TAHDISTIMET

Kuvan lähde  Potilaaan lääkärilehti

Maallikko voi ajatella, että tahdistin on mötikkä, joka laitetaan rintaan rytmihäiriöiden takia. Ehei, nykyään on eri syistä aiheutuviin rytmihäiriöihin omanlaisensa. On perustahdistimia ja sitten niitä, joissa on useita ominaisuuksia - iskutoiminto ja erillinen etäseurantalaite. Tahdistin on loppuiän seuralainen. Patteri kuluu ja laitteet yhä paranevat. Patterin kuluessa se vaihdetaan tai samalla laite vaihdetaan uudempaan. On olemassa jo verisuonia pitkin asennettava mallikin, eikä erillisiä johtojakaan tarvita. Kehitys kehittyy.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ASENTAMISEN SYYT JA TUTKIMUKSET

Yleisimmin sydämentahdistin asennetaan liian hitaan sykkeen takia. Vajaatoiminnan ja rytmihäiriöiden hoitoon on erilaiset tahdistinlaitteet. Tahdistimen tarvetta tutkitaan sydänfilmillä (EKG). Usein tarvitaan myös EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (Holter) ja rasituskoe. Joskus tehdään elektrofysiologinen tutkimus (EFT). Tarvetta arvioidaan usein myös sydämen ultraäänitutkimuksella.

LIIAN HIDAS SYKE

Tahdistinhoidon tavallisin syy on hidas syke, joka aiheuttaa oireita. Se voi johtua sydämen luontaisen tahdinantajan, sinussolmukkeen heikkoudesta eli sairaan sinuksen oireyhtymä. Toinen syy on sydämen luontaisen sähkönjohtumisen heikkous, eteis-kammiokatkos, joita on eriasteista. 

Asentaminen on tarpeen, jos

  • jatkuvasti hidas syke tai pitkät paussit aiheuttavat oireita esim. huimausta, pyörtymistä tai sydämen vajaatoimintaa.
  • rasituksen sieto on alentunut, koska syke ei edes rasituksessa nouse.
  • tai jos esiintyy ajoittaisia rytmihäiriökohtauksia, esim. eteisvärinäkohtauksia, joiden lääkehoitoa ei pystytä muuten toteuttamaan.

HITAIDEN RYTMIHÄIRIÖIDEN TAHDISTIMET

Hitaan sykkeen syynä voi olla heijasteperäinen hidaslyöntisyys, joka on voimakasta autonomisen hermoston reaktioita, joka hidastaa sykettä yllättäen. Joskus se johtaa jopa hetkelliseen lyöntitaukoon ja pyörtymiseen. Tahdistinjärjestelmä koostuu johdoista ja itse tahdistinlaitteesta. Johto voidaan kiinnittää sydämen yläosaan eli oikeaan eteiseen tai sydämen alaosaan, oikeaan kammioon.

Kun johto on kiinnitetty eteiseen, puhutaan eteistahdistimesta. Kun johto kiinnitetään kammioon, puhutaan kammiotahdistimesta. Näin mm. turvataan sykkeet hitaan eteisvärinän aikana.

Kahden johdon tahdistinjärjestelmää kutsutaan fysiologiseksi. Tahdistin pyrkii seuraamaan sydämen luontaista syketaajuutta mahdollisimman tarkasti. Johdoton tahdistin, sydänkapseli, asennetaan sydämen oikeaan kammioon. Se estää liian hidasta sykettä ja nostaa tarvittaessa sykettä rasituksessa.

VAJAATOIMINTATAHDISTIN ELI SYDÄMEN SUPISTUSTA SYNKRONOIVA TAHDISTINHOITO

Kuva Microsoft 365 kuvapankista

Sydämen vajaatoimintatahdistin asennetaan sydämen vajaatoiminnan oireista kärsiville. Tahdistin voidaan laittaa, kun sydämen pumppausvoiman alentuminen on todettu ultraäänitutkimuksessa ja tietyt kriteerit täyttyvät EKG:ssä eli sydänfilmissä. Tahdistinhoidolla korjataan hidasta syketaajuutta ja tavoitellaan sydämen vasemman kammion epätahtisen supistuksen korjaamista. Onnistuessaan se parantaa kammion supistumista, pienentää laajentuneen vasemman kammion kokoa ja lievittää osalla potilaista hiippaläpän vuotoa.

RYTMIHÄIRIÖTAHDISTIN ELI SISÄINEN SYDÄNISKURI

Rytmihäiriötahdistin kehitettiin estämään äkkikuolema potilaalla, jolla oli todettu henkeä uhkaava kammioperäinen rytmihäiriö. Tahdistinhoito voi kohdistua myös sydämen vakavien rytmihäiriöiden hoitoon. Tahdistimessa on defibrilloiva eli sisäinen sydäniskuri. Laite pystyy johtojensa avulla tunnistamaan sydämen vaarallisen rytmihäiriön ja tuottamaan voimakkaan sähköimpulssin, joka pysäyttää rytmihäiriön. Rytmihäiriötahdistin asennetaan tavallisen sydämentahdistimen tapaan ihon alle vasemman solisluun alapuolelle paikallispuudutuksessa. Johdot viedään sydämen sisälle laskimosuonia pitkin. Valikoiduissa tapauksissa voidaan käyttää kokonaan ihonalaisesti asennettavaa laitetta (ns. subkutaaninen ICD). Tällöin tahdistin tai johdot eivät ole kontaktissa sydämeen lainkaan. Laite ja johdot ovat rintakehällä ihon alla.

Joskus tahdistin asennetaan ennaltaehkäisevästi, jolloin vakavan rytmihäiriön riskin ajatellaan olevan suuren.  Näitä ovat mm sydäninfarktin sairastaneet, joilla sydämen pumppausteho on jäänyt alentuneeksi. Samoin sydänsairaat, joilla on ollut tajunnanmenokohtaus ja kammiorytmihäiriötä epäillään syyksi. Rakenteellisissa sydänsairauksissa (hypertrofinen kardiomyopatia) ja perinnöllisissä rytmihäiriösairauksissa (pitkä QT-aikaoireyhtymä) voidaan tarvita ICD-tahdistinta. Ihon alle implantoitava rytmihäiriötahdistinlaite, jossa ei käytetä verisuonireittejä ollenkaan, on kooltaan tavanomaista rytmihäiriötahdistinlaitetta hieman suurempi.

TAHDISTIMIEN LYHENTEET

VVI(R)-tahdistimessa on yksi johto oikeaan kammioon. VDD -tahdistimessa on yksi johto oikeaan kammioon, mutta eteisten kohdalla tunnistuselektrodi. Rytmihäiriötahdistinlaitteissa toimintaa kuvaa koodimerkinnät VVI-ICD/DDD-ICD. Vajaatoimintatahdistimissa on kirjainlyhenne DDD-CRT, kun kyseessä on fysiologinen järjestelmä. VVI-CRT, kun eteisjohtoa ei ole.

Yleisimmin käytetyt tahdistustavat:

Tahdistustapa

Toiminta

AAI

Eteistahdistus  Tunnistaa ja tahdistaa eteistä

VVI Kammiotahdistus

Tunnistaa ja tahdistaa kammiota

VDD Eteisohjattu kammiotahdistus

Tunnistaa eteisiä ja kammioita, tahdistaa vain kammiota

DDI Eteisten ja kammioiden sekventiaalitahdistus

Tunnistaa ja tahdistaa eteisiä, ei  käytä eteistunnistusta  kammiotahdistuksen ohjaamiseen

DDD

Täysin fysiologinen tahdistus Tunnistaa ja tahdistaa eteisiä ja kammioita

_ _ _ R  Sykettä vaihtava tahdistus

Vaihtaa syketaajuutta sensorin  aktiviteetin mukaan, voidaan  yhdistää kaikkiin muihin paitsi VDD -tahdistukseen.

Suomessa sydämentahdistimia asetetaan vuosittain yli 6500 potilaalle ja vuonna 2018 maassamme arvioitiin olevan yhteensä 50 000 – 60 000 tahdistinpotilasta.

Tahdistinlaitteiden ensiasennusmääriä v 2018:  Hidaslyöntisyyden tahdistimet 5275, Rytmihäiriötahdistimet 893, Vajaatoimintatahdistimet 519.

Sydämentahdistimia asennetaan sekä yliopistosairaaloissa että keskussairaaloissa. Osalle potilaista hoitoon kuuluu kotiin annettava maksuton etäseurantalähetin.

Tekstin koostamiseen olen käyttänyt linkkiluettelon Sydän.fi:n tekstiä Tahdistimia on monenlaisia, Sannamari Väre, jota olen omavaltaisesti muokannut. Erityisesti suosittelen Sydän.fi:n YouTube-videota.

Linkeissä lisätietoa:

Tahdistimia on monenlaisia - Sydän.fi, Sannamari Väre

Sydämentahdistimet - millaisia, keille - Duodecim Terveyskirjasto

YouTube-video Sydän.fi - Elämä sydäntahdistimen kanssa

#armo #kiitollisuus #mielenrauha #myotatunto #sydan #sydanfi #toivo


Kirjoituksia:

Sydän - rakenne ja toiminta

Sydämen vajaatoiminta

Mitraaliläppävuoto- ja leikkaus

Sydänlihassairaus kardiomyopatia

Sydänlihassairaus Dilatoiva kardiomyopatia

Sydänlihassairaus Hypertrofinen kardiomyopatia

Ultraharvinainen sydänsairaus Jättisolumyokardiitti

Kokemukseni - Sydänsarkoidoosi

Sydänsairaudestani Rosie.fi:ssä

Kokemukseni - Mitraaliläppävuoto ja avosydänleikkaus

Kokemukseni - Syöpä vs. harvinaissairaus

Sairastuneet ja läheiset

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: