SYDÄN - RAKENNE JA TOIMINTA

Sydän on lihaspumppu, joka muodostuu neljästä lokerosta: kahdesta eteisestä ja kahdesta kammiosta. Sydämen toiminta tapahtuu kammioissa. Sydämen oikean puoliskon kautta kiertää vähähappinen veri keuhkoihin. Vasen puolisko pumppaa keuhkoista tulevan hapettuneen veren aorttaläpän kautta kaikkialle elimistöön. Verisuonet jakautuvat kolmeen eri päätyyppiin: valtimoihin, laskimoihin ja hiussuoniin.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ETEISET JA KAMMIOT

Eteiset ottavat vastaan sydämeen tulevan veren ja toimittavat sen kammioihin eteenpäin pumpattavaksi. Eteiset erottaa toisistaan ohut väliseinä eli septum. Seinämissä on aktiivisesti supistuvaa lihaskudosta, joka auttaa kammioiden täyttymisessä ja tehostaa sydämen pumppausvoimaa. Eteisissä on umpipussimainen uloke, jota kutsutaan eteiskorvakkeeksi.
Kammiot tekevät sydämen varsinaisen pumppaustyön, jonka perusteella määritetään sydämen toimintavaiheet, systole ja diastole. Oikea kammio on pienempi ja ohutseinäisempi, koska se pumppaa verta keuhkovaltimoon. Vasen kammio tarvitsee suuremman koon ja paksumman seinämän pumpatakseen verta eri puolille elimistöä valtimoiden kautta. Oikean ja vasemman kammion välissä olevaa sydänlihaksen osaa kutsutaan kammioväliseinäksi.

SYDÄMEN LÄPÄT

Sydämessä on neljä läppää huolehtimassa veren oikeasta kulkusuunnasta toiminnan eri vaiheissa. Ne siis estävät veren virtaamisen väärään suuntaan. Läpät aukeavat ja sulkeutuvat sydämen sykkeen tahdissa. Läpät ovat: 
  • kolmiliuska- eli trikuspidaaliläppä oikean eteisen ja kammion välissä
  • keuhkovaltimo- eli pulmonaaliläppä oikean kammion ja keuhkovaltimon välissä
  • hiippa- eli mitraaliläppä vasemman eteisen ja kammion välissä
  • aorttaläppä vasemman kammion ja aortan välissä
Keuhkovaltimo- ja aorttaläpässä on kolme puolikuun muotoista läppäpurjetta. Eteis-kammioläpät ovat rakenteeltaan samanlaiset, paitsi että oikean puolen läpässä on kolme ja vasemman puolen läpässä kaksi läppäpurjetta. Läppäpurjeisiin kiinnittyvät ohuet läppäjänteet, jotka jännittyvät läpän sulkeutuessa ja estävät sitä retkahtamasta eteisen puolelle. Läppäjänteet kiinnittyvät kammion seinämään nysty- eli papillaarilihasten välityksellä. Läppäpurjeiden tyvet kiinnittyvät sidekudoksiseen renkaaseen.

SYDÄNPUSSI on sydäntä ympäröivä sidekudoksinen kalvo. Se koostuu sisä- ja ulkolehdestä. Lehtien välissä on normaalisti pieni määrä kudosnestettä voiteluaineena. Sairaustiloissa nesteen määrä voi huomattavasti lisääntyä.

VERENKIERTO

Biologiikka_verenkierto

Verisuonet jakautuvat kolmeen eri päätyyppiin: valtimoihin, laskimoihin ja hiussuoniin.
Sydänlihaksen supistuminen kohottaa sydämessä olevaa painetta niin paljon, että veri virtaa verisuoniin. Veri virtaa sydämeen suuria laskimoita pitkin. Yläonttolaskimo tuo verta kehon yläosista ja alaonttolaskimo kehon alaosista, sydämen oikeaan eteiseen. Sieltä veri etenee kolmiliuskaläpän eli trikuspidaaliläpän läpi oikeaan kammioon.

Oikea kammio pumppaa veren keuhkovaltimoläpän eli pulmonaaliläpän kautta keuhkoverenkiertoon. Keuhkoverenkierron hiussuonissa eli kapillaareissa veri luovuttaa kehossa muodostuneen hiilidioksidin keuhkorakkuloihin uloshengityksen mukana poistettavaksi. Samalla happi siirtyy keuhkorakkuloissa hengitysilmasta verenkiertoon. Keuhkoista happeutunut veri kulkee keuhkolaskimoita pitkin sydämen vasempaan eteiseen, josta veri virtaa hiippa- eli mitraaliläpän kautta sydämen vasempaan kammioon.

Vasen kammio pumppaa veren valtimoverenkiertoon aorttaläpän läpi. Valtimoverisuonet vievät verta kudoksille, jossa veri luovuttaa happea kudosten tarpeisiin ja ottaa mukaan kudoksiin kertyneen hiilidioksidin. Hiilidioksidipitoinen veri palaa sydäntä kohti laskimosuonia pitkin.

Kirjoituksen tekstiä olen omavaltaisesti muokannut käyttäen allaolevan linkkiluettelon Sydän.fi:n Ylilääkärien Mikko Syvänteen ja Anna-Mari Hekkalan tekstejä ja Terveyskylän kirjoituksia. Verenkierto-kappale lainattu Terveyskylästä

VAHVA SUOSITUKSENI on tutustua Biologiikka-sivuun (linkki alla) sekä sen YouTube-videoon, jossa verenkierto ym. on havainnollisessa muodossa.

Linkkiluettelo:

Sydön.fi - Sydämen rakenne Syvänne ja Hekkala


#reunallapelottaa #sairas #sydan #sydanlihas #sydanfi #terveyskyla #verenkierto










Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: