SYDÄMEN VAJAATOIMINTA

.. on eri syistä johtuva sairaustila, jossa sydän ei pysty normaalisti hoitamaan veren pumppaamista elimistöön. Vajaatoiminta ei siis ole itsenäinen sairaus, vaan oireyhtymä, joka voi johtua useasta eri sydänsairaudesta. Tavallisimmin aiheuttajana on sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine ja läppäviat. Sairaus voi alkaa akuutisti (äkillisesti), kuten sydäninfarkti tai pikkuhiljaa.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

OIREET

On tärkeää määrittää taustasyy, sillä hoitamalla syytä pystytään usein helpottamaan vajaatoimintaa. Sydänsairaus voi aiheuttaa tai olla aiheuttamatta vajaatoimintaa. Esim. sepelvaltimotauti voi ilmetä rasitusrintakipuna ilman vajaatoimintaa. Vaikeassa sepelvaltimotaudissa puolestaan vajaatoimintaoireet voivat hallita taudinkuvaa. Akuutista vajaatoiminnasta puhutaan, kun tauti alkaa äkillisesti esimerkiksi sydäninfarktin, vaikean sydänlihastulehduksen tai hankalan rytmihäiriön laukaisemana. Oireena on yleensä vaikea hengenahdistus. Pitkäaikainen eli krooninen vajaatoiminta alkaa salakavalan hitaasti. Oireet ovat aluksi lieviä ja pahenevat vähitellen.

TAUSTASAIRAUDET

Tavallisimmat taustasairaudet ovat sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine ja läppäviat. Jokin näistä sairauksista löytyy noin 90%:ssa tapauksista. Näitä ovat:
Sepelvaltimotauti, joka voi johtaa sydämen vajaatoimintaan laajan tai usean pienemmän sydäninfarktin arpeuttaessa sydänlihasta. Siihen voi liittyä äkillistä tai pitkäaikaista toistuvaa sydänlihaksen hapenpuutetta, joka johtaa sydämen pumppaushäiriöön.
Hoitamaton kohonnut verenpaine johtaa sydämen vasemman kammion paksuuntumiseen. Sydänlihas alkaa jäykistyä ja vasemman kammion täyttyminen vaikeutuu.
Kaikki läppäviat voivat johtaa sydämen vajaatoimintaan. Tavallisimpia aiheuttajia ovat aorttaläpän ahtauma ja mitraali - eli hiippaläpän vuoto. Vain vaikea-asteinen läppävika voi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.
Harvinaisia syitä ovat sydänlihassairaudet kuten kardiomyopatiat. Syöpähoidot ovat tehokkaita ja selviytyminen on parantunut merkittävästi. Monet sytostaattilääkkeet vaikuttavat sydänlihakseen ja voivat aiheuttaa vajaatoimintaa jopa vuosien kuluttua syöpähoidon päättymisestä.
Muita harvinaisia syitä ovat sydänlihaksen tulehdus (esim. sydänsarkoidoosi, pitkäaikainen hoitamaton rytmihäiriö, synnynnäinen sydänvika ja sydänpussin sairaudet.
Sydämen ulkopuolisia syitä ovat keuhkovaltimoiden verenpainetauti (pulmonaalihypertensio) ja harvoin yleissairaudet kuten vaikea infektio tai kilpirauhasen liikatoiminta.

VAJAATOIMINTA

Sydämen vajaatoiminta jaotellaan sen mukaan, mikä sydämen toimintavaihe on enemmän vialla. Yleensä vikaa on molemmissa vaiheissa, mutta ne painottuvat eri tavoin.
Systolinen vajaatoiminta on sydämen (usein vasemman kammion) heikentynyttä supistuvuutta. Pumppu on heikkotehoinen eikä pumppaa. Sydämen supistuvuutta mitataan ejektiofraktiolla, EF. Se on prosenttiosuus verestä, jonka kammio kerralla pumppaa ulos. Normaali EF on yli 50 %. Vaikeasta systolisesta vajaatoiminnasta puhutaan, kun EF on alle 35 %. EF:n ja sydämen toiminnan suhde ei ole suoraviivainen, koska siihen vaikuttavat muutkin tekijät.

Diastolisessa vajaatoiminnassa kammion täyttyminen on vaikeutunut seinämän paksuntumisen tai jäykistymisen vuoksi tai harvemmin sydänpussin nestekertymän takia. Tavallisesti kyse on vasemman kammion viasta. Vasemman eteisen ja keuhkolaskimoiden paine nousee aiheuttaen rasitushengenahdistusta. Silloin on tyypillisiä sydämen vajaatoiminnan oireita ja löydöksiä, mutta systolinen toiminta (EF) on normaali. Linkkiluettelossa (sivun alla) on Sydän.fi:n havainnollinen YouTube-video Sydämen vajaatoiminnasta 

OIREET JA NYHA-LUOKITUS

Oireista tyypillisimpiä ovat hengenahdistus ja rasitusväsymystä. Muita oireita ovat esim. heikentynyt rasituksen sieto, väsymys, turvotus, yöllinen yskä tai äkillinen painon nousu (yli 2 kg/viikko) on yleensä merkki äkillisestä nesteen kertymisestä elimistöön.

Sydämen vajaatoimintaan liittyvää hengenahdistusta arvioidaan neliportaisella asteikolla, joita kutsutaan NYHA-luokiksi.
1. Suorituskyky ei ole merkittävästi rajoittunut. Tavallinen rasitus ei aiheuta oireita.
2. Voimakkaampi rasitus aiheuttaa hengenahdistusta tai väsymistä.
3. Suorituskyky on vahvasti rajoittunut. Esim. jo rauhallinen kävely tai yhden kerrosvälin porrasnousu.
4. Kaikki fyysinen aktiviteetti aiheuttaa oireita. Oireita voi olla myös levossa.

VAJAATOIMINNAN HOITO

Hoidossa pyritään vaikuttamaan sen perussyyhyn. Tavallisin aiheuttaja, kohonnut verenpaine, hoidetaan tehokkaasti. Sepelvaltimotauti voidaan usein hoitaa lääkkeillä, joskus pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella. Vaikeaa vajaatoimintaa aiheuttava tai pahentava läppävika korjataan leikkauksella tai katetritoimenpiteellä. Lääkehoito on tärkein osa sydämen vajaatoiminnan hoitoa ja sitä hoidetaan useilla lääkkeillä, joista tärkeimmät ovat nesteenpoistolääkkeet (diureetit), ACE:n estäjä tai ATR:n salpaaja sekä beetasalpaaja. Nesteenpoistolääkkeet voivat parantaa myös vajaatoiminnan ennustetta. Käytetyimmän nesteenpoistolääkkeen, furosemidin, annosta voidaan muuttaa painon muutosten, turvotusten, hengenahdistuksen ja muidenkin oireiden mukaan. Lisäksi mm. digoksiinia ja pitkävaikutteista nitroa (nitraattia) voidaan käyttää. Monet vajaatoimintapotilaat tarvitsevat myös veren hyytymistä estävää lääkitystä. Tulehduskipulääkkeitä tulee käyttää harkiten. Lääkehoidolla oireet lievittyvät huomattavasti ja suorituskyky paranee. Ennusteeseen vaikuttavia lääkkeitä ei pidä vähentää eikä lopettaa, vaikka oireet helpottaisivat.
Muu hoito: Usein oireita voidaan merkittävästi helpottaa ja jopa ennustetta parantaa ns. vajaatoimintatahdistimen avulla (CRT-tahdistin). Toisinaan voidaan tehdä sydämensiirto. Joskus vaikeata vajaatoimintaa hoidetaan tilapäisesti aorttaan tai sydämen kammioon asennetulla ”apupumpulla”. Äkillistä vaikeaa vajaatoimintaa voidaan hoitaa sydänkeuhkokoneella (ECMO).
Sairastuneen säännöllisellä liikunnalla, painon tarkalla hallinnalla, alkoholin käytön kohtuullistamisella ja terveellisellä vähäsuolaisella ja riittävästi rautaa sisältävällä ruokavaliolla on tärkeä rooli vajaatoiminnan hoitamisessa.

OMAT KOKEMUKSENi

Sydänoireeni havaittiin toista leikkausta suunniteltaessa lääkärin kuunnellessa stetoskoopilla sydäntä. Verenpaineeni oli jäänyt kahden raskausmyrkytyksen myötä vähän yli raja-arvon (ainakin valkotakkisten luona mitatessa). Olin syönyt samaa verenpainelääkettä, jota sain käyttää imettäessänikin. Muutaman henkäyksen jälkeen lääkäri paukautti, että minulla on ainakin keskivaikea mitraaliläpän vuoto ja leikkaus siirtyy, kunnes sydäntilanne on selvitetty. Selvittelyissä meni vaihtoon verenpainelääke ja sain läppäpotilaan seurannan. Heti sanottiin, että läppä on jossain vaiheessa leikattava. Ketään ei kiinnostanut piipitykseni siitä, voisiko sydämessäni olla sydänsarkoidoosi. Söin purkeittain kortisonia jo keuhkojen takia ja sen katsottiin hoitavan sydäntä (jos se sarkoidoosi siellä olisi). Oireet oli klassiset: hengenahdistusta, väsyvyyttä, nesteturvotusta.

2010 pääsin lopulta magneettikuvauksiin ja diagnoosiksi sain sydänsarkoidoosin. Sain kortisonin lisäksi solunsalpaajia, nesteenpoistolääkityksen tehostamista, sydäntä tukevia lääkitystä, liikuntaohjeet ja ohjeet pitää lääkelista ja oireilu mukanani. Läpän takaisinvirtausääni oli melko häiritsevä, sen kuuli itse ja muut lähelläni. Mitraaliläppä leikattiin 2014, korvatiin rakennetta possun bioläpällä ja ommeltiin 18 tukirihmaa, jotka olivat rikkoutuneet. Leikkauksen myötä en tarvinnut verenpainelääkitystä. EF-lukema ei juurikaan korjaantunut, koska sarkoidoosin aiheuttamaa arpikudosta on ja ne elävät yhä omaa elämäänsä. Leikkaus oli pakko tehdä ja akuutin sydämen romahtamisen se esti.

Olen koostanut tekstit omavaltaisesti hyötykäyttäen seuraavia linkkejä. Sydän.fi:n tekstit ovat Ylilääkärien kirjoituksia (Mikko Syvänne ja Anna-Mari Hekkala). Lääkärikirja Duodecimin teksti on Kardiologian erikoislääkäri Raimo Kettusen. 

Sydän.fi, Ylilääkärit Syvänne ja Hekkala Sydämen vajaatoiminta

Terveyskirjasto Raimo Kettunen - Sydämen vajaatoiminta

MUISTA LINKEISTÄ voi lukea lisää seuraavista linkeistä:

YouTube-video Sydän.fi - Sydämen vajaatoiminta

Käypä hoito - Sydämen vajaatoiminta

Terveyskylä - Sydämen vajaatoiminta

Potilaan lääkärilehti - Sydämen vajaatoiminta


Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.

#jättisolumyokardiitti #reunallapelottaa #sydan #sydanfi #toivo #vertaistuki


Kirjoituksia:

Sydän - rakenne ja toiminta

Sairastuneet ja läheiset

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Sydänsairaille suun terveydestä

Hoitoväsymys

Kokemukseni - Töissä sairaana

Sydänlihassairaus kardiomyopatia

Ultraharvinainen sydänlihassairaus Jättisolumyokardiitti

Sydänlihassairaus Dilatoiva kardiomyopatia

Sydänlihassairaus Hypertrofinen kardiomyopatia

Sydänsarkoidoosi - kokemukseni 

Sydänsairaudestani Rosie.fi:ssä

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: