SYÖPÄ JA SUUN TERVEYS

Suun terveyden kannalta merkitseviä syöpälääkkeiden haittavaikutuksia ovat luuytimen laman aiheuttama infektioherkkyys ja limakalvovauriot. Sädehoidon merkittävin haitta on suun kuivuminen, joka altistaa limakalvovaurioille, sieni- ja bakteeri-infektioille, kivulle, maku- ja hajuaistin häiriöille, nielemisvaikeuksille ja hampaiden reikiintymiselle.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

SUU JA SYÖPÄ


Suun merkitys infektiolähteenä nousi tietoisuuteen nimenomaan syöpäpotilailla. Esim. leukemia- ja lymfoomahoitojen aikaiset sepsikset olivat jopa 25-30-prosenttisesti lähtöisin suusta. Nykyisin hammassaneeraus on itsestään selvää ennen syöpähoitojen aloittamista. Tutkimukset ovat paljastaneet yhteyksiä hammasinfektioiden ja syöpäsairastavuuden välillä. Syöpäpotilailla on runsaasti hammasinfektioita tautihistoriassaan. Karies ei näytä liittyvän syöpäsairastuvuuteen pään ja kaulan alueen syöpiä tarkasteltaessa. Suun alueen infektiofokukset tulee hoitaa ennen syöpähoitojen aloittamista. 
Pitkälle edenneinä ja hoitamattomina suun ja hampaiden infektiot aiheuttavat haittaa yksilön yleisterveydelleen ja muodostavat hoidollisen painolastin, jolla on myös kansanterveydellistä ja taloudellista vaikutusta. Tällä on merkitystä myös perussairauksien kontrolloimisessa, sillä varsinkin krooniset hammasinfektiot, kuten parodontiitti, ylläpitävät salakavalaa systeemistä tulehdustilaa. Vaikeasti sairaiden potilaiden suun ja hampaiden hoito keskitetään keskussairaaloiden suu- ja leukasairauksien klinikoihin.

SYÖPÄPOTILAAN SUUNHOITO


Syöpäpotilaan suunterveyden ylläpitäminen edellyttää tihennettyjä hammaslääkärin ja suuhygienistin kontrolleja sisältäen ennaltaehkäiseviä fluorihoitoja päivittäisen tehostetun omahoidon lisäksi.

Lääkehoito eri syöpätaudeissa on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmenen aikana. Perinteisten solunsalpaajien (sytostaattien) rinnalle on vakiintunut käyttöön uusia biologisia syöpälääkkeitä. Nämä uudet lääkeryhmät muodostavatkin nykyään tärkeimmän tutkimuskohteen. Solunsalpaajat, sädehoito ja muut syöpähoidot aiheuttavat eriasteista infektioalttiutta. Infektioalttius voi olla yleistä tai paikallista.

Yleinen infektioalttius voi johtua perustaudista ja lääkehoidosta, mutta myös operatiivisesta hoidosta (pernan poisto) ja sädehoidosta. Paikallinen infektioalttius johtuu tavallisimmin operatiivisesta hoidosta, toimenpiteestä tai sädehoidosta. Muut perussairaudet, kuten diabetes ja sepelvaltimotauti, voivat aiheuttaa infektioalttiutta. Kerro aina hoitavalle lääkärillesi, jos olet menossa suun alueen toimenpiteeseen ja hammaslääkärillesi, mitä syöpähoitoja olet saanut tai olet saamassa.

SYÖPÄLÄÄKKEET


Solunsalpaajat ja muut syöpälääkkeet pääsääntöisesti vaurioittavat soluja siten, että ne eivät pysty jakautumaan ja kuolevat. Syöpäkasvaimessa on soluja, joita nämä hoidot pyrkivät vaurioittamaan. Haittavaikutukset johtuvat terveiden solujen vaurioista. Erityisen herkkiä kudoksia syöpähoidoille ovat luuydin, limakalvot ja karvatuppi. Suunterveyden kannalta merkitseviä ovat luuytimen laman aiheuttama infektioherkkyys ja limakalvovauriot, jotka vaativat paikallishoitoja.

SUUN KUIVUMINEN JA MUUT VAIVAT


Suun kuivuminen on hyvin yleinen syöpähoitoja saavan vaiva. Se altistaa limakalvovaurioille, sieni- ja bakteeri-infektioille, kivulle, maku- ja hajuaistin häiriöille, nielemisvaikeuksille ja hampaiden reikiintymiselle.
Suunterveyttä voivat rasittaa lisäksi pahoinvoinnin ja oksentelun aiheuttama kuluminen, eroosio eli hampaan pinnan kemiallinen liukeneminen, hampaiden narskuttelu sekä myös omahoidon jääminen vähemmälle väsymyksen myötä. Suun kivun vuoksi suun hoitaminen on usein haasteellista.

OMAHOITO

  • · Puhdista suu, hampaat ja proteesit aamuin illoin.
  •  Huuhtele hampaat haalealla vedellä jokaisen ruokailukerran jälkeen (voit myös purskutella vedellä ja sylkäistä pois).
  • Alkoholi ja tupakka ärsyttävät limakalvoja.
  • Käytä fluorihammastahnaa. Käytä tarvittaessa fluorihuuhteluja, -tabletteja tai/ja ksylitolituotteita.
  • Juo riittävästi vettä.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärin tutkimuksessa.

VINKKEJÄ SUUNTERVEYDEN YLLÄPITÄMISEEN


Hoitojen aikana suositellaan syömään pieniä aterioita useita kertoja päivässä. Aterioiden tulisi olla kevyitä ja raikkaita, joten ne ovat usein happamia hampaille. Tehostetun omahoidon lisäksi suositellaan:
  • Suun limakalvojen tulehtuessa vältä voimakkaasti maustettua ja hapanta ruokaa. Myös esim. mansikka, tomaatti, paprika ja sitrushedelmät voivat ärsyttää suun limakalvoa.
  • Vältä kovin kuumaa tai kylmää. Suosi pehmeitä ja mietoja ruokia.
  • Kamomillatee, suola- ja soodavesi rauhoittavat limakalvoja. (Suolaliuos 1 tl suolaa, 1 tl soodaa / 1 l kuumaa vettä, purskuttelu viileänä)
  • Puudutusgeelit ja mikstuurat helpottavat kipua ja auttavat riittävän ravinnonsaannin turvaamisessa.
  • Sieni-infektioiden hoidossa paikallishoito on usein riittävä. Klooriheksidiini- ja amfoterisiini B -tuotteita suositellaan erityisesti proteesien käyttäjille. Mikonatsoli- ja nystatiini-valmisteet ovat myös tehokkaita. Klooriheksidiinia ei tule käyttää sädehoidon aikana.
  • Vaahtoutumattomat fluoripitoiset herkän suun hammastahnat ja alkoholittomat suuvedet ovat suositeltavia.
  • Ruokaöljyt (oliivi, rypsi, pellava) hoitavat limakalvoja.
  • Suuta kostuttavia ja voitelevia suunhoitotuotteita löytyy apteekeista.
  • Vihannesten, kasvisten, hedelmien ja leipien syöminen lisää syljeneritystä. Syödessä ruoka tulee pureskella hyvin.

SÄDEHOITO PÄÄN JA KAULAN ALUEELLE


Sädehoito aiheuttaa välittömiä ja pitkäaikaisia haittoja. Limakalvot vaurioituvat 3–15 vrk:n kuluessa sädehoidosta, jolloin ne kipeytyvät ja tulehtuvat. Myös maku- ja hajuaistin häiriöt, puremalihasten kiristyminen sekä sieni-, virus- ja bakteeri-infektiot ovat tavallisia. Sädehoidon merkittävin haitta on suun kuivuminen. Suunterveyden ylläpitäminen sädehoidon aikana perustuu ennaltaehkäisevään hammashoitoon, kivun ja tulehdusten hoitoon ja riittävään ravitsemukseen. Hampaat tulee olla hoidettu ennen sädehoitoa osteoradionekroosin (luukuolion) ehkäisemiseksi. Sädehoidetun leuan hammashoitotoimenpiteet tehdään antibioottisuojassa.

Tekstin työstämiseen olen omavaltaisesti käyttänyt linkkilistan aineistoa. Kuvat Microsoft 365 kuvapankista.

#reunallapelottaa #siskot #siskola #syopa #toivo


Linkkiluettelo:

Suun terveys syöpäpotilailla - Hammaslääkäriliitto

Suun terveys ja krooniset sairaudet- Duodecim


Kirjoituksia:

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

Syövän hoidot

Syöpä ja suun terveys

Syöpäsairaan ravitsemus

Siskola ja siskot - Syöpäsairaiden naisten tukisivusto

Keuhkosyöpä

Sairaan itsetunto

KOKEMUKSENI - Tupakoimattoman keuhkosyöpä 

Kokemukseni - Syöpä vs. harvinaissairaus

Kirjoitukseni -TOIVO ja TUKI - Siskot, matka jolle kukaan ei halunnut-sivustolle

Kokemukseni - Syöpäpeikon kainalossa

Kokemukseni - Syöpäkontrolli - Tahdistin turvana 4 vuotta

Kirjoittajan sairauksista

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: