SYDÄN JA SUUN TERVEYS

Hyvä suunterveys on osa yleisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Suun ja hampaiden terveys kytkeytyy myös sydämen terveyteen. Suu on syytä pitää terveenä ja pyrkiä ehkäisemään suutulehduksia ennalta tehokkaalla omahoidolla. Suussa piileskelevät krooniset tulehdukset kannattaa hoitaa ajoissa, sillä ne voivat olla osana useiden kansantautien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien taustalla.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

MIKÄ LISÄÄ SUUN SAIRAUKSIA?


Suun sairauksia lisäävät esim. huono suuhygienia, tupakointi, perinnölliset tekijät, tietyt yleissairaudet ja lääkitykset. Jos suuhygienia on huono, bakteereja pääsee verenkiertoon päivittäin esim. hampaiden harjauksen ja jopa pureskelun aikana. Suun ja hampaiden säännöllinen itsehoito estää endokardiittia tehokkaimmin. Vaikea-asteinen parodontiitti (seuraava kappale) on yleisempää tupakoivilla, koska heillä on vähemmän tulehduksesta seuraavaa ienverenvuotoa. Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa myönteisesti myös kiinnityskudossairauksien paranemiseen ja hoitotulokseen.

SYDÄNSAIRAIDEN HUOMIOITAVA


Suun ja hampaiden säännöllinen ja huolellinen omahoito on erityisen tärkeää sydänsairaille. Käy suun ja hampaiden tutkimuksessa hammaslääkärillä ja hampaiston puhdistuksessa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.

Hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitti etenee hitaasti ja on aluksi jopa oireeton. Suun bakteerikanta muuttuu, taudinaiheuttajat lisääntyvät, muodostuu syventyneitä ientaskuja, jotka tulehtuneina vuotavat verta. Se tuhoaa vähitellen hampaiden kiinnityskudoksia ja saa hampaat vähitellen irtoamaan heikentäen yleisterveyttä sekä kokonaishyvinvointia. Se ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta, joka edistää myös sydänsairauksien kehittymistä. Ientaskuista bakteerit pääsevät verenkiertoon, joten suun tulehduksilla on hyvä mahdollisuus levitä myös muualle kehoon. Se on myös riskitekijä sepelvaltimoita ahtauttavan ateroomaplakin muodostumiselle ja verisuonten tukkeutumiselle. Parodontiitin on todettu lisäävän mm. sydän- ja aivoinfarktin ja sydämen sisäkalvon tulehduksen eli endokardiitin riskiä. Infektio leviää verenkierron välityksellä sydämeen, taudinaiheuttajat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia, jopa kiinnittyvät valtimon sisäpintaan. Se ahtautuu ja tulehtuu. Seurauksena voi olla sepelvaltimotauti.

SYDÄN- JA VERISUONILÄÄKKEIDEN SUUVAIKUTUKSET 

  • Natriumkanavan salpaajat (disopyramidi, kinidiini), kalsiumkanavan salpaajat (nifedipiini, verapamiili) ja osa beetasalpaajista (atenololi, metyylidopa) kuivattavat suuta, mikä lisää hampaiden reikiintymisriskiä.
  • Diureettien (tiatsidit, furosemidi) aiheuttama lisääntynyt virtsaneritys voi aiheuttaa suun kuivuuden ja janon tunnetta.
  • Kalsiumkanavan salpaajista nifedipiini voi aiheuttaa ikenien liikakasvua.
  • Prokainamidi saattaa aiheuttaa lichenoidi-tyyppisiä reaktioita suun limakalvoilla. Myös ACE:n estäjät (kaptopriili, enalapriili, lisinopriili) ja beetasalpaajista metyylidopa saattavat aiheuttaa suun limakalvomuutoksia.

HAMMASAIKAA VARATESSA - KÄYNNILLE MENNESSÄ


Jos sinulla on sepelvaltimotauti, ota nitrot mukaan käynnille. Hoitopelon lieventämiseksi laita nitro kielen alle esimerkiksi 5 minuuttia ennen puuduttamista tai muita toimenpiteitä.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys, käy laboratoriokokeessa (tuore INR-arvo) vähintään edeltävänä päivänä. Turvallinen veren hyytymisen arvioinnissa käytettävä laboratorioarvo (INR) hampaiden paikkaukselle, juurihoidolle ja hampaiston puhdistukselle on 2,0–3,0. TARKISTA sopiva arvo ja INR-mittausaika etukäteen.
Kerro aina hoitokäynnin alussa henkilöstölle perussairaudestasi ja käyttämistäsi lääkkeistä.

ENDOKARDIITIN EHKÄISY ANTIBIOOTILLA 

Suun bakteereja voi päästä verenkiertoon myös hoitotoimenpiteiden yhteydessä, joihin liittyy verenvuotoa. Tällaisia ovat esim. hammaskiven poisto, hampaan poisto ja suun alueen leikkaukset.

Sydänsairauksia, joissa on tarpeen käyttää endokardiitin ehkäisyyn etukäteen otettava antibiootti:

  • läppävika, tekoläppä, kun läpän korjauksessa on käytetty keinoainetta
  • sydämensiirto, kun on kehittynyt läppävika
  • jotkut synnynnäiset sydänviat ja niihin liittyvät korjaustoimenpiteet
  • aiemmin sairastettu endokardiitti.
Muille etäinfektioille (sepsis/”verenmyrkytys”, nikamatulehdus, vatsakalvontulehdus jne.) alttiita voivat olla henkilöt, joiden puolustuskyky on heikentynyt jonkin sairauden, lääkityksen tai korkean iän vuoksi. Antibiootteja käytetään joskus myös toimenpiteen laajuuden ja/tai toimenpidealueen tulehtuneisuuden vuoksi. Keskustele lääkärisi kanssa etukäteen, tulisiko sinun kohdallasi tällaista suojausta käyttää.

MENOSSA VERENVUOTOA AIHEUTTAVAAN TOIMENPITEESEEN?


Joidenkin sydänsairauksien tukosten estoon käytetään veren hyytymistä estävää lääkitystä (esim. Marevan®). Heidän tulee tarkistuttaa INR-arvo vuorokautta ennen verenvuotoa aiheuttavia toimenpiteitä. Tarkista tavoitearvo kardiologilta ja/tai hammaslääkäriltäsi. Uudet verenohennuslääkkeet vaativat tapauskohtaista arviota. Hammaslääkäri voi tauottaa näitä lääkkeitä yhdessä lääkärisi kanssa.

Sepelvaltimon pallolaajennuksen ja metalliverkkoputken (stentin) asennuksen jälkeen käytetään ainakin vuoden ajan yhdessä asetyylisalisyylihappoa ja klopidogreelia (Plavix®). On tärkeää, ettei näitä lääkkeitä keskeytetä hammashoidon yhteydessä. Infarktin jälkeen hammashoito on suositeltavaa vasta 4–6 kk:n kuluttua.

MUISTA


Puhdista hampaat, hammasvälit ja proteesit (tarvittaessa kielikin) huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla. Huuhdo proteesit aina ruokailujen jälkeen.
Syö kunnon ateriat ja terveelliset välipalat. Vältä makeita välipaloja ja napostelua. Paras janojuoma on vesi.
Käytä tarvittaessa fluoritabletteja tai/ja ksylitolituotteita. Jos suu tuntuu kuivalta, juo vettä tai kostuta suuta vedellä. Apteekista voit tarvittaessa ostaa suun kosteutusaineita.
Käy säännöllisesti hammaslääkärillä tutkimuksessa.
Jos käytät tupakkatuotteita, lopeta niiden käyttö.

Tekstin työstämiseen kuvineen olen omavaltaisesti käyttänyt linkkilistasta löytyviä tekstejä. Niitä olen leikannut ja muokannut. Huomaa myös TESTI, jota kannattaa kokeilla.

Klikkaa lopuksi testaamaan! Vastaa testiin suun tereydestä - Sydän.fi



Linkkiluettelo:

Suun terveys ja sydänsairaudet - Hammaslääkärliitto 

Sydän- ja verisuonisairaudet ja suun terveys - Duodecim Terveyskirjasto Sisko Honkala

Suunterveys vaikuttaa sydänterveyteen - Sydän.fi Aura Heimonen

Sydäntauti voi alkaa suusta - Hyvä Terveys Essi Kähkönen


#antibioottiprofylaksia #endokardiitti #reunallapelottaa #suunterveys #sydan


Kirjoituksia:

Sydän - rakenne ja toiminta

Sydämen vajaatoiminta

Sydämen mitraaliläppävuoto- ja leikkaus

Sydänlihassairaus kardiomyopatia

Kokemukseni - Sydänsarkoidoosi

Sydänsairaudestani Rosie.fi:ssä

Kokemukseni - Mitraaliläppävuoto ja avosydänleikkaus

Ultraharvinainen sydänlihassairaus Jättisolumyokardiitti

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: