SYÖVÄN HOIDOT

Hämmentävän monella on syöpäsairauksista väärä käsitys. Syöpä kun on monimutkaisen prosessin tulos ja vaikeasti lokeroitava sairaus. Se on viheliäinen koska, se voi pitkään lymytä esim. vatsassa tai keuhkoissa niin ettei sitä huomaa (kuten blogistilla). Suomessa on nyt noin 240.000 syöpään sairastunutta, jotka elävät sairastamisen ohella tavallista elämää. Syöpä ei aina tarkoita hiusten menettämistä, rankkoja kipuja ja laihtunutta olemusta. Osa kykenee työskentelemään ja voi melko hyvin. Sitkeässä on asenne”vamma”, että syöpä olisi jollain tavalla itse aiheutettu. Tässä faktoja syövästä.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ERILAISUUS JA SYNTYPROSESSI

Jokainen syöpä on erilainen. Lajeja on parisen sataa. Lähde voi olla osin perimässä tai tullut esim. altistuksena. Usein elintavat tai elämänkulku eivät selitä sitä, miksi joku sairastuu. Vuosittain noin 30.000 suomalaista paranee syövästä. Vaikkei kaikkea voida parantaa, voidaan usein elää monella tapaa hyvää elämää. ”Eri syöpätaudeilla on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä. Niiden syyt, kulku, oireet ja hoito eroavat paljon toisistaan. Syöpä on vuosia kestävä tapahtumasarja, jossa solun perimäaines vaurioituu ja muuttaa solun pahanlaatuiseksi. Kun solu on kerran läpikäynyt syöpään johtavan muutosprosessin, se jakautuu ja tuottaa suuren joukon pahanlaatuisia soluja. Ne muuttuvat useiden välivaiheiden kautta pahanlaatuiseksi solukoksi. Vähitellen solukosta muodostuu kyhmy, tuumori. Syöpäsolun tulee jakautua tuhansia kertoja ennen kuin kasvain on edes herneen kokoinen. Voi kestää jopa yli kymmenen vuotta, ennen kuin kasvain näkyy röntgenkuvassa tai on käsin tunnettavissa. Se voi myös muodostua nopeammin. Aina syöpäsolut eivät muodosta kasvainta. Esim.  leukemiassa syöpäsolut kiertävät elimistössä.”

HOITO SIVUVAIKUTUKSINEEN

Hoidon tavoitteena on syövän parantaminen, oireiden lievittäminen, sairauden hallitseminen ja sen uusiutumisen ehkäiseminen.
Syöpälääkkeet
kehittyvät, uusia mahdollisuuksia ja hoitomuotoja keksitään jatkuvasti. Uusimpia ovat täsmälääkkeet ja immunologiset hoidot ovat. Moni saa yhdistelmähoitoja. Hoitomuodot riippuvat mm. syövän laadusta ja levinneisyydestä, potilaan yleiskunnosta ja iästä. Jokaisen hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Samaakin syöpää sairastavien hoito voi olla erilaista.

Leikkauksessa poistetaan syöpäkasvain ja riittävä määrä tervettä kudosta estämään paikallinen leviäminen. Leikkauksen aikana voidaan myös selvittää, onko syöpä levinnyt lähellä oleviin kudoksiin ja imusolmukkeisiin. Sen laajuus vaihtelee. Leikkaus on ensisijainen vaihtoehto kiinteiden kasvainten hoidossa. Joskus se on ainoa hoitokeino, mutta usein siihen liitetään lääkehoitoja, sädehoitoa ja/tai hormonihoito.                      

Sädehoidosta: Voimakas säteilyenergia saa solussa aikaan muutoksia ja solun jakautuminen estyy. Sitä käytetään parantamiseen, lievittämään oireita ja estämään uusiutumista. Leikkauksen jälkeen sädehoidon tavoitteena on estää mahdollisesti jäljelle jääneitä syöpäsoluja jakaantumasta. Säteily vaikuttaa myös normaaleihin soluihin.

Solunsalpaajia (solujen kasvua estävät lääkkeet) annetaan, kun halutaan vaikuttaa myös pieniin etäpesäkkeisiin eli metastaaseihin, jotka ovat voineet levitä syöpäkasvaimesta ennen sädehoitoa. Käytössä on suuri ryhmä erilaisia lääkkeitä, joita usein käytetään yhdistelminä. Sädehoitoa ja solunsalpaajia annetaan joskus samanaikaisesti.

Immunologisia syöpähoitoja ovat interferoni- ja vasta-ainehoidot.
Täsmälääkkeiden avulla syöpäsolun kasvu ja jakautuminen tai syöpäkasvaimille välttämättömän verisuonimuodostuksen syntyminen voidaan estää.

Toisinaan lääkitys annostellaan paikallisesti esim. keuhkopussiin, virtsarakkoon tai selkäydinkanavaan. Lääkkeitä annetaan myös tabletteina. Osassa syöpäsairauksia esim. lymfoomassa (imukudoskasvain) ja leukemiassa syöpälääke voi olla ainoa hoitomuoto.

Syöpälääkehoidon sivuvaikutukset: Koska lääkeaine pääsee suurimpaan osaan kehon soluja, niiden vaikutusta myös terveisiin kudoksiin ei voida täysin välttää. Ne ovat hyvin moninaisia ja niiden voimakkuus vaihtelee. Osa hoidoista on lyhytvaikutteisia, mutta osa hyvin pitkävaikutteisia.

VOIMIA KAIKILLE SYÖPÄÄ SAIRASTAVILLE, HEIDÄN LÄHEISILLEEN JA KAIKILLE, JOITA SYÖPÄ KOSKETTAA.


Tekstiin on käytetty omavaltaisesti kirjoitus kooten linkin lähdettä:

Suomen syöpäpotilaat- Selviytyjän matkaopas 2016, sivut 15-23

Kirjoituksen kuvat on Microsoft 365 kuvapankista.


#reunallapelottaa #sairas #siskola #siskot #syopa #syopapotilaat #toivo #vertaistuki


Kirjoituksia:


Kokemukseni - Tupakoimattoman keuhkosyöpä

Kokemukseni - Syöpäpeikon kainalossa 

Kokemukseni - Syöpä vs. harvinaissairaus

TOIVO ja TUKI-kirjoitukseni - Siskot, matka jolle kukaan ei halunnut-sivustolle

Kokemukseni - Harvinaissairaus

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: