KEUHKOT KILTTINÄ - IHANAA

Respirons à fond !!! © Getty - Andriy Onufrienko 

Kävin Isolla kirkolla, siis Helsingissä, kuulemassa keuhkotilanteestani. Vallan mainiot olivat uutiset: Keuhkosyöpäni, joka monelle muullekin tupakoimattomalle nykyään osuu, näyttää edelleen uinuvan. Keuhkosarkoidoosini on myös yhä kilttinä, ei oleellista uutta. Sanaomattakin lienee selvää, että olen pohjattoman kiitollinen tilanteestani!!

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

KEUHKOJEN MUUTOKSET

Syöpäleikkauksestani on 2 v 4 kk. Leikkauksessa poistettiin oikean keuhkoni keskilohko ja välikarsinan imusolmukkeita. Niissä oli syöpää ja sarkoidoosia. Sarkoidoosi on keuhkoissani oleillut yli 20 vuotta. Kuvantamisista mainittiin: keskikenttään projisoituu röntgenpositiivista leikkausmateriaalia. Keuhkolääkäri selitti, että ylä- ja alaosat ovat vallanneet puuttuvan lohkon tilan eli ei sinne keuhkojen keskelle ole jäänyt tyhjiötä. Puhallustutkimuksissa oli varsin maltillista laskua -10% aiempaan verrattuna. Sarkoidoosin muutoksia oli, maltillisesti.

Keuhkotutkimuksista: Spirometria = selvitetään keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa. Se kertoo, paljonko kykenee hengittämään ilmaa keuhkoihin (tilavuus) ja kuinka nopeasti pystyy tyhjentämään keuhkonsa (virtaus). Diffuusiotutkimuksilla arvioidaan keuhkokudoksen toimintakykyä ja keuhkotilavuuksia erilaisissa keuhkokudoksen sairauksissa.

SÄHKÖNSÄÄSTÖÄ

Olemme mieheni kanssa olleet usean viikon enemmän ja vähemmän puolikuntoisia ja väsyneitä. Sähkön kallistuminen on rajoittanut elämäämme. Sen järjettömäksi muuttunut hinta on ajanut meidät käyttämään vain talomme alakertaa, muuttaen nukkumisjärjestelyjä. Eletään säästöliekillä. Ollaan varuillaan mitä seuraavan nurkan takana vaanii. Eilen uskaltauduin katsomaan ensimmäistä kallistuneen sopimuksen mukaista sähkölaskun kertymää. Iso, mutta odotettua maltillisempi. Kannustaa jatkamaan säästötoimia. Talvi on vasta aluillaan ja mahdollisesti tulevat pitkät kirpakat pakkasjaksot mietityttävät. Josko tulisi kesy talvi, sitä totisesti toivon.

KURJAA KAIHOMIELTÄ

Tuntuu kurjalta mieheni musiikkiharrastuksen kärsiessä säästöliekkielon takia. Tuntuu vaikealta katsoa, kun hän ahkeroi puolikuntoisena. Työssä, joka on fyysisesti niin rankkaa. Omakotitalossa on lumityöt, puiden kantamiset ja takkojen virittelyt. Itseäni kirpaisee huono omatunto kun vain katson toisen puuhia. Takkoja olen opetellut syttytämään ja loppuvahtimaan, mutta muut hommat jäävät mieheni kontolle. Kirpaisee, olla tällainen hiton sivustakatsoja ja autettava. Sitä olisi NIIN MIELELLÄÄN avuksi, mutta ...
Istun, vaihdan paikkaa kyllästyen omiin ajatuksiini ja katsoen kellon matelua. Musiikki pauhaa ja tuo lohtua. Joskus koen katkeruuden karvaan maun tämän himmailuelämän takia. Voi kun terveet ja liikkumaan kykeneväiset osaisivat iloita ja kunnioittaa terveyden merkitystä. Sitä itsestäänselvää, joka ei aina ole itsestäänselvää. Pakkasta en oikein siedä, etenkään paukkuvia lukemia. Ottaa välillä luonnolle hiiviskellä lyhyellä lenkillä niin hitaasti, että itseänikin harmittaa - ja paleltaa vaikka pukeutuisi Michelin-ukoksi. Ei tule pikku käppäilystä hyvää oloa, ei euforiaa, ei voittajafiilistä. Välillä v*tuttaa, rankasti. Plus 10 lukemissa lähinnä siirryn ovelta autoon ja takaisin. Joskus omiin ajatuksiinsa on niin kyllästynyt, että kävisin heti ostamassa tuoreita, jos sellainen palvelu olisi tarjolla.

MUILLAKIN HAASTAVAA – OLETTE MIELESSÄ

Usealla ystävälläni on haastavia vaiheita menossa. Toisilla sairastelun ja toisilla muun elämäntilanteen takia. Tai sekä että. Muuttuneet sähkösopimukset kurittavat eri tavoin, riippuen mihin asti vanha soppari oli voimassa ja millainen lämmitysmuoto on - ja tietysti käyttövarat. EPÄREILUA. Miten tavallisesta asiasta, lämmöstä ja valosta - peruselämän elinehdoista, on tehty markkinapelleilyä ja paskoja sopimuksia??!!

Toivon, että olen joskus jonkun ihan fiksun sanavalinnan löytänyt. Toivon, että ystävät ymmärtävät pysyväni heidän rinnallaan – no matter what. Välillä itselle tulee sellaisia oloja (pumppu), että on vähän ihmeissään. Sairauksien kontrollit pyörivät, mutta välillä tuntuu turvattomalta. Pelko polttelee persuksia. Toisinaan on tyynempää. Tietäähän sen, että jokaisen se viikatemies aikanaan noutaa. Elättelen toivoa, että se kiertää vielä pitkään kaukaa.

Piristeeksi loppuun muutama klippi.

Kamala luonto 21-3094

Kamala luonto 21-3172

#ilo #kiitollisuus #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #toivo


Kirjoituksia:

RUNO - Takki tyhjänä

RUNO - Jäit mieleeni 

RUNO - Mielenrauhaa

Sairaan itsetunto

RUNO - Uskallatko

RUNO - Kosketus olkapäälle

Sairastaminen käy työstä

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: