OLETUKSET

Usein meillä inhimilliseksi kutsutuilla olennoilla on tapana olettaa ja lokeroida asioita, ihmisiä ja tapahtunutta. Emme oikeasti tiedä kuin palasen toistemme elämään vaikuttavista seikoista - tai yhtään mitään. Silti usein kohtelemme toisiamme vain olettamuksiimme pohjautuen. Hyi meitä! Tarkemmin pintaa rapsuttamalla meillä saattaisi ollakin paljon enemmän yhteistä kuin ensinäkemältä uskoimmekaan.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

PIKATUOMIOT

Kohdatessamme toisemme vilkaisemme pikaisesti päästä varpaisiin ja muutamassa sekunnissa meillä on jo käsitys siitä, millainen hän onkaan. Ehdimme funtsata olemuksen (vaatetus, hiukset, siisteys, ilme, katse, kättely jne.). Huikeaa, eikö? Tapaamme kanssakulkijoita mitä erilaisimmissa paikoissa ja tilanteissa. Arkisilla asioinneilla, töissä, opinnoissa, opinahjoissa, harrasteissa, illanvietoissa ja juhlissa, lenkillä, vanhemmuuden iloissa (vaikkapa rahankeruut ja vanhempainillat). Kohtaamisia on kovin erilaisissa tilanteissa.

Moniko närkästyy laitapuolen kulkijan hajusta, kerjääjistä, huonosti käyttäytyvistä lapsista, valitessaan väärän kassan, jossa joku tumpelo on unohtanut punnita hedelmänsä tai joku jumittaa maksamisessa tai pakkaamisessa. Miten nopeasti närkästymme toisinaan nollasta sataan?  
Jumitan itse kassalla käydessäni välillä vaikka ruokaostoksilla. Siis Ihan Itse (tai seurassa), vaikka se on minulle isohko ponnistus. Tarvitsen tänä korona-aikana muitakin kohtaamisia kuin läheisimmät ja ne, jotka kohtaan terveyskäynneilläni. Saan etenkin vilkkaina aikoina, jolloin on jonoa - vihaista tuijottelua. Muutamat tönäisyt ja huokailut olen kokenut. Toisinaan tekisi mieli laittaa kaulaan iso lappu roikkumaan – OLEN PUUTTEELLINEN, PAHOITTELUT ETTÄ JUMITAN! Väsyn siis lapatessani tavaroita kassahihnalle ja uudelleen kasseihin. Olen ajatellut, että nostelut ovat minulle oivaa arjen lihaskuntoharjoittelua.

LOKEROINTI

Voimme pikaisesti vain ARVELLA toisesta asioita, joiden todenperäisyys voi olla ihan ”sutta ja sekundaa”. Saatamme nähdä toisen ensimmäistä kertaa hänen ollessaan kiireinen, kenties sairas ja monesta asiasta stressaantunut, nuhjuisissa vaatteissa ja ”huonona hiuspäivänä”. Ihmisillä on tapana melkein automaattisesti lokeroida ihminen tietyllä, oppimallaan tavalla. Voimme tehdä olemuksesta ja kohtaamisesta nopeasti monenlaisia arvailuja. Vaikkapa: maaseudulla asuva, kaupunkilainen, itsevarma, menestyvä, onnellinen, menevä, outo, säälittävän huomionhakuinen, korkeasti koulutettu, varakas, hiljainen hissukka = syrjäänvetäytyvä, urheiluhullu, kapinallinen, surkimus, idiootti, kömpelö, hidas(älyinen?), kotihiiri, tylsimys, vähemmistö, outo, ulkomaalainen, maahanmuuttaja, seurallinen, seesteinen, öykkäri, rikollinen, fanaatikko. Sitten on heitä, jotka herättävät luottamuksemme ja heitä, jotka nähdessään jo ulkonäön perusteella on varuillaan. Listaa voisi jatkaa loputtomasti.

ERILAISUUS

Elämme kokemiemme ja oppimiemme lähtökohdista. Niiden ulkopuolella on paljon sellaista, joista emme tiedä mitään tai tiedämme hippusen. Usein löytyy myös sellaista, jota emme ole itse kokeneet. Toisen myrskyjä ja ominaisuuksia ei aina näe ulospäin. Emme usein paljasta kipeitä ja vaikeita asioita kuin muutamille uskotulle. Toisten kanssa meillä on automaattisesti jotain yhteistä. Joidenkin kanssa tuntuu, ettei meillä voi olla totisesti mitään yhteistä. Mielleyhtymä siitä, että toinen on ihan eri ”planeetalta” kuin itse ja kategorisoimme hänet heti: ihan NOU NOU. On heitä, joita ei suunnilleen edes haluaisi kätellä tai joiden kanssa pikku rupattelukin on kovin vaivautunutta.

KÄRSIMÄTTÖMYYS

Tavattoman paljon helpompaa on lokeroida oppimansa ja kokemansa perusteella yleistäen. Saatamme olla kovin varmoja ja ärhäköitä mielipiteestämme (ja oletuksiemme oikeutuksesta). Tuleeko huomaamatta seurassa (etenkin isommassa porukassa tai sosiaalisessa mediassa usein yhdyttyä komppaamaan tai maalittamaan jonkun vitsaillessa hauskasti jonkun toisen kustannuksella? Sosiaalinen mediakin on usein kiiltokuvaa - albumia muistoihin jätettäväksi. Somen syövereihin itse kukin tulee postanneeksi juhla-aterioita, hyviä hetkiä, juhlia, reissukuvia ja hyvän fiiliksen kuvia. Huonot päivät, hetket ja fiilikset tulee useimmiten jaettua vain lähimpiensä kanssa. Usein somessa täytetään tylsyyden ja tyhjyyden aukkojamme selailemalla jotain uutta virikettä, hauskaa tai kiinnostavaa. Unohdamme usein, että tuomitseminen on valitettavan helppoa. Vaikeampaa on malttaa hieman ja varmistella, tietääkö asiasta edes mitään voidakseen merkitä hymynaaman tai närkästyksensä, saati kärkevän kommenttinsa. Ehkä voisimme harkita reagointiamme välillä hieman pidempään?

KURKISTA KULISSIEN TAAKSE

Olisi hyvä opetella katsomaan hetken ja kulissien taakse. Kohdatessa voi hengähtää ja pyrkiä ajattelemaan avoimemmin. Pohtimalla mitähän tuonkin takana mahtaa olla, ilman olettamista ja arvailua – uteliaasti. Olemme erilaisia ja eikös se ole hyvä? Myötätuntoisuus tekee oman mielen iloisemmaksi ja tyytyväisemmäksi. Kun ei heti mieti toisesta negatiivisesti niin pienet ikävät kohtaamisetkaan eivät syökse omaa mieltä kiukun puolelle. Jokaisella saattaa alla olla juuri se hauras hetki (tai mitä vaan menossa elämässään), joten koskaan ei tiedä milloin joku on liikaa siinä hetkessä toiselle. Hauraalla hetkellä ja elämäntilanteessa ollaan vereslihalla. Elinympäristö, tukijoukkomme ja kokemuksemme ovat ainutlaatuisia. Kukin on omalla laillaan puutteellinen ja hyvä.

Emme voi tietää mitä kenelläkin on kulloinkin meneillään, joten ei heti lokeroida. Eihän?

Suosittelen katsomaan liitteenä olevan You Tube-videon.

You Tube-video - Don´t put people in Boxes


#armo #myotatunto #reunallapelottaa #toivo


Kirjoituksia:

Myötätunto

Sietää, sietää - Sietokyvystä

Huumori

Ikävästä

Etsi neliapilaa

Uskallus

RUNO - Kun ei riitä itselleen

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: