SYDÄN - RYTMI JA RYTMIHÄIRIÖT

Jännittävässä tai stressaavassa tilanteessa voi tuntea sydämen lyönnit voimakkaampina ja rytmi voi tuntua kiihtyneeltä. Tätä ei kutsuta rytmihäiriöksi. Lisälyönnit ovat terveen sydämen rytmihäiriöitä. Sydämen rytmin voi aistia esim. illalla vasemmalla kyljellä maatessa ja unen tuloa odottaessa. Jännittävissä tilanteissa sympaattinen hermosto saa sydämen hakkaamaan ja rytmi voi tuntua nopealta, jopa häiritsevältä. Sydän voi muljahtaa ja aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta rinnassa. Mikä on normaalia ja milloin pitäisi epäillä rytmihäiriösairautta?

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!


R
ytmihäiriöistäni, tahdistimen asennuksesta ja ablaatioista, sydämen vajaatoiminnasta ja sairastamastani sydänsarkoidoosista - eli Omista kokemuksistani on alla omat kirjoituksensa.

MIKÄ ON NORMAALI RYTMI?

Normaalisyke on levossa 60-100 lyöntiä/min ja leposyke voi olla alle 60/min. Rasituksessa syke nousee. Monet muut tekijät voivat kiihdyttää sykettä ilman rasitustakin .Esim. runsas kofeiinin (kahvin) nauttiminen, jännitys, mielenliikutukset, tupakka ja alkoholi. Normaali rytmi on tasainen, mutta pieni vaihtelu kuuluu asiaan. 

Kun rytmikäsky on syntynyt sinussolmukkeessa, viesti kulkeutuu eteisiin ja edelleen kohti eteisten ja kammioiden välissä olevaa pääjohtoa. Se jatkaa kammiopuolelle, jossa kulku jatkuu johtoratoja myöten alaspäin ja leviten siten koko sydämen alueelle. Yksi sydämen lyönti on syntynyt. Sydämen lisälyönti syntyy, kun muualta kuin sinussolmukkeesta ilmaantuu ylimääräinen käsky, joka leviää pitkin sydäntä aiheuttaen tavallisesta poikkeavan supistumisen. Tyypillinen oire on muljahtelun tunne, sydän tuntuu ikään kuin pyörähtävän rinnassa. Normaaliin sydämen toimintaan kuuluu pieni määrä lisälyöntejä, jotka saattavat tehdä sydämen rytmin hetkellisesti epätasaiseksi. 
Silloin puhutaan ns. terveen sydämen rytmihäiriötaipumuksesta. Lisälyönnit ovat tavallisia terveen sydämen rytmihäiriöitä, ja niitä esiintyykin useimmilla ihmisillä.

RYTMIHÄIRIÖT

Sydämen rytmihäiriö voi johtua myös sydänsairaudesta. Rytmi on poikkeava, jos se on liian nopea, liian hidas tai epätasainen.

Nopeasta rytmihäiriöstä käytetään nimitystä takykardia. Sydän lyö levossakin selvästi yli 100 kertaa/min. Rytmi voi olla tasainen tai epätasainen. Epätasainen, nopea rytmi on lähes aina merkki eteisvärinästä. Tasaiselta tuntuvan nopean tykytyksen aiheuttaa yleensä jokin eteisissä sijaitseva rytmihäiriöpesäke, ylimääräinen sähkörata tai joskus harvoin kammioperäinen rytmihäiriö. Tykytykseen liittyy usein muitakin oireita, kuten epämääräistä huonoa oloa ja huimausta.

Hidasta rytmihäiriötä kutsutaan bradykardiaksi, jolloin sydän lyö alle 50 kertaa/min. Syke ei yleensä nouse edes rasituksessa ponnistellessa, kuten ylämäkeä kävellessä tai portaita noustessa. Oireena on heikotusta ja huimauksen tunnetta, jopa pyörtyminen. Joskus lisälyönnit voivat harhauttaa sykemittareita, jolloin mittaustulos saattaa olla erheellisen matala. Mittarit eivät tunnista lisälyöntiä, jolloin ne jäävät laskematta. Beetasalpaajat hidastavat pulssia, joten näiden käyttäjillä saattaa syke olla usein alle 50/min.

Epätasainen syke voi olla merkki eteisvärinästä tai runsaasta lisälyöntisyydestä. Tunnustellessa rytmissä ei ole juurikaan tasaisia vaiheita, vaan se tuntuu olevan koko ajan epätahdissa tai tunnu löytyvän lainkaan.

HUOLESTUTTAAKO?

Jos epäilet, että sydämen rytmissä saattaisi olla jotain vikaa, tunnustele tai pyydä jotakuta toista tunnustelemaan pulssisi. Verenpainemittari on hyvä apuväline. Kirjaa tulokset ylös.

Rytmihäiriöitä on erilaisia ja kustakin niistä on paljon tutkittua tietoa. Linkkiluettelosta pääset lukemaan tarkempia tietoja.

Tavallinen rytmihäiriö on eteisvärinä. Siinä sydämen rytmi on pitkiä aikoja epätasainen ja yleensä normaalia rytmiä nopeampi. Eteisvärinä ja eteislepatus ovat nimensä mukaisesti sydämen eteisistä lähtöisin olevia rytmihäiriöitä. Eteisperäisiä tai välittömästi eteisten ja kammioiden väliseltä alueelta lähteviä rytmihäiriöitä on muitakin. Niiden yhteisnimitys on supraventrikulaarinen takykardia (SVT). Supraventrikulaarinen tarkoittaa kammioiden yläpuolelta lähtevää ja takykardia sydämen tykytystä. Ikääntyessä sydämen sähköinen toiminta voi hidastua. Sydämen rytmi on levossa ja rasituksessa liian hidas. Oireena on voimattomuutta ja uupumista, jopa pyörtyminen. 

Lähes kaikki sydänsairaudet ja kohonnut verenpaine altistavat rytmihäiriöille. Esim. sydäninfarktin jälkeen henkilölle voi tulla pysyvä alttius kammioperäisille tykytyskohtauksille, joita kutsutaan kammiotakykardioiksi. Kammiovärinän taustalla on lähes poikkeuksetta sydänsairaus.

Rytmihäiriötaipumus voi olla myös periytyvä, kuten pitkä QT-oireyhtymä, Brugadan oireyhtymä ja katekoliamiiniherkkä polymorfinen kammiotakykardia. Ne ovat hyvin harvinaisia.

Linkkiluettelon tekstejä olen käsitellyt pohjana omavaltaisesti muokaten:

Sydämen rytmi - Sydän.fi Annamari Heikkala

Sydämen rytmihäiriöt - Sydän.fi Annamari Hekkala

Sydämen rytmihäiriöt - Duodecim Terveyskirjasto - Raimo Kettunen

Eteisvärinä eli flimmeri - Sydän.fi Annamari Hekkala

Eteislepatus eli flutteri - Sydän.fi Annamari Hekkala

Supraventikulaariset takykardiat - Sydän.fi Annamari Hekkala

Hitaat rytmihäiriöt - Sydän.fi Annamari Hekkala

Kammiotakykardia - Sydän.fi Annamari Hekkala

Kammiovärinä - Sydän.fi Annamari Hekkala

Kohonnut verenpaine - Sydän.fi

Pitkä QT-oireyhtymä - Sydän.fi Heikki Svan

Brugadan oireyhtymä - Sydän.fi Mikko Syvänne

Katekolamiiniherkkä polymorfinen kammiotakykardia - Sydän.fi - Annamari Hekkala

Kuvat Microsoft 265 kuvakirjastosta.

#reunallapelottaa #sairas #sydan #sydanfi #rytmihairiot #toivo #vertaistuki

Kirjoituksia:

Kokemukseni - Rytmihäiriöt ja tahdistimen asennus

Kokemukseni - Nopeat takykardiat ja ablaatio 

Kokemukseni - Sydänsarkoidoosi 

Sydänsairaudestani Rosie.fi:ssä

Kokemukseni - Sydäntutkimuksessa - mikrovaskulaarivaurio

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: