IKÄVÄSTÄ

Kuva Microsoft 365 kuvapankki 

Koronakurimus on tuonut ikävällekin synkän uuden ulottuvuuden. Jos tapaisi, niin missä ja miten, ovathan kaikki terveinä? Kulkeutuminen ja ruuhkat, uskaltaako? Osa ei ole tavannut lapsiaan eikä lapsenlapsiaan koko korona-aikana. Rankkaa. Pitkäaikaissairaana on itsekin joutunut valitsemaan eristäytymisen ja jättäytynyt lähes kotikissaksi, mutta ikävä lähitapaamisiin on raastavaa.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

IHANA IKÄVÄ

On ihanaa, kun on sovittuna tapaaminen, jonka ajatteleminen saa sydämen ja posket hymyyn. Sellaisen (tai sellaisten ihmisten) kohtaaminen, jotka ovat rakkaita tai samalla aallonpituudella tai joiden kanssa voi luottamuksella jakaa asioitaan (tai tätä kaikkea kuten sydänystävien kanssa). Sellaisten, jotka ymmärtävät yskän jo muutamasta sanasesta ja jotka täydentävät lauseen, jonka aloitin. Jos kalenterissa on tällainen tapaaminen tulossa, antaa se jo etukäteen boostia. Ihanaa, kohta kohta! Elämännälkää, sitä se on! (vaikka muutoin olisi tilanne mikä tahansa).

Kuva Microsoft 365 kuvapankki
On ihana, jos elämässä on jotain tärkeää, mitä voimme kaivata. Ihmisten lisäksi voi ikävöidä tiettyä ajanjaksoa, tapahtumia, tekemistä tai yhteisiä muistoja, johon liittyy paikka tai paikkoja. Niitä enemmänkin kaipaa tai muistaa suurella ilolla. Jos kumppanista on erossa jonkin aikaa, saattaa tilanteesta jopa hieman nauttiakin. Pienet etäisyydenotot tekevät hyvääkin suhteelle, sillä silloin huomaa taas toisen tärkeyden. On hyvä tunne kaivata ja luottaa. 


NIIN IKÄVÄ, ETTÄ SYRÄN MELKEIN MÄRKÄNEE

Välillä ikävä raastaa niin syvältä, että kyyneliltä on mahdoton välttyä. Kaipuu voi paisua suunnattomiin mittasuhteisiin muistojen vallatessa mielen. Hyvä, että on nämä nykyajan vimpaimet sovelluksineen, eikä enää tarvitse odotella kirjekyyhkyä. Puhelu ja kuvapuhelukaan ei korvaa kasvokkain kohtaamista. Joskus tuntuu, että toisen äänen ja kuvan nähtyään on vielä ahdistavampi olo. Etenkin, jos vaistoaa toisesta, että kaikki ei ole niin hyvin ja arvaa toisella olevan huolia. Vaikka juttelisi ummet ja lammet, ei se poista sitä, että näkee lähietäisyydeltä toisen. Kun katsekontakti, halaaminen, selkään taputtaminen ja kädestä pitäminen jää pois, onhan se haikeaa. Kaiholla muistaa, kun sai lähietäisyydeltä seurata toisten silmien tuiketta, ilmeitä ja hersyvää naurua.

Ikävä on konkreettista lasten aikuistuessa, jolloin huomaa olevansa enää taustalla aiemman Äiti, äiti- vaatimusten jäädessä lausumatta. Niinhän sen kuuluukin mennä. Haikeus ja ikävä on loputon oman laumansa luokse, jonka on kohdusta asti saanut tuntea. Yksi merkki omasta kuolevaisuudesta ja ajan kulumisesta on tämä ”tyhjän pesän” vaihe.

IKÄVÄN KYYNEL

Elämänmuutoksissa voi tulla myös kivuliaita tunteita ja ikävöintiä. Mutta täytyy ajatella, että hyvät muistot jäävät ja kantavat. Isoja kivuliaita ikävän aiheuttajia voi olla rakkaussuhteen päättyminen tai rakkaan läheisen tai ystävän menetys. Joskus mielessään haluaisi pakittaa johonkin lapsuuden turvaan, jossa ei aikuisten isommista murheista tietänyt mitään. Joskus kipu on niin iso, että se tuntuu fyysisesti. Ei haluaisi eikä jaksaisi yhtään mitään. Silti ihmisen osa on, että meidän pitää jatkaa oman matkamme ajan täällä maan päällä. Jossain vaiheessa fyysinen ja akuutti kipu haalenee ja elämä jatkuu erilaisin kuvioin.

Hyvin läheisen ihmisen menetettyään voi tuntua voimakastakin fyysistä tuskaa (usein kipuna rinnassa). Traaginen tapahtuma tai menetys voi aiheuttaa monenlaista oirehdintaa kuten ruokahaluttomuutta ja unihäiriöitä. Elämänhalu tai usko huomiseen voi olla rankoissa menetyksissä koetuksella.

IKÄVÄ SYNTYY LUOTTAMUKSESTA

Oli kyse sitten sukulaisuuden tai ystävyyden kautta tulleesta ihmissuhteesta, kaikissa on pohjalla se, että toinen on tehnyt niin ison vaikutuksen toiseen, että hänen seuraansa kaipaa ja häntä muistelee. Ikävä aaltoilee elämän, tiettyjen aikamuistojen ja yhteisten kokemusten myötä. Tunne ikävästä on joskus niin hallitsemattoman vahva, että se pistää polvilleen.

Eletty elämä antaa meille muistoja, kipeitä ja riemukkaita (ja kaikkea siltä väliltä). Se voi olla lapsuuden tuttujen maisemien kaihoa, ihmisten muistelua ikävän ja kiitollisuuden muodossa. Ikäviä muistoja voi ajatella aikojen myötä isommalla tyyneydellä. Ahdistuksen pyrkiessä rintaan, voi katsoa kaikkea hyvää edessään ja elämässään. Rakas lemmikki on monelle perheenjäsen ja lemmikin menetys, (jolle osa naureskelee) voi olla todella rankka paikka.

MUISTOT PYSYVÄT

Ikävä voi pyrkiä pintaan tietyn tuoksun, paikan, tutun näköisten piirteiden osuessa näkökenttään. Joskus ne ovat ohikiitäviä hetkiä, mutta niin voimakkaasti meitä liikuttaneita, että muistamme ne ”hamaan tappiin.” Tietyn musiikin soiminen voi aiheuttaa monenlaisia muistoja ja tunnelmia. Ihanat muistot ovat arvokkaita. Yhdessä koetut naurut, kosketus ja tilanteet, niitä on mahdoton korvata. Muistot asuvat meissä jossain syvällä ja tulevat kyläilemään haikean tai miellyttävän jälleennäkemisen ikävän muodossa.

Korona-aikana muistan ja muistelen montaa henkilöä, tietäkää että olette ajatuksissani. Tiedän, että saan olla onnellinen ja kiitollinen, kun tunnen ikävää ja voin odottaa jälleennäkemisiä. Muiden tapaan, toivon todella, että koronakoettelemuksen loppunäytöstä jo mentäisiin.

Toivon, että kaikilla on tai on ollut jotain hyvää ja kaunista elämässään, jota muistella ja ikävöidä. Toivo jälleennäkemisestä kannattelee ja antaa elämään valonpilkahduksia.

Kamala Luonto-sarjis 14-1135


#ilo #laheinen #onni #rakkaus #reunallapelottaa  #toivo

Kirjoituksiani:

Miten jaksaa?

Myötätunto

Ihmisen ikävä toisen luo - RUNO

Mielenrauhaa - RUNO

Kaipaan - RUNO

Tulevaisuudenuskoa - RUNO

Hetkittäin elämä on hyvää

Parempia kohtaamisia

Mielihyvää - RUNO

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: