HUUMORI

On päiviä ja hetkiä, jolloin miettii, että olisi parasta kaivautua maaperään ja palata kuukauden päästä katsomaan näkyykö valoa. Käpertyä pieneksi ja olla itsekseen. Huumoripläjäys tai verbaalimiekkailu pelastavat vaikka kokonaisen päivän. Luksusta on, jos ystävistä löytyy sellaisia, joiden kanssa voi jakaa samanlaisen huumorin. Mietteiden mustuessa, ripsaus hekotusta poistaa tehokkaasti vellovan itsesäälin toisen pistäessä vielä pahemmaksi. Aah ja elämä palaa!

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

SAIRAUS JA VAKAVAT AIHEET

Maailma on välillä julma ja kamala paikka, jossa on tuhansia asioita ihan päin peetä. Huumorintaju on jokaisella erilainen. On onni, jos edes joku on samalla aallonpituudella kanssasi ja kihertää samoille heitoille. Ja pistää kahta pahemmaksi. Huumorin avulla asioihin saa suhteellisuutta, perspektiiviä. Mikään ei terveydenkään osalta ole niin kamalaa, etteikö sitä vielä kamalammaksi huumorilla saisi. Harrastan itse sarkasmia. Mustalla huumorilla asioihin saa vähän etäisyyttä ja tragikoomisuutta. Olen hekotellut ja heitellyt huumoria syövästä ja pumpun prakailusta, vanhenemisesta ja vaikka mistä. Todellisuuden keskellä on hyvä nähdä se, että kun tässä pihistään, puhistaan ja marmatetaan niin JES, vielä ei olla montussa. Tuskan, pelon ja ahdistuksen keskelläkin voi nähdä valonpilkahduksia. Kuolemanpelonkin kanssa on elettävä, mutta tuhkaa ei tarvitse päälleen ehdon tahdoin alkaa heittämään. Mieluummin voisi niistä viime henkäyksistään yrittää tehdä siedettäviä. Kaikki täältä vuorollamme poistutaan. Joskus elämän mielettömyys ja absurdius näyttäytyy jopa huvittavassa valossa.

HUUMORIN HANKALA KUKKANEN

Tilanteen ollessa monella mittarilla musta, jopa kohtuuton tai toivoton, olisi niin helppoa kaivautua peiton alle ja ilmoittaa palaavansa keväällä. Kimpaannun totaalisesti ja voin pahoin, jos joku viljelee näennäishumoristisia heittoja jonkun ominaispiirteistä tai tavoista, vaikkapa pilkaten arkaa tai änkyttävää. Yksinkertaisisesti ajattelematonta ja mautonta. EI, EI JA EI. Niille ei naureskella, ellei herja ole kohteen itsensä heittämä. Joskus kommunikointi ja oikean tilanteen löytäminen sanonnoille ei ole helppoa. Jos huomaa, että huti tuli - on parempi pyytää pikaisesti anteeksi ajattelemattomuuttaan. Muutama asia ei uppoa huumorintajuuni: ainakin uskonto, isänmaa, rodut, eriarvoisuus ja toisen ominaispiirteistä piikitteleminen.

HUUMORI HELPOTTAA

Letkeä hyvällä mielin tehty sanailu ja kannustus ovat omiaan auttamaan äksyilyyn ja pieneen ahdistukseen, jota arkemme väistämättä tuo. Tunnustan katselevani sekä lasten että eläinten elämää ja sattumuksia (Facebook iWatch ym.). Harvoin pienikään lapsi oppii huudolla tai hoputtamisella. Hali ja hassuttelu tai pieni sanailu toimivat känkkäränkässä usein paremmin. Välillä pikkuistenkin on annettava mökötellä. Pienten lasten kanssa moni lässyttää ja löytää itsestään leikkisämmän puolen. Jatkuisipa moinen lasten kasvaessa ja aikuisenakin. Hassuttelun ilo ja hölmöily eivät maksa mitään. Huumori yhdistää ja saa pienet huolet hetkeksi kaikkoamaan. Nälkäkiukku laantuu pienillä letkautuksilla ja vaikka sanaleikeillä. Yhteinen ilo tuntuu fyysisesti vatsassa ja kumpuaa ajatuksiinkin. Ihan varmasti huumorintaju lisää hyvinvointia, iästä en osaa sanoa. Mutta mieluummin valitsen huumorilla kuorrutetun elämän kuin  asiallisen, vaikka sitten jäisi elo sen takia lyhyemmäksi. Nauraminen yhdessä on voimaannuttavaa ja tiputtaa ihmisten ennakko-odotuksia ja raja-aitoja. Mikä onkaan parempaa kuin iloinen seura.

HUUMORI SUOJAA

Mielestäni leikkimielisyys, toisen kunnioittaminen ja huumori auttavat kestämään vaikeitakin tilanteita ja aikoja. Ripaus hassuttelua synkkyydenkin keskellä pelastaa, jotta voi sulattaa vaikeitakin asioita paremmin siedettäviksi. Terve itsetunto kasvaa, kun lapsena opetetaan toisen kunnioittaminen ja sitä, että erilaisuutta kunnioitetaan. Toisen ominaisuuksille ei naureta. Jos nuttura tai solmio on liian tiukalla, niin sopivia sanoja tai letkautuksia ei välttämättä löydä. Vauvat matkivat, ilmeilevät ja ääntelevät. Pieruhuumori ja asioiden toisto naurattavat usein (ainakin väsyneenä) isojakin. Tahattomille sattumuksille ja vahingoille on hyvä voida nauraa. Väistämättä vitsien sietäminen ja huumorintajuisuus vaihtelee elämäntilanteenkin mukaan. Jos on jotain suurta huonoa elämässään ei jaksa ”tyhjän naurua”, vaan lähinnä selviytyy hetkestä, päivästä ja tulevista. Elämän kallistuessa parempaan ja tasapainon palatessa voi ilon ja valon sävyjäkin nähdä ympärillään. Kaiken ei siis tarvitse olla ”naminamia”, mutta helpottavaa on, jos osaa ottaa huumorin kukkasenkin matkaevääkseen.

MIKÄ UPPOAA

Osalle uppoaa koheltaminen, päätön meno, törmäily ja tahattomat sattumukset. Pikkulapsilla on kukkuluuruu-leikkejä ja etsi/löydä-leikkejä, jotka kiehtovat. Aikuinenkin voi ottaa ihan kaikkia lapsille sallittuja repertuaareja käyttöönsä. Vaikka tehdä majan olohuoneen lattialle ja mennä pikku majaan lukemaan. Vain mielikuvitus on rajana. Tahattomista sanavirheistä voi tehdä verbaalisanailuhetken, kesken kokkailun voi noutaa siipan muutamalle tanssiaskeleelle. Aikuisetkin voivat leikkiä hippaa tai kuurupiiloa. Pieni heittäytyminen on kivaa vaihtelua. Snapchat ja muut hassutussovellukset tarjoavat pikanauruja ilmeilyjen ja uusien asusteiden kera. Naaman vääntelyä, sanojen kieputtelua, mitä vaan. Aikuisenkin arkeen sopii vaihtelu.


Kamala Luonto-sarjis - Päivä pitenee 2057

Kamala Luonto sarjus - masennus 20-2676



# ilo #myotatunto #onni #reunallapelottaa #toivo #ystava


Kirjoituksiani:






Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: