuinen olen?

Jos kykenee vetämään henkeä, jos nostaa kissan pöydälle ja täräyttää toiselle tuntemuksensa – voi vastapuolikin alkaa hoksata tilanteen. Hän voi kertoa oman kantansa ja alkaa ymmärtämään toisen kokeman. Toisinaan kasvokkain kohdatessa oikean hetken valitseminen on vaikeaa, etenkin jos kohtaamisista ja asioiden taakaksi on ehtinyt muodostua jo iso möykky. Toisinaan olen itse kirjoittanut ja/tai lähettänyt asian, jolloin toinen voi lukea asian – vaikka useaan kertaan. Sitten voidaan keskustella. Toimii toisinaan, minä kun olen tällainen ”Ujo Piimä” ja tapaan hyytyä vaikeissa tilanteissa (vanhemmat tietävät tämän kirjasen...).

Yritetään tehdä kohtaamisistamme vähän parempia.

Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.


#armo #mielenrauha #myotatunto  #reunallapelottaa #toivo

 

Kirjoituksia:

Myötätunto

RUNO - Kuule minua 

RUNO - Sanoittamisen vaikeus

RUNO - Mielenrauhaa

RUNO - Lempeydellä

RUNO - Auta ja pyydä apua

RUNO - Näkymätön 

Suuttumisesta

RUNO - Ahdistuksen alla

RUNO - Itsetutkiskelua 

RUNO - Toivon valintoja

RUNO - Kommunikointi takkuaa

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: