NUORTEN HÄDÄSTÄ

Nuorten hätä tunnustetaan, mutta. Mistä johtuu se, että tekoja ja määrärahoja nuorten tukemiseen on kovin rajallisesti? Mikä voi olla yhteiskunnallisestikin tärkeämpää kuin huolehtia ihmistaimista? Rahaa löytyy moneen muuhunkin. Eikö ihmistä pitäisi tukea juuri varhaisessa vaiheessa riittävästi, että hän pärjäisi aikuisenakin?

Blogin Facebook-sivulla ja Instassa muisteloita.TÄSTÄ linkistä pääset REUNALLA PELOTTAA-Facebook-sivulle.Liityttehän seuraamaan! 

VIKAA, VIKAA

Jatkuvasti uutisoidaan koulukiusaamisesta, nuorten syrjäytymisestä, koronan tuomasta lamaantumisesta ja eristäytymisestä, kun läheiskontaktit ovat jääneet. Siitä miten pitäisi osata itsenäisesti suoriutua opinnoista, jokaisen pitäisi olla piiskaamassa itseään suorittamaan yksin tai etäyhteydellä. Mielenterveyspalveluita ja keskusteluapua on vaikea saada. Kaikkia pitää jaksaa erikseen hakea ja pyytää, eri tahoilta ja monilla selvityksillä. Odottaa, yhä uudelleen odottaa. Hakea itse itselleen sopivaa terapeuttia- ja siltikin odotella odottamisen perään. Erityistä tukea tarvitsevien pitäisi saada tarvitsemansa tuki HETI JA NYT, eikä MUTKU ja SITKU eikä varsinkaan VOIKU.

Miksi palvelut on AINA mitoitettu niin alakanttiin? Joka budjeteissa. Olisipa blogistitädillä rajaton valta ja kyky huiskaista isotkin asiat ojennukseen. Korjaisin sosiaalitoimen ja terveydenhuollon ammateissa toimivien palkkoja ja henkilöstömitoituksia reilulla kädellä isommaksi. Ilman riittävää resurssia ei tuppaa tulemaan kuin sutta ja sekundaa. Yleensä annetaan vähän tekohengitystä. Pitkäkestoinen hoito ja tukiverkosto on syvältä - ontuvaa ja täynnä kuoppia.

NÄMÄ MUUTTAISIN

Nämä, ainakin, laittaisin remonttiin (listalla on laajemminkin asioita, koska nuoriin vaikuttaa hänen aiempi elämä tapahtumineen ja taustoineen) :

  • huoltajuuskiistojen selvittelyyn reilusti henkilöitä, tasavertaiset perusteelliset selvitykset ja tutkimukset ja sen mukaiset päätökset (yhä usein mies on valmiiksi altavastaaja)
  • lastensuojeluun rutkasti henkilöresursseja ja tukea
  • perheille apua ja tukea tarvittaessa jo taimesta alkaen, jos asiat ovat pielessä ja tukea tarvitaan (vanhempien moninaiset ongelmat, jotka heijastuvat kasvatukseen ja monella tavoin lasten elämään)
  • tukea päivähoidon ja koulujen erityisryhmiin
  • tukea perheille lastenhoitoon ja muuhun, sillä kaikilla ei ole turvaverkkoja eikä kaikilla työpaikoilla jousteta
  • sairaiden lasten lyhyeen ja pitkäaikaiseen hoitamiseen perheille kunnon tukia, siis taloudellisia ja toiminnallisia resursseja
  • riittävästi ja helposti saatavia mielenterveyspalveluja, sosiaali- ja terveyspalveluja nopeasti ja riittävästi
  • lasten oireillessa henkisesti, apua tulisi tarjota heti. Tuki pääsääntöisesti muuta kuin lääkkeitä, ongelmaperhettä samalla tukien
  • tukea nuorille ammatinvalintaan ja itsenäiseen elämään ponnistaessa. Ihan talouden ja asioiden hoitamisen opettamista, osalle kotityötkin ovat hepreaa. Nämä pakollisena osaksi peruskoulua tai seuraavia asteita.
  • etsivään nuorisotyöhön lisäresursseja
  • tutkisin prosesseja ja käytänteitä. Pakottaisin jakamaan ne hyvät ja yhtenäistämään käytäntöjä, jotta asuinpaikasta riippumatta kaikki saavat yhtä laadukkaan hoidon ja tuen.

MISTÄ RAHAT?

Ajattelen, että oikein mikään ei voi olla tärkeämpää kuin jälkipolvien tulevaisuus. Emme kai halua lapsillemme ja eläkkeidemme maksajille surkeaa elämää ja valtavia vaikeuksia? Jättämättä nämä asiat retuperälle tilaamme vaikeuksia itsellemmekin – iäkkäämmille, keski-ikäisille ja vanhuusiässä oleville.

Kuka väittää maamme olevan köyhän? Miksi päättäjät pihistelevät tällaisissa asioissa? Lyhytnäköistä säästöä mielestäni, joka vuosien myötä joudutaan maksamaan korkoina takaisin….. GRRRR.

TERKUIN KUKKAHATTUTÄTI


Kuvat Microsoft 365 kuvapankista. 


#armo #ahdistus #alakulo #mielenrauha #reunallapelottaa #toivo

Kirjoituksia:

Miten jaksaa?

Liian kiltti 

RUNO - Jos voisin

Etsi neliapilaa

RUNO - Kehu ja kannusta



Jos viihdyt kirjoitusteni ääressä - liittyisitkö seuraamaan myös Blogit.fi:ssä? Voit seurata blogia Facebook-sivun ja Instagramin kautta – TAI VAIKKA MOLEMPIEN!! Klikkaathan Blogikirjoitusten - blogin ylävasemmalta LUE (näyt lukijana kuvalla tai ilman!!)

Olisi kiva, jos jakaisit ja vinkkaisit kirjoituksista muillekin! Blogitekstien alla on pikkuriikkiset jakopalikatKIITOS JA KUMARRUS.

Ei kommentteja: