VARAUTUMINEN KANNATTAISI

MITÄ JOS et kykenisi itse hoitamaan omia asioitasi? Joskus odottamattomia asioita tapahtuu. Ihan puskista, arvaamatta. Onnettomuus, sairaus. Moni ei halua ajatella, ennen kuin on pakko. Kannattaisi. Tylsät asiat olisi hyvä laittaa kuntoon kaiken varalta, sillä niitä voi muuttaakin. Haluammehan helpottaa läheistemme taakkaa ja nopeuttaa asioidemme hoitamista, JOS..

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

ASIOIDEN HOITO VOI VAIKEUTUA

Emmehän halua läheisillemme lisävaivaa ja hankaluuksia, jos? Joskus elämä voi näyttää nurjat puolensa. Otetaanhan sitä vakuutuksiakin kaiken varalta, kuten autolle lasivakuutus, kalliimmille vempeleille oma vakuutus. Asioiden hoito voi muodostua vaikeaksi. Olipa miten läheinen ja rakas jollekulle (puoliso, aikuinen lapsi- sukulainen) ja tarkoitus auttaa/hoitaa asioita olisi puhdas ja hyvä, niin asioiden hoitoon se ei riitä. Niihin tarvitaan valtuutuksia, siis erilaisia lupia. Suurin osa toimii läheistensä hyväksi, mutta on niitä ei niin hyviä ihmisiäkin, joilla päämääränä voikin olla hyötyä esim. taloudellisesti. E kannattaisi luottaa kaikkien hyvyyteen, eikä niin tee viranomaisetkaan. Voi olla, että papereita ei koskaan tarvita, mutta samahan se on vakuutustenkin kanssa. Oikeudelliseen ennakointiin ovat kelpoisia kaikki 18 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka ymmärtävät tekemänsä oikeustoimen merkityksen.

ENNAKOINTI

Ennakointia tarvitaan taloudellisiin ja henkilöä koskeviin asioihin.

Taloudellisia asioita ovat esim.

  • pankkiasioiden hoito
  • laskujen maksaminen
  • ostosten hoitaminen ja maksaminen
  • sijoitusten ja sopimusten tekemiset
  • omaisuuden myynti

On kyettävä osoittamaan, kuka hoitaa ja millä oikeudella kenenkin pankkiasioita hoidetaan. Mieti, miten pankkiasiat saisi hoitumaan jos. Sukulaisuuteen tai avioliittoon perustuva läheissuhde ei sellaisenaan oikeuta saamaan salassapidettäviä tietoja. Pankin salassapitovelvollisuus väistyy, jos asiakas antaa yksilöidyn luvan tietojen antamista varten.

Henkilöä koskevilla asioilla on pääasiassa muuta kuin rahallista merkitystä. Näitä ovat esim. terveyden- ja sairaanhoitoon liittyvät päätökset ja hoitopaikan valinta.

PANKKIASIAT

Päivittäisten raha-asioiden hoitoon on yleensä käyttötili, jota kautta hoidetaan tilisiirrot, varojen talletus ja käteisnostot. Antamalla valtakirjan pankkitilin omistaja voi sopia pankin kanssa, että toiselle annetaan oikeus käyttää tiliä. Tilinkäyttöoikeudet voivat mahdollistaa asioiden hoitamisen vähäisin muodollisuuksin silloinkin, kun henkilö ei itse kykene asioimaan pankissa. Pankkiasioiden hoitaminen edellyttää toimintakykyä. Pankkitilin avaaminen tai sulkeminen, käyttöoikeuden antaminen tilille sekä varojen nostaminen ja tallettaminen ovat tärkeitä päätöksiä.

Kuva Microsoft 365 kuvapankista

Oikeudellinen pätevyys = päätöksentekijä kykenee ymmärtämään ratkaisunsa merkityksen riittävän hyvin eli olla oikeudellisesti toimintakykyinen määrätessään tilistä ja sen varoista. Sen puuttuminen hankaloittaa raha-asioiden hoitamista. Jos kyseessä on yksin omistettu tili, oikeudellisesti toimintakyvytön tilin omistaja ei pysty määräämään tilistä tai varojen käyttämisestä. Samoin yhteisomistuksessa olevan tilin osalta, josta sen omistajien on päätettävä yhdessä (ja-tili). Jos ei ole varauduttu esim. edunvalvontavaltuutuksella, voidaan tällöin tilinomistajalle määrätä erillinen edunvalvoja.

Asianmukaisesti ja oikeudellisesti toimintakykyisenä tehty valtakirja pysyy voimassa, vaikka sen tekijä myöhemmin menettäisi oikeudellisen toimintakykynsä. Pankit suhtautuvat varauksellisesti. Seurauksena voi olla, ettei valtakirjalla asiointia enää sallita.

PAREMPI JA LAAJEMPI EDUNVALVONTAVALTUUTUS

Tässä pintaraapaisu edunvalvontavaltuutuksesta. Asia on niin laaja, että naputan siitä myöhemmin oman kirjoituksen- tylsyys siis saanee jatkoa… Lyhyesti:

Kannattaisi varmuuden vuoksi tehdä myös edunvalvontavaltuutus. Se viedään digi- ja väestötietovirastoon vahvistettavaksi vasta kun pankki ei enää hyväksy muunlaista valtuutusta. Edunvalvontavaltuutus on usein hyvä keino pankkiasioidenkin hoidossa. Pankeille riittää, että siitä ilmenee selvästi, että edunvalvontavaltuutetun tehtäviin kuuluu valtuuttajan taloudellisista asioista huolehtiminen, eikä pankkiasioiden hoitamista ole sen määräyksissä rajoitettu. Yleisesti käytetyt tiliehdot sallivat myös sen, että edunvalvontavaltuutettu sopii verkkopankin käytöstä asioinnissa.

Jos edunvalvontavaltuutusta ei ole käytettävissä, voi kyseeseen tulla edunvalvojan määrääminen. Edunvalvoja, jonka tehtäviin kuuluu päämiehen taloudellisten asioiden hoitaminen, saa yleensä määrätä myös päämiehensä pankkitileistä ja niillä olevista varoista.

Asiasta myöhemmin tarkemmin.

Tekstiin on käytetty itse omavaltaisesti muokaten ja lyhentäen Suomen Muistihoitajat ry:n oppaan tekstiä. Sen nimi on: Opas oikeudelliseen ennakointiin, Miten turvaan tahtoni toteutumisen.

Sarkastinen kevennys huolehtimisesta sarjiksen muodossa.

Kamala Luonto-sarjis 21 - 3030


#armo #arvaamaton #mielenrauha #reunallapelottaa #sairas #toivo

Kirjoituksia:

RUNO - Sanoittamisen vaikeus

Vanhemmiten 

RUNO - Jos käykin hyvin

RUNO - Sanaton


Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: