NARSISMISTA

Kuva Microsoft 365 kuvapankista

Monella on kokemuksia ihmisistä, jotka voivat vaikuttavaa oikein ihastuttavilta. Erilaisissa tilanteissa ja pidempään tuntiessa mukaan astuukin erilaisia piirteitä ja tilanteita. Terve narsismi tarkoittaa sitä, että rakastaa ja arvostaa itseään. Siten ettei se toteudu muita ihmisiä halventamalla ja väheksymällä eli nostamalla itseään muiden kustannuksella ylöspäin. Persoonallisuuspiirteestä voi kuitenkin tulla epäterve.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

EPÄTERVE NARSISMI

Alun ihastuttava puhe, olemus ja kertomukset voivatkin mennä överiksi. Narsisti voi kokea ansainneensa erityispalvelua, kiitoksia ja palvontaa. Hän voi käyttää häikäilemättömästi muita hyväkseen. Hänellä voi olla hyvin vajavainen käsitys empaattisuudesta ja suorastaan haluttomuus huomata toisten tunteita ja tarpeita tai eläytyä niihin. Tällainen henkilö on usein kateellinen muille tai uskoo myös muiden kadehtivan häntä. Narsisti voi olla ylimielinen ja hänellä on usein röyhkeä käytös tai asennoituminen.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviltä puuttuvat oireet, jotka ovat liitetty normaalisti mielenterveysongelmiin. Tämän takia vakavastikin häiriöstä kärsivää henkilöä on vaikea tunnistaa psyykkisesti sairaaksi. Narsisti saa usein terrorisoida hyvin pitkään epäsosiaalisesti kaikkia ympärillä oleviaan, ennen kuin häntä voidaan pitää psyykkisesti ongelmaisena.

Yhdysvalloissa narsistinen persoonallisuushäiriö on kategorisoitu DSM-IV luokituksen alle nimeltä ”Jatkuva mahtavuuden kokeminen kuvitelmissa ja käyttäytymisessä, ihailun tarve ja empatian puute.”

MISTÄ KUMPUAA

Psykologiassa ja psykiatriassa narsistilla tarkoitetaan henkilöä, jonka lapsuudessa on tapahtunut laiminlyöntejä vuorovaikutussuhteessa henkilöön, joka lapsen kasvatuksesta pääsääntöisesti vastaa. Lapsen persoona ei pääse kehittymään normaalisti ilman vastavuoroista suhdetta hoitavan aikuisen ja lapsen välillä sekä hoitajan empatiakykyä.

Nykyinen elämäntapamme; nopeatempoisuus ja tyydytyshakuisuus vaikuttaa asenteisiimme ja sanelee tekemisiämme. Ainaisen kiireen keskellä vaarana on, ettei vanhemmilta jää lapsille aikaa kehityksen tärkeimpinä aikoina, vaikka vanhemmilla halua olisikin. Vahinko ei valitettavasti useinkaan jää tähän, vaan aina edellisten sukupolvien traumat tulevat tulevien sukupolvien kannateltaviksi.

PERSOONALLISUUSHÄIRIÖT

Kaikille narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiville on tunnusomaista samankaltainen persoonallisuus. Oireiden määrä ja vakavuus vaihtelevat suhteessa häiriön vakavuuden mukaan. Narsisti kärsii empatian puutteesta, harhakuvitelmista oman kaikkivoipaisuutensa suhteen, vaatii ihailua, on ylimielinen, kilpailunhaluinen, röyhkeä ja kateellinen eikä hyväksy keskivertaisuutta saatikka huomioi toisten tunteita ja tarpeita. Narsistien tärkeimpiä yhteisiä tuntomerkit ovat tapa olla hyökkäävä muita kohtaan, manipulointi ja kontrollointi.

Diagnosoidun narsistisen persoonallisuushäiriön tulee täyttää DSM IV-luokituksen kohdista vähintään viisi kohtaa, jotka ovat:

  • Henkilöllä on suuret käsitykset itsestään, hän voi liioitella lahjoillaan ja saavutuksillaan sekä odottaa perusteettomasti muiden pitävän häntä ylivertaisena.
  • Henkilö keskittyy ajatuksissaan jatkuvasti mielikuviin rajattomasta menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta.
  • Henkilö uskoo olevansa jotenkin erikoinen ja ainutlaatuinen. Hän kokee, että häntä ymmärtävät vain muut huomattavat henkilöt ja instituutiot, joiden kanssa hänen tulisi olla tekemisissä.
  • Henkilö vaatii korostunutta ihailua.
  • Henkilö kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun ja saamaan toiveensa täytettyä
  • Henkilö käyttää häikäilemättömästi muita hyväkseen.
  • Henkilöllä on empaattisuuden puute: haluttomuus huomata toisten tunteita ja tarpeita tai eläytyä niihin.
  • Henkilö on usein kateellinen muille tai uskoo myös muiden kadehtivan häntä.
  • Henkilö on ylimielinen, hänellä on röyhkeä käytös tai asennoituminen.

Linkkiluettelo:

Teksti on koostettu omavaltaisesti muokaten seuraavalta sivustolta: 

Narsismin uhrien tuki ry - Tietoa narsismista

#ahdistus #arvaamaton #alakulo #narsismista #reunallapelottaa #sairas

Kirjoituksia:



Kädet yhteen - voimaa ja rauhaa

Sietää, sietää

Liian kiltti


Manipulointia

RUNO - Jos voisin

Uskallus

Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Kiitos kirjoituksesta. Tosi hyvä pointti tuo, että narsistilta puuttuu tyypilliset mielenterveysongelmaisen oireet, joten voi olla vaikea tunnistaa häntä heti psyykkisesti sairaaksi.

Reunalla pelottaa kirjoitti...

Kiitos.