KYLMÄ TAPPAA – SUOJAUDUTHAN

Surullisen pelokkaana katson tulevia sääennusteita. Viikonlopuksi on luvattu yli 20 pakkasta. Hrrr. Sairas ei suojaudu turhaan, sillä sairastavuus lisääntyy ääriolosuhteissa – kovin kylmässä ja kuumassa. Pukeudu huolella ja riittävästi!. Sairaat sen varmaan tekevät ihan jo henkensä pitimiksi.

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.
Liityttehän seuraamaan!

KYLMÄÄ TILASTOFAKTAA

Lainauksia Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecimin tekstistä omavaltaisesti lyhentäen ja leikaten: ”Vähintään kaksi päivää kestävä kylmäjakso lisää kokonaiskuolleisuutta 10 %, sydänsairauuksissa 11 % ja hengityselinsairauksissa 21 %. Pitkä kylmäjakso lisäsi äkkikuoleman riskiä 19 % päivää kohden.
Lämpötilojen poikkeavuuksille herkkiä ryhmiä ovat mm. kroonisesti sairaat, iäkkäät, lapset, ulkotyöntekijät tai heikossa sosioekonomisessa asemassa olevat. Alhainen lämpötila tai sen lasku saavat aikaan fysiologisia vasteita, jotka aiheuttavat erilaisia tuntemuksia ja haittaa. Nämä heijastuvat myös elimistön systeemitason oireina, kuten sydän- (rytmihäiriöt, rintakipu) ja hengitystieoireina (hengityksen vinkuminen, hengenahdistus, yskä tai limaneritys).

Oireilu lisääntyy moninkertaiseksi niillä, joilla on sydän- ja verisuoni- tai hengitystiesairaus. Myös diabetesta ja sen esiasteita sairastavat ovat herkkiä kylmän vaikutuksille. Kylmyyteen liittyvien oireiden lisääntyminen voi olla merkki olemassaolevan sairauden pahenemisesta tai se voi ennustaa kehittymässä olevaa sairautta esim. diabeteksen esiasteissa. Sairauden huono tasapaino lisää hengitystieoireita kylmässä. Myös ikääntyminen lisää oireilua kylmässä.”

VUOSI ALKOI ALAVIREISENÄ

Unirytmi sekoaa pidemmäksi aikaa valvomisesta, kuten vuoden vaihtuminen. Jos ei nuku hyvin/riittävästi, on pitkään raatona. Migreeni kiusaa taas, on huono olo ja ruoka ei maita - vaikkei niin haittaa, josko konvehdit sulaisivat lanteilta. Eilen pääsin kokeilemaan Hyvinvointialueiden terveystoimintaa labrakäynnin verran. Yllättäen pääsin näytteenottoon ihan sukkana, jonossa oli vain kourallinen ihmisiä. Outoa. Hyytymisarvo oli taas liian alhainen, joten napapiikeillä mennään ja torstaina uusintalabraan.

Vuodenvaihde kurittaa sairaan taloutta. Eiliset kela-taksit meni omaan piikkiin = omavastuun takia, vuonna 2023 summana 300 €.. Lääketäydennyksellä pitää käydä, sekin katto nollaantui. Laskua pukkaa keuhkolääkärin käynniltä. Uuttakin vaivaa on, mutta mikä lääkäri sen ratkaisisi – yritän keksiä. Monielinsarkoidoosin tekosia veikkaan. Erityisen aktiivisena sarkoidoosi ei ole, mutta eipä se tunnu poistuvankaan. Yritän taltuttaa mielen mörököllit painamasta kuten ajatuksesta, että vintissäni olisi kutsumaton vieras, etäpesäke).

KIITOLLISENA KIRJOITAN , VAIKKA TO-DO LISTA JUNNAA

Blogi alkaa kai näyttää katu-uskottavalta, kun aikajanalla on kirjoituksia jo kolmelta vuodelta. Yksi pikku runo on luvattu oikein lehdessä julkaista ja juuri pyydettiin kirjoittamaan rakkaaseen sydänlihassairaiden Karpatiat ry:n jäsenlehteen parikin juttua. Se on minulle kunnia-asia. Syöpäpuolen juttu on suunnitteilla ja keuhkosyövän osalta olen mukana suunnittelemassa jotain kaikkien hyväksi. Marraskuiset runsaat kirjoitukseni keuhkosyövästä olivat osa sitä, pyrkimystä lisätä keuhkosyövän tietoisuutta.

ToDo-listalla on monta konditionaalia. Olisi kaikenlaista, kuten asiakirja- ja taulukointihässäkkää. Valokuvia pitäisi valikoida ja ryhtyä siirtämään tilausohjelmaan. Tavoitteena olisi saada aikaan uusi valokuva-albumi. Ongelmana on valita samankaltaisista kuvista sopivin. Ennen oli toiset murheet. Lähes joka kuva oli sellainen, ettei sitä olisi talteen halunnut. Filmirullia teettettäväksi viedessä lopputulosta odotti kauhulla. Kai tämä runsaudenpula on parempi.

Yritän kypsyä, kasvaa ja muuttua – hah. No, vanhenen ainakin. Toivon päänsärkyni hellittävän. Yöstä aamuun otin pari troppina, joten pystyn vähän kerrallaan kirjoittamaan. Olisiko pakkasen ja kuivemman huoneilman syytä särkyilykin?. Meillä pohottaa kyllä tässä lähelläni ilmankostutin. Talvi on- no, se voisi painua vaikka sinne kuuluisaan huitsin Nevadaan.

Kivaa arkista olemista, muistakaa suojautua pakkaselta!

Mennään jo valoon päin ja päivät pitenevät – hämäläisittäin, mutta kuitenkin.

Linkki::

https://www.duodecimlehti.fi/duo15206


Kamala luonto 17-1798

#ahdistus #kipu #reunallapelottaa #sairas #toivo


Kirjoituksia:

Vahvaa suorittamista


Kädet yhteen - voimaa ja rauhaa


Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

2 kommenttia:

Seija kirjoitti...

kylmempää on luvattu, ja se tietää monelle palelemisen lisäksi lisää kuluja sähkölaskun suuruuden johdosta. Vaikka siis pukeutuisikin jo kolmanteen vaatekertaan.
Ja olisi-pitäisi: minun olisi pitänyt jo vuosia sitten aloittaa ns. kuolinsiivous. Pitäisi poistaa kaikkea tarpeetonta ja liikaa tavaraa, vaan vielä homma on suurimmalta osalta aloittamatta. Ainoastaan olen saanut heitettyä muovikeräykseen kasan viilipurkkeja, että ne eivät jää perinnöksi pojalle.

Mistä ihmeestä sinä saat voimaa ja inspiksen kirjoittaa asiallista tekstiä päivittäin; ihailen ihan vihreenä ja imen itseeni toivossa, että lukemani vaikuttaisi minuunkin ihan konkreettisesti...

Reunalla pelottaa kirjoitti...

Niin, aina on kääntöpuoli. Osa lentää maallisesta simsalabim varoittamatta. Ehkei näiden toivottomuuden tai pitäisi-ajatuksia voi katsoa vähän hymynkare silmäkulmassa. Jos ne siirtämänsä asiat olisivat mahdottoman tärkeitä, niin varmaan niihin tulisi tartuttua, vaikka apua pyytämällä. Vaan eiköhän ne maalliset tavarat ja asiat aina toistenkin toimesta jollain tapaa paikkansa löydä. JOS joku inspis tulee niin sitten touhuksi- vaikka kasoihin Pois ehkä SäästöönEhkä. Ja sitten nakkaa ne Pois jonnekin toisaalle- lähemmäs ovea.

Olen Facebookissa, jossa vastailen kysyjille tai ystäville. Samalla rullailen uutisvirtaa, josta jotain mielenkiintoista löytäessäni luen tai laitan talteen. Samalla soi Spotify ja kuuntelen sanoja - toisinaan inspiraatio löytyy sitä kautta - usein näin runojen osalta. Käyn läpi ja jostain tai useasta vähän kirjoitan. Jos ei luista tai jää junnaamaan. Katselen somea ja "virrasta" tai jonkun sanomasta tullakin tunne, että tuostapa pitää kirjoittaa. Kirjoitan ensin mitä mieleen juolahtaa, poistelen turhat ja toistelut. Harvoin teen ihan siltä istumalta valmiksi asti. Ohjelmaan siirtämisen jälkeen teksti on jotenkin helpommin katsottavissa ja yleensä luen sen ainakin 2 kertaa, jolloin taas hoksaa että tiiviimmin voisi sanoa- tai jotain. Teen hyvin pienissä pätkissä muita asioita- esim. nyt salaatin ja kastikkeelle kasvisten kuorimisen ja pilkkomisen. Sitten tulee vaikea olla ja siirryn istumaan läppäri sylissä, musan raikuessa. Fiilispohjalta. Joskus tulee Heureka ja teksti syntyy helposti, joskus pikku viilausta vaille kerralla. Joskus on vaikea painaa se Julkaise, kun ajattelee, ettei tuo nyt ihan ole ja paljon lisättävää ja parannettavaa. Mutta, olen ajatellut, että en ole ammattikirjoittaja ja tekstit on sellaisia kuin sinä päivänä nyt on syntynyt.
KAUNIS KIITOS kauniista sanoistasi. Suotta viherryt. Olet kirjoittanut ja kuvannut valtavasti, siinä kateuden viherrystä tältä suunnalta sinne. Jollain tapaa kai kirjoittamisessa pitää ottaa henkinen käsijarru pois ja antaa palaa vaan. Joskus olen ajatellut, että no nyt tuli kiva teksti, mutta sitä luetaankin vähän. Joskus taas toisinpäin. Jatka vaan kirjoittamista ja sillä ihan omalla tavallasi. Miettimättä mikä on sopivaa tai miten pitäisi. Pitäisi uskaltaa "hypätä" ... Vielä itsekin opettelen.