OODI VAPAAEHTOISTYÖLLE JA VERTAISTUELLE

Kuvan lähde Suomen Sydänliitto
Eksyin 2012 harvinaisen sydänsairausjoukkomme tiedottamiseen mukaan. Sairastuneiden määrän lisääntyessä siirryimme Karpatiat ry:n osaksi ja minä hallitusedustajaksemme. Oli luontevaa lähteä kouluttautumaan keväällä 2013 vertaistukihenkilöksi. Olen kasvanut sairastamiseni ja tukisuhteiden kautta. Monesta tuettavasta on tullut ystäviä.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

TARVE OLLA MERKITYKSELLINEN

Sairauksieni edessä ei auttanut Sisu. Yritin kyllä, voi miten kovasti yritinkään. Olla tavallinen ja jaksaa tavallisia asioita tavanomaisen verran, Hoitotahoni eivät paranemista luvanneet. Oli luontevaa täyttää oman mielen tarpeettomuuden ja huonon omatunnon aukkoja keskittymällä oman navan ja olon sijaan muiden hädän helpottamiseen.
 
Mietitkö vapaaehtoistyötä? Ota selvää, miten pääset mukaan. Vapaaehtoistyö antaa auttajalle merkityksellisyyden tunteita. Se opettaa kasvamaan ihmisenä ja antaa eväitä ymmärtää elämisenkirjoa.

KOHTAAMISIA, PALJON KOHTAAMISIA – VAPAAEHTOISTYÖ PALKITSEE

Sairastuneet ottavat yhteyttä kirjoittaen – sähköposti-, facebook- tai what´s up- viestein. Muutamat soittavat. Joskus käyn kasvotusten tapaamassa, välimatkojen vuoksi se harvemmin on mahdollista. Olen kohdannut sairastuneita läheisineen sopeutumiskursseilla. Osaa olen tavannut vertaisryhmien tapaamisissa. Tuetulla lomalla ja kuntoutukseni yhteydessä olen kertonut vertaistukiasioista. Vedin1,5 vuotta Tampereen ryhmää. Tuli vakavat rytmi- ja kilpirauhashuolet ja perään keuhkosyöpä, tupakoimattomalle. Kaikkien sairauksieni osalta on sairauskohtaiset facebook-ryhmänsä, joihin aina houkuttelen yhteyttä ottaneita liittymään. Toimin nyt viidessä sairausryhmässä ylläpitäjänä.

TARINAT KOSKETTAVAT, JOKAINEN ON AINUTLAATUINEN

Lähde Facebook-sivu Snoopy and the Gang
Tukihetket ovat luottamuksellisia ja kerrottu jää välillemme. Tukivuosiin on mahtunut: ambulanssin tilaamista, itkua, ahdistus- ja pelkotiloja, paniikkikohtauksia, kiukkua, vihaa, epätoivoa. Niiden rinnalla kuulen myös toivon palaamisesta, tasaisemmista ja seestyneistä tilanteista, iloisista ja myönteisistä muutoksista. Sairastaminen voi tuoda työ-, suhde ja toimeentulohuolia. Toisilla on monenlaista huolehdittavaa - lapsien tai omien vanhempien jne. Ihminen on kokonaisuus ja sairauden saapuminen muun päälle, aiheuttaa monenlaista - sairastuneelle läheisineen. Joka asia vaikuttaa ihmisen jaksamiseen. Sairastuessa vakiokysymys on MIKSI MINULLE? MIKSI NYT??

Alkukriisin jälkeen moni hoksaa, ettei sairaus lähde pois. Masennus, epätoivo ja näköalattomuus voi vaania. Tilanteita, tunteita, elämänvaiheita ja valmiuksia suhtautua sairastumiseen on erilaisia. Moni fakta- ja kokemustietoa saatuaan, kykenee lopulta jollain tasolla hyväksymään sairauden osaksi elämäänsä. Hyväksyminen ei tarkoita, etteikö saisi ketuttaa ja toisinaan romahdella. Kaikkea tätä teen itsekin, yhä. Olen pyrkinyt ajoittain ”huutelemaan” tuettavien perään, koska sairastaminen on pitkä prosessi. Todella, todella harvoin tukikerta jää yhteen kertaan. Usein suhde on jatkumo.

ETSIYTYKÄÄ VERTAISTUEN PARIIN

Moni sairastunut liittyy Facebook-ryhmiin, jossa voi jakaa tuntojaan. On heitä, joilla toimintakyky voi palautua. Toiset vetävät puolimaratonin, käyvät jumpissa ja jatkavat työelämässä. Kaikilla sairaspolku ei ole helppo, mutta lääketieteen keinot voivat edistyä ja tuoda helpotusta. Sairaus voi myös rauhoittua ja olo tasaantua. Vertaisryhmissä pääsee tutustumaan sairastamisen kirjoon ja siellä kannatellaan toisiamme. Ryhmissä voi sanoittaa tuntojaan ilman isompaa suodattelua. Aina on joku kuulolla, vastataan, neuvotaan, tsempataan, kysellään ja jaetaan kokemuksia. Toivon kannattelu on tärkeää!
Sairastuneen läheisillekin on tukihenkilöitä ja he voivat usein olla mukana myös eri Facebook-ryhmissä ja tapaamisissa.

Sairastuneille sanoisin:
Ei niin pientä asiaa, etteikö sitä voisi jakaa. Kenenkään yhteydenotto ei ole turha. Tukija kertoo, jos tukihetki ei onnistu- ainakaan heti.

ÄLKÄÄ JÄÄKÖ YKSIN. MIETTEIDEN JAKAMINEN JA TUNTOJEN SANOITTAMINEN HELPOTTAA. SINUA KUUNNELLAAN. SAAT FAKTA- JA KOKEMUSTIETOA. USEIN KERRON MYÖS TOIVORIKKAISTA TARINOISTA, NIITÄKIN LÖYTYY.

#armo #arvaamaton #karpatiat #mielenrauha #myotatunto #reunallapelottaa #sairas #toivo #vertaistuki

Kirjoituksia:

RUNO - Onnellista myhäilyä, vertaistukea ja unelmia

Sairastaminen käy työstä 

Sairaan läheisille

Kokemukseni - Töissä sairaana

Kun sairastuu vakavasti

Vakavasti sairaan läheisille

RUNO - Jos voisin

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: