KEUHKOSYÖVÄSTÄ FAKTOJA

Kuva Valitut Palat
Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Se on Suomen kolmen yleisimmän syövän joukossa. Keuhkosyöpä on usein pitkään oireeton ja valitettavan usein se todetaan, kun syöpä on jo levinnyt. Levinneen syövän ennuste on yleensä huono. Tupakoimattomien naisten osuus sairastuneista on kasvussa.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

SAIRAUS JA SYYT

Keuhkosyövät ovat ryhmä erilaisia keuhkoperäisiä syöpäsairauksia, joiden ennuste ja hoito vaihtelevat. Sen ennustetta määrittää taudin levinneisyysasteen lisäksi monet syöpäbiologiset tekijät, kuten kasvaimen ilmentämät geenimutaatiot. Sairausryhmän sisällä on myös parempiennusteisia syöpätyyppejä, joissa uusilla lääkehoidoilla on saatu huomattavia edistysaskeleita sekä taudin oireisuuden että sen etenemisen suhteen.

Suomessa todetaan vuosittain noin 2800 uutta keuhkosyöpätapausta. Keuhkosyöpä on naisilla ja miehillä kolmen yleisimmän syövän joukossa. Vain 10 prosenttia todetaan alle 60-vuotiailta. Tupakointi on keskeisin riskitekijä. Työ- ja elinympäristössä mm. asbesti, arseeni, kromi ja radonsäteily lisäävät keuhkosyöpävaaraa. Geneettinen alttius on myös yhteydessä sairastumisriskiin, mutta tarkkoja mekanismeja ei tunneta. Keuhkosyöpään sairastuu myös täysin tupakoimattomat tai vain vähän tupakoineet (kuten minä). Näitä pidetään syöpäbiologialtaan ja taustaltaan erilaisena keuhkosyöpänä.

TUTKIMUKSISTA DIAGNOOSIIN

Keuhkosyöpäepäily herää usein oireiden ja keuhkon röntgenkuvauksen perusteella. Jatkotutkimuksiin kuuluvat tietokonetomografia (TT), joskus lisäksi PET-kuvaus ja kudosnäytteen otto keuhkokasvaimesta tai mahdollisesta etäpesäkkeestä esim. keuhkoputkien tähystyksessä tai rintakehän läpi neulanäytteellä. Kudosnäyte tarvitaan mikroskooppista tutkimusta varten syöpätyypin määrittämiseksi. Keuhkosyövän toteamiseen soveltuvia, verestä mitattavia kasvainmerkkiainetutkimuksia ei ole käytössä. Taudin toteamisvaiheessa noin 75 prosentissa tapauksista keuhkosyöpä on paikallisesti edennyt tai levinnyt.

OIREET

Keuhkosyövän solumuutokset kehittyvät vuosien kuluessa, ennen kuin tauti on todettavissa. Oireet ovat monimuotoisia ja samanlaisia oireita ilmenee muissakin sairauksissa. Keuhkosyövän oireet riippuvat kasvaimen sijainnista ja kasvutavasta. Yskä, veriyskä, hengenahdistus ja rintakehän kivut ovat melko tyypillisiä oireita, mutta tavallista on myös, että etäpesäkkeet mm. luustossa, aivoissa ja maksassa, aiheuttavat ensimmäiset oireet. Keuhkosyövät voivat lähettää etäpesäkkeitä jo taudin varhaisessa vaiheessa. Levinneen taudin ollessa kyseessä yleisoireet kuten laihtuminen, kuumeilu ja väsymys ovat myös tavallisia.

HOITOMAHDOLLISUUDET

Hoidon mahdollisuudet määräytyvät keuhkosyövän alatyypin, taudin levinneisyyden, potilaan yleiskunnon ja perussairauksien sekä osalla kasvaimen molekyylibiologisten mutaatioiden perusteella. Keuhkosyövät jaotellaan kahteen pääryhmään: ei-pienisoluisiin (4/5:stä tapauksista) ja pienisoluiseen (1/5 tapauksista). Keuhkosyövät jakautuvat useisiin alaryhmiin. Laajalle levinneisiin tautimuotoihin ei tunneta parantavia hoitoja, mutta lääkehoidot silti usein hidastavat taudin etenemistä ja pidentävät elossaoloaikaa. Hoidon vastetta arvioidaan potilaan voinnin ja kuvantamistutkimusten perusteella.

EI-PIENISOLUISEN SYÖVÄN HOITO

Ei-pienisoluisten keuhkosyöpien ensisijainen hoito on leikkaus, mikäli kyseessä on paikallinen tauti. Vajaa neljännes soveltuu kirurgiseen hoitoon. Leikkaushoitoon voidaan yhdistää lääkehoitoja, sädehoitoa tai molempia. Jos leikkaushoito ei käy, arvioidaan sädehoidon, lääkehoitojen tai näiden molempien mahdollisuutta. Hoidossa voidaan käyttää solunsalpaajia, molekyylibiologisia mutaatioita kohtaan suunnattuja syöpälääkkeitä ja immunologisia lääkkeitä.


Solunsalpaajat
vaikuttavat nopeasti jakautuviin soluihin, joten terveet kudoksetkin kärsivät. Tavallisia haittavaikutuksia ovat suun limakalvojen vauriot, ripuli ja hiusten lähtö. Niiden määrä ja vaikeusaste vaihtelevat ja ne ovat suurimmalta osin palautuvia eli lievittyvät hoitojen tauotuksen myötä.
Suunnattujen syöpälääkkeiden vaikutus kohdistuu syövän kasvulle tärkeisiin ja lääkehoidolle otollisiin kohtiin syöpäsoluissa. Näitä täsmälääkkeitä käytetään vain pienellä osalla, sillä kaikki syöpätyypit eivät ilmennä suunnatulle lääkehoidolle reagoivia solumuutoksia eivätkä kyseiset lääkitykset hyödytä potilasta. Tyypillisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa ihottumat ja suolisto-oireet.

Uusien immunologisten syövän hoitojen, ns. immuuniaktivaation vapauttajien, teho perustuu kykyyn aktivoida elimistön puolustusjärjestelmään kuuluvia T-soluja (valkosolujen alaryhmä), mikä voi saada aikaan niiden välittämän kasvainsolujen tuhoutumisen. T-solut voivat suunnata voimistuneet vaikutuksensa myös elimistön terveitä kudoksia vastaan. Haittavaikutuksia ovat ihottumat sekä suolisto- ja maksatulehdukset.
Sädehoitoa voidaan antaa useissa eri tautivaiheissa. Paikallisesti edenneessä taudissa, jos leikkaushoito ei ole mahdollista, voidaan antaa täsmäsädehoitoa tai yhtä aikaa säde- ja solunsalpaajahoitoa eli kemosädehoitoa. Levinneessä taudissa voidaan helpottaa paikallisoireita, kuten hengenahdistusta, jolloin puhutaan oireenmukaisesta eli palliatiivisesta hoidosta.

PIENISOLUINEN SYÖVÄN HOITO

Pienisoluinen keuhkosyöpä on varhaisessa vaiheessa etäpesäkkeitä lähettävä tauti ja soveltuu harvoin leikkaushoitoon. Leikkaushoitoa arvioitaessa paitsi taudin levinneisyys, myös heikentynyt yleiskunto voi estää kirurgisen hoidon. Hoito perustuu solunsalpaajahoitoon. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että immunologiset tai suunnatut lääkkeet hyödyttäisivät potilaita.
Kemosädehoidolla eli yhtäaikaisella säde- ja solunsalpaajahoidolla voidaan rajoittuneessa tilanteessa saada pitkiä hoitovasteita, joten mikäli potilaan yleisvointi sallii, on se pienisoluista keuhkosyöpää sairastavan potilaan ensisijainen hoito. Sädehoitoa voidaan antaa myös solunsalpaajahoidon jälkeen täydentävänä hoitona tai ilman lääkehoitoa.

KEUHKOSYÖPIEN SEURANTA suunnitellaan yksilöllisesti potilaan kokonaistilanne huomioiden. Paikallisen taudin seurannan tavoitteena on havaita varhain taudin uusiutumat ja hoitojen mahdolliset myöhäishaitat. Mikäli tautitilanne on edelleen rajoittunut ja potilaan yleisvointi sallii, voidaan joskus edetä uusintaleikkauksiin tai täsmäsädehoitoon. Levinneenkin taudin edetessä voidaan usein antaa lääkehoitoja, joilla pyritään hidastamaan taudin etenemistä ja lisäämään elossaoloaikaa.

KEUHKOSYÖPIEN ENNUSTE

Keuhkosyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua 10-15 %, kun arvioidaan kaikki levinneisyysasteet ja eri keuhkosyöpien alatyypit yhdessä.  Ennuste vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä ollut paikallinen tai paikallisesti edennyt tauti vai levinnyt tautimuoto. Keuhkosyövän eri alatyyppien taudinkulku vaihtelee syöpäbiologisista tekijöistä johtuen ja osassa alaryhmistä ennuste on huomattavasti keskimääräistä parempi.

TIEDONJANOISILLE

Kehotan lukemaan linkkiluettelon linkit, joissa on valtavasti lisää  tietoa.

Kirjoituksen työstämiseen olen käyttänyt lähinnä Terveyskylän tekstejä (eka linkki) omavaltaisesti muokaten.
Kuvat Microsot 365 kuvapankista.

#keuhkosyopa #reunallapelottaa #siskola #siskot #syopa #toivo #vertaistuki

Linkkiluettelo:

Keuhkosyöpä Terveyskylä

Keuhkosyöpä - Kaikki syövästä Syöpäjärjestöt

Keuhkosyöpä Käypä hoito

Keuhkosyöpä Terveyskirjasto

Keuhkosyöpä yleistyy tupakoimattomilla Iltalehti


Kirjoituksia:

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairastuneen läheisille

 Syöpä ja suun terveys

Syöpään sairastuu joka kolmas

Tupakoimattoman keuhkosyöpä - omat alkutaipaleen kokemukseni

Kokemukseni - Syöpäpeikon kainalossa

TOIVO JA TUKI - Siskot, matka jolle kukaan ei halunnut -sivustolle

Kokemukseni - Syöpä vs. harvinaissairaus

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: