SYDÄN - MITRAALILÄPPÄVUOTO- JA LEIKKAUS

Mitraaliläppävuoto  väridobbler Terveyskylä 
Mitraali – eli hiippaläpän vuoto on toiseksi yleisin leikkaushoitoa vaativa läppävika. Vasemman kammion supistuessa hiippaläppä ei sulkeudu, kuten pitäisi, vaan osa verestä ohjautuu taaksepäin. Vika on läpän rakenteessa tai itse läppä on normaali, mutta muun sydänsairauden vuoksi vasen kammio on laajentunut siten, että läppä ei riitä sulkemaan sen ja vasemman eteisen välistä aukkoa.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

MITRAALILÄPPÄVUOTO

Sydämessä läpät estävät veren takaisinvirtauksen. Läppävikoja on kahdenlaisia. Mitraali- eli hiippaläppä sijaitsee sydämen vasemman eteisen ja kammion välissä. Sen muodostaa kaksi purjemaista kalvoa, jotka muistuttavat piispan hiippaa. "Hiipat" ovat erillään, kun veri virtaa sydämen lepovaiheen aikana eteisestä kammioon. Kun kammio supistuu, hiippapurjeet painautuvat toisiaan vasten ja estävät veren takaisinvirtauksen eteiseen.

Vika voi olla läpän rakenteessa. Se voi vuotaa eli "falskata", jolloin verta kulkeutuu väärään suuntaan takaisinpäin. Läppä voi olla normaali, mutta muun sydänsairauden vuoksi vasen kammio on laajentunut eikä normaali läppä riitä sulkemaan sen ja vasemman eteisen välistä aukkoa. Osa verestä pääsee vasempaan eteiseen ja osa oikeaan suuntaan eli aorttaan. Vasen eteinen laajenee, ja paine välittyy keuhkoverenkiertoon ja ajan kuluessa sydämen oikealle puolelle. Sydämen seinämä paksunee, sitten venyy, ja tuloksena voi olla sydämen laajentuma ja jopa vajaatoiminta. Läppävika voi olla synnynnäinen tai syntymän jälkeen kehittynyt. Läppätulehduksen eli endokardiitin, sydäninfarktin ja sydänlihassairauden aiheuttamat läppäviat ovat ”hankittuja” läppävikoja.

TUTKIMUKSET

Sydänläpät Terveyskirjasto 

Läpät aukeavat ja sulkeutuvat sydämen sykkeen tahdissa. Lääkäri kuulee stetoskoopilla läppien sulkeutumisäänet sekä sydämen sivuäänet ylimääräisinä ääninä normaalien sydänäänten välissä. Diagnoosi ja vaikeusaste arvioidaan ultraäänitutkimuksella. Vasemman eteisen koko ja vasemman kammion supistusvoima (EF) arvioidaan. Muiden läppien tila tarkastetaan. Keuhkoverenkierron paine arvioidaan. Tilannetta voidaan täydentää ruokatorven kautta tehtävällä ultraäänitutkimuksella.

MITRAALILÄPPÄVUODON OIREET JA LÄÄKITYS

Useimmiten hiippaläpän vuoto kehittyy hitaasti. Äkillinen vuoto voi liittyä läpän tai sen tukirakenteiden vaurioitumiseen esim. sydäninfarktin tai läppätulehduksen yhteydessä. Valtaosassa prolapsitapauksista läppä ei vuoda tai vuoto on määrältään vähäinen. Tällöin ennuste on hyvä. Länsimaissa läpän primaarinen vuoto johtuu usein joukosta vikoja, joita kutsutaan yhteisellä nimellä prolapsi. Osa läpästä pullistuu tai luiskahtaa vasemman eteisen puolelle, jolloin läpän reunat eivät asetu tiiviisti vastakkain, vaan jää aukko, josta veri karkaa taaksepäin eteiseen. Prolapsin klassisessa muodossa läppäpurjeisiin kertyy poikkeavaa pehmeää materiaalia, joka paksuntaa läpän liian suureksi ja haittaa sen sulkeutumista.

Verisuonia laajentavalla lääkityksellä (ACE:n estäjät, ATR:n salpaajat) voidaan lievittää oireita. Sydämen toiminnan heikkeneminen johtaa rasituksessa ilmenevään hengenahdistukseen ja fyysisen suorituskyvyn laskuun. Koska vian etenemistä ei voida ennakoida, läppävikaa pitää seurata Muita oireita ovat rintakipu, sydämen tykytys ja sydämen vajaatoiminnasta johtuvat turvotukset. Läppävika tulisi korjata ennen tätä vaihetta. Vaikea-asteisen läppävian seuraus on sydämen pumppauskyvyn aleneminen ja vajaatoiminta.

LEIKKAUS

Hiippaläpän vuodon hoito on läppäleikkaus. Leikkaus on tarpeen, kun läppävikaan liittyviä oireita alkaa esiintyä. Ilman oireitakin, kun vasen kammio laajenee (loppusystolinen läpimitta vähintään 45 mm) tai supistusvoima osoittaa ensimmäisiä heikkenemisen merkkejä (EF 60 % tai vähemmän). Lisäperusteina eteisvärinätaipumus tai merkittävä keuhkovaltimopaine, tietyt läppävian rakennepiirteet ja suuri todennäköisyys läpän korjattavuudesta. Avosydänleikkauksessa läppä korjataan aina kun se on mahdollista. Muutoin asennetaan biologinen tai mekaaninen tekoläppä. Tarvittaessa läppäaukkoa voidaan pienentää tukirenkaalla.

Jos vasemman kammion toiminta on vahvasti heikentynyt (EF alle 30 %), hoitoratkaisut tehdään yksilöllisesti. Leikkausrobottia käytettäessä leikkaus tehdään pienistä kylkiluuväleihin tehtävistä aukoista. Tietyissä tapauksissa, hiippaläpän vuotoa voidaan lievittää katetriteitse tehtävällä toimenpiteellä (MitraClip®).

TEKO- JA BIOLÄPÄT

Tekoläpällä sydämen toiminta voidaan yleensä palauttaa melkein normaaliksi. Tekoläppiä on kahta lajia. Biologiset läpät (bioläpät) tehdään sian tai naudan läppä- tai sydänpussikudosta käyttäen. Mekaaniset läpät tehdään keinoaineista. Bioläpät kestävät ainakin 10–20 vuotta, mekaaniset läpät vielä pidempään. Bioläppäleikkauksen jälkeen tarvitaan verihyytymätaipumuksen takia verenohennushoitoa (antikoagulaatiohoitoa) vain muutamien kuukausien ajan. Mekaaninen edellyttää pysyvää hyytymistä estävää verenohennuslääkitystä. Toistaiseksi varfariini (Marevan®) on ainoa tekoläppäpotilaalle sopiva verenohennuslääke.

LÄPPÄVIKOJEN EHKÄISY

Merkittävä osa hiippaläpän vuotovioista syntyy sepelvaltimotaudin tai kohonneen verenpaineen seurauksena. Näitä tiloja ehkäisemällä ja hoitamalla voidaan läppävikojen vaaraa jonkin verran vähentää.

Kirjoituksen tekstiä olen omavaltaisesti muokannut käyttäen allaolevan linkkiluettelon Sydän.fi:n Ylilääkäri Mikko Syvänteen, Terveyskylän kirjoituksia ja Lääkärikirja Duodecim Raimo Kettusen kirjoitusta. Linkit löytyvät linkkiluettelosta.

Lisälukemisena suosittelen kahta viimeistä linkkiä, jossa on lisätietoa leikkausarvioinnista ja itse leikkauksesta.



Linkkiluettelo:

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: