KIVUSTA FAKTOJA

Kipua on mekanismiltaan, sijainniltaan, kestoltaan ja voimakkuudeltaan monenlaista. Kipu on varoitusjärjestelmä, jonka ansiosta opimme pärjäämään vaaratilanteissa, joita kohtaamme. Kipua on monenlaista. On tärkeä tietää kulloisestakin kivusta enemmän, jotta sitä hoidettaisiin oikein.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

KIPU SUOJAA

Kipu on elintärkeä ihmisen selviytymisen kannalta. Kipu saa meidät hakeutumaan lääkäriin. Emme voi välttää kolauksia ja naarmuja. Kivun myötä käytös muuttuu varovaiseksi. Lapsen reaktio kipuun on itku, mikä saa aikuiset auttamaan. Kolhun saanut kehon osa on kipeä, kunnes vaurioituneet kudokset korjautuvat. Se saa meidät suojaamaan kipualuetta esim. ontumalla, jos kyseessä on nyrjähtänyt nilkka. Kudokset paranevat nopeammin, kun niitä ei rasiteta ja toiset auttavat.

KIPUJEN ERILAISUUDESTA

Kipu on tavallinen oire monien sairauksien, vammojen ja leikkausten yhteydessä. Suurin osa kivuista on voimakkuudeltaan lievää tai korkeintaan kohtalaista ja yleensä ohimenevää. Kipua on monenlaista ja niitä voi kuvailla esim. termeillä: polttava, neulamainen, pistelevä, kihelmöivä, viiltävä, iskevä, sähköiskumainen, jyskyttävä, särkevä, puuduttava, puristava, jäätävä (lähde Terveydentukena.fi).

Kipua voidaan luokitella:

  • kesto: akuutti ja pitkäaikainen kipu
  • aiheuttava syy: esim.  leikkauksen jälkeinen kipu, nivelrikon aiheuttama kipu, syöpäkipu
  • mekanismi: esim. hermovaurio (neuropaattinen kipu) ja kudosvaurio (esim. nivelrikon aiheuttama kipu)
  • sijainti: esim. selkäkipu, polvikipu, olkapääkipu
  • voimakkuus: lievä, kohtalainen ja voimakas kipu

Kivun hoitoon käytettävät lääkkeet ja muut hoitomenetelmät riippuvat em. tekijöiden lisäksi potilaan muista sairauksista ja potilaan omista toiveista.

TERVEYSKYLÄN KIVUNHALLINTATALON ERI OSAT

Kuvan lähde Terveyskylä Kivunsäätely 

Sivuilta löytyy tietoa erilaisista kiputilanteista ja niiden hoidosta, joka auttaa ymmärtämään omaa kiputilaa, kehittämään kivunhallintaa ja osallistumaan hoitoon.

Miten kivun tunne syntyy? Mitä tapahtuu kehossa ja hermostossa, kun tunnemme kipua? Osiossa selvitetään kivun biologiaa.

Koskiessamme kuumaan veteen tai jos veitsen tehdessä sormeen haavan, kehon kipureseptorit heräävät ja alkavat lähettää viestejä kohti aivoja. Kipuärsykkeisiin erikoistuneita reseptoreita on melkein koko kehossa - iholla, lihaksissa, luustossa ja nivelissä. Niitä on myös etenkin pussimaisten tai putkimaisten elinten seinämissä, kuten mahalaukussa, suolessa, virtsanjohtimissa ja verisuonissa. Aivoissa ja osassa sisäelimiä, kuten maksassa tai keuhkoissa, ei ole kipureseptoreita. Niitä ympäröi kuitenkin kalvo, joka on kipuhermotettu. Kivun vaikutusmekanismit:

  • Kipuviestit kulkevat kehosta aivoihin.
  • Kipukokemus tapahtuu aivoissa.
  • Keho ja mieli reagoivat kipuun
  • Kipu muuttaa käyttäytymistä.

AKUUTTI ELI ÄKILLINEN KIPU

Akuutti kipu on elimistön suojamekanismi, joka varoittaa. Sitä voi esiintyä monissa tilanteissa, kuten vammoissa, tulehduksissa ja leikkauksissa. Yleensä syy on tiedossa ja kipu lievittyy, kun sen aiheuttaja hoidetaan. Jos kipu on lievää ja syy on tiedossa voi sitä hoitaa oireenmukaisesti tarvittaessa otettavilla kipulääkkeillä ja niiden rinnalla voi käyttää lääkkeettömiä hoitokeinoja kuten kylmähoitoa, rentoutumista tai huomion siirtämistä pois kivusta esim. lukemalla tai musiikkia kuuntelemalla.

Ota yhteys ammattihenkilöstöön, jos

  • olet epävarma akuutin kivun hoidosta
  • kivun syy ei ole selkeästi tiedossa ja/tai kipu on voimakasta tai pitkittyy.
  • kipu on voimakas äkillinen kipu, jonka syy on tuntematon.

Käytettävä lääkitys valitaan kivun voimakkuuden, mekanismin ja potilaan muiden sairauksien mukaan. Näin vähennetään kudosvaurion aiheuttamaa stressiä ja haitallisia vaikutuksia elimistössä, edistetään toipumista ja estetään kivun pitkittymistä.

Blogin kirjottamiseen olen hyötykäyttänyt Terveyskylän kivun hallintatalon tekstejä omavaltaisesti lyhennellen ja muokaten. Linkkiluettelossa on muita hyviä sivustoja, joista saa lisätietoa. 

Linkkiluettelo:

Terveyskylä kivunhallintalo

 Kipu - Käypä hoito

Suomen Kipu ry

YouTube-video Mitä kipu on? Neurokirugian erikoislääkäri Nuutti Vartiainen

Krooninen kipu Duodecim Terveyskirjasto Maija Haanpää

Kivun tunnistaminen Pfizerin sivusto Terveyden tukena


#armo #kipu mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #toivo #vertaistuki


Kirjotuksia:

Sietää, sietää - Sietokyvystä

Myötätunto

Sairastuneet ja läheiset

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

RUNO - Jos voisin

RUNO - Itsetutkiskelua

Kirjoittajan sairauksista

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: