ITSEKESKEISYYS

Itsekeskeisyyttä löytyy paljon meistä tavallisista tekopyhistä ihmisraakileista. Kari Hotakaisen haastattelu Kirkko ja kaupunki- lehdessä kolahti korkealta ja kovaa. Kirjailija pohtii keskiluokkaisen elämäntavan ja maailmankuvan ristiriitaisuutta. Romaani on tulossa, sisältö kuulosti kiehtovalta, (ei ole maksettu mainos).

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

PUHUTAAN SOPIVAN OMAHYVÄISESTI

Hotakainen kertoi huomanneensa haastatteluista, puhutuista ja näytetyistä - hyveellisiä toteamuksia, selityksiä ja oikeutuksia. Eri verukkeilla annamme itsellemme oikeutuksen poiketa tavoitellusta tai sovitusta. Kuvissa ja jutuissa on poseeraamista ja ulkokultaisuutta. Niistä jo aikanaan Jeesus varoitti kuulijoitaan. 

Lainaus: ” Samaan aikaan, kun ihmiset puhuvat ekologisesta luopumisesta, he valitsevat äly- ja urheilukelloja ja keskustelevat niiden ominaisuuksista. Minulla on ihan samanlainen ohut ja itsekeskeinen ajatusmaailma kuin muillakin.”

Kukapa haluaa kertoa lipsuvansa tavoitteistaan aina kun keksii oikeutuksen teolleen, valinnalleen tai tekemättömyydelleen? Ollaan hyviä ihmisiä osallistuessamme keräyksiin ja tukikonsertteihin. Kiireessä haetaan noutoruokaa ja napostellaan ylimääräistä hyvää raskaan viikon jälkeen - oikeutetaan se palkintona eikä ajatella sitä turhuutena tai lipsumisena omista periaatteistamme. Jätetään tekemättä suunniteltua. Todistellaan itsellemme, ettei haittaa, jos vähän joskus poikkeamme, kuten muutkin. 

LÄNSIMAISEN ELÄMÄN PÖYHKEYS

Hengellisyys, Jumala, maanläheisyys ja synnintunto eivät tulleet mieleeni Hotakaisesta. Teemme pintaraapaisulla arvioita toisistamme. Typerää. Useimmilla meistä on varmasti työ- ja siviiliminänsä. Missä tahansa työssä ollaan halutulla formaatilla, tekemässä mitä pitää. Emme tiedä kuin pienen pisaran toistemme sisimmästä ja ajatuksista. 

Hotakainen kuvaa miten samanlaisessa tilanteessa katsomme kaltaisiamme. Hiljaa hyväksytään ja tehdään samoja ratkaisuja ja virheitä kuin muutkin. Maalataan siloittavilla väreillä mustaa harmaammaksi. Lakaistaan omaa puutteellisuutta, tekopyhyyttä ja ratkaisuja yleisesti hyväksytyillä verukkeilla sivuun, pois silmistä.

Jos oikein rankkaan mietintään lähtee, huomaa pian olevansa tuomitsijana – itselleen ja tuntemilleen. Vaikka tietää, ettei se rooli kuulu ihmiselle. Nautinto ja palkitseminen, vaikeita asioita. Ymmärrämmekö, että esim. ulkona ruokaileminen on toisille utopiaa? Kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia tehdä samaa määrää ja samanlaisia valintoja elämässään.

ARMOSTA JA ANTEEKSIANTAMISESTA

Hotakaisen mielestä: ” … armon ja anteeksiannon kaltaiset sanat hapertuvat ja menettävät merkityksensä, kun niitä käytetään kevyesti.” Meissä on haavoittuvuutta ja anteeksiantaminen on hankalaa. Mieli on vapaampi, jos käsittelee vaikeitakin asioita ja yrittää antaa anteeksi – itselleen ja muille. Kun emme riitä itsellemme ..

Kevennyksenä Kamala luonto 22-3267

Linkkiluettelo:

Kirkko ja kaupunki – teksti Taneli Kylätasku - Kari Hotakainen kirjoitti keski­luokan synnin­tunnustuksen – ”Minulla on ihan samanlainen ohut ja itsekeskeinen ajatusmaailma kuin muillakin”

#anteeksi #armo #mielenrauha #reunallapelottaa #toivo


Kirjoituksia:

RUNO - Kun ei riitä - itselleen

RUNO - Ahdistuksen alla




Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: